Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Luontoretkelle kannattaa suunnata Viikin kirjaston kautta

Viikin kirjastosta saa lainata mm. lintukiikareita. Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto/ Tuula Rönkä

Näin aluksi itsestäänselvyys: Viikin kirjastosta löytyy kasapäin luontoaiheisia kirjoja ja lehtiä, niin kuin muistakin kirjastoista. Kaikki on jotenkin vain erityisempää, kun sen saa tehdä katsellen Kirsti Maulan upeita luontokuvituksia tai käyskähtää välillä Roomalaisessa puutarhassa.

Viikiin kirjaston luontoteema ei näy pelkästään seinissä ja hyllyissä, vaan se on laajentunut tapahtumiin ja palveluihin. Tänä keväänä kirjastossa vietettiin puutarhapäivää, jolloin kirjastoon sai tuoda ja ottaa mukaansa taimia. Vähän myöhemmin pidetty pölyttäjäpäivä vaati myös uurastusta: asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi kävijöillä oli mahdollisuus osallistua hyönteishotellityöpajaan, kukkaniittyarpajaisiin ja katsella luontoaiheisia elokuvia. Eivätkä tapahtumat rajoitu kirjaston sisälle. Uutena kokeiluna on aloitettu lähiluontoon suuntautuvat retket, joissa kasvien ja lintujen bongauksen lisäksi on opeteltu lajitunnistusta helpottavan sovelluksen käyttöä. Kuten kirjaston työntekijä eräässä tilaisuudessa totesi: ”Haluamme kaikin tavoin madaltaa kynnystä luontoon tutustumiselle”.

Kirjaston hyvänä yhteistyökumppanina toimii Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, josta on saatu monenlaista asiantuntija-apua esimerkiksi retkille. Viikin kirjastosta voi lainata pääsylippuja (rajoitettu määrä) Luonnontieteelliseen museoon – siis siihen ihanaan lasten suosikkimuseoon Kampissa.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on yhdessä kirjaston kanssa järjestänyt tänä kesänä kirjailijatapaamisen, jossa Hanna Apajalahti kertoi, mitä kaikkea Vantaanjoenvarrelta löytyy. Syksyksi suunnittelemme runoiltaa.

Kun tästä runsaudensarvesta astuu ulos ja ympärillä on rehevä Viikin luonto, kokee pienen haltioitumisen tunteen. Lintujen bongauksesta kiinnostunut kääntyy vielä takaisin kirjastoon: kirjastostahan saa lainata lintukiikareita sekä aikuisille että lapsille. Puhumattakaan lainattavissa olevasta retkirepusta, jonka sisältä löytyy monenmoista riippumatosta retkipaistinpannuun. Tuntuu, että Viikin kirjasto ei ole pyrkinyt madaltamaan luontoon tutustumisen kynnystä, vaan poistamaan sen.

 ”Tie ei ole kaukana, sen löytää helposti,

kenties olet ollut sillä syntymästäsi

saakka, tietämättäsi,

kenties se on kaikkialla, missä on vettä tai maata”

Walt Whitman


Teksti:
 Annemarje Salonen

Kirjoittaja on Helsyn retkiryhmän ja hallituksen jäsen.