Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Kirja-arvostelussa Jussi Iltasen Löytöretkiä Helsingin seudulle

Jussi Iltanen esittelee kirjassaan Löytöretkiä Helsingin seudulle 40 reittiä Helsingin alueella. Yksi reitti muodostuu kahdesta kierroksesta, jotka voi kulkea yhdellä kerralla tai yksittäin oman aikataulun ja jaksamisen mukaan. Kirjan etu- ja takakannessa on auki taitettavat kartat. Ne toimivat mainiosti myös kirjanmerkkeinä. Kunkin reitin kohdalla on kartta isommassa mittakaavassa.

Päiväretkiä lähialueille kävellen tai vähän kauemmas metrolla

Reitit alkavat lähijuna- tai metroasemilta ja päättyvät niille. Suurin osa reiteistä on kierroksia. Reittien varsien kaupunkipyöräasemat on myös merkitty. Nämä reitit onkin ihan urbaanin autottoman retkeilijän tarpeita ajatellen suunniteltu. Kirjan reitit houkuttelevat suunnittelemaan päiväretkiä lähialueille. Suunnittelu  kannattaakin näiden valmiiden reittienkin suhteen, jotta ehtii katsella myös ympärilleen ja makustella näkemäänsä. Kirja on kompakti ja menee taskuun, ja siitä syystä kirjainkoko on pienempi. Selkeämpi kappalejako helpottaisi reitin seuraamista – varsinkin, jos käyttää lukulaseja.

Polku onkin pätkä 1550-luvulla rakennettua maantietä 

Ihan asuinpaikkani vieressä kulkee Keskuspuiston kierros nimellä Pasilan – Keskuspuiston kierros. Kierroksen toinen osa 6B alkaa Rahakamarinkadulta Länsi-Pasilasta. Reitti laskeutuu Keskuspuistoon ohi viljelypalstojen ja jatkuu Ilmalanmetsään. Se on reitin osa ennen Hakamäentietä. Kirjan ulkopuolelta – luontoystävänä – alue on minusta erittäin kiinnostava; se on vehreä helmi Keskuspuistossa. Alueella esiintyy harvinaisia lajeja – muun muassa lahokaviosammal ja linnuista idänuunilintu. Sieltä reitti jatkuu Kivihaan metsään, jossa polun pätkä on jäänne 1550-luvulla rakennetusta tiestä, joka kulki Helsingistä Viipuriin. Tällaiset löydöt ihan kotinurkilta tekevät kävelyretkestä pienen seikkailun.

Itä-Pasilan puoleisen reitin 6A kohdalla olisin maininnut kävelysiltojen betoniseiniä peittävät huikeat seinämuraalit, joiden tekijät ovat suomalaisia ja ulkomaisia katutaiteilijoita. Pasilan hylätty tunneli oli graffitien maalaajien ja bilettäjien suosiossa ennen kuin seinien kuvittamisesta tuli katukuvaan kelpaavaa. 

Töölönjoki laski Pasilasta Töölönlahteen

Reitillä Vauhtitien ja Helsinginkadun kulmassa on nykyään hulevesikosteikko. Siitä laski Töölönjoki Pasilasta Töölönlahteen ennen radan rakentamista 1850-luvulla. Kirja antaa mielikuvia vanhasta Helsingistä – minkä näköinen paikka on ehkä ollut silloin. Se herättää myös mielenkiinnon tutustua paremmin vanhoihin Helsinki-karttoihin ja -kuviin. 

Lauttasaaren reitillä saa nauttia rantanäkymistä

Lauttasaaren reitillä 18 myönnän katseeni harhautuneen kirjan sivuilta valtavan kauniiseen luontoon, rantaan ja lähisaariin. Rakennukset ja niiden historiasta kertovat osuudet jäivät toissijaisiksi. Rantaviiva ja rannalta avautuvat näkymät merelle ansaitsevat rauhallista tutkailua. Esimerkiksi hauskannimiset saaret Sisä-Hattu, Ulko-Hattu ja Nahkahousut ovat rannalta nähtävissä. Sisä-Hattu on sympaattinen pikku saari ja erikoisuus. Sinne pääsee jopa kävellen, koska ranta on tässä kohden niin matalaa, että vesi ulottuu korkeintaan pohkeeseen. Melkki onkin vain kauempaa katsottavissa, sillä se on tällä hetkellä vain Puolustusvoimien käytössä. 

Lopuksi

Karttakeskuksen vuonna 2021 julkaisema ensimmäinen painos saavutti niin suuren suosion, että se myytiin loppuun. Toinen painos tuli ulos vuoden lopussa.

Vaikka olen syntynyt Helsingissä, kirja avaa kiinnostavia näkökulmia ja ahaa-elämyksiä oman kotikaupungin tarkasteluun. Kun uskaltautuu tutulta arkireitiltä uusille raiteille ja poluille, avautuu kiinnostavia horisontteja niin kulloisenkin sijainnin kuin historian kerrostenkin suhteen. Reitit ovat helposti saavutettavissa ja ne ovat monipuolisia. Itse luontoihmisenä valitsin reiteiksi ne, joissa voin nähdä mahdollisimman paljon lähiluontoa.

Kirjan kartat voi halutessaan ladata maksutta myös Avenza Maps -sovelluksella, jolloin oman sijainnin näkee puhelimen kartalla.

Teksti ja kuva: Heidi Rantalainen

Kirjoittaja on Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen harjoittelija, jota kiinnostaa muun muassa lähiluonto, syötävä puutarha ja palstaviljely. 

Jussi Iltanen: Löytöretkiä Helsingin seudulle, Karttakeskus, 2021

HUOM! Kaikki Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenet saavat Karttakeskuksen omakustanteisista painetuista kartta – ja kirjatuotteista karttakaupan ja metsäkaupan puolella 15% alennuksen tuotteen normaalihinnasta. Alennuksen saa myös OmaKARTTA-palvelun karttatulosteista. Mene osoitteeseen karttakauppa.fi tai metsäkauppa.fi – ostoskori on niiden yhteinen. Valittuasi tuotteet, klikkaa ”näytä ostoskori” ja lisää koodi LUONTO15 annettuun paikkaan.