Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Helsyviesti 8/2019

Helsyviesti lokakuu 2019

Järjestöt huolissaan Herttoniemen viheralueiden tulevaisuudesta! Keskustatunneli kuopattiin! Juhlavuoden tapahtumia tiedossa! Viestintäryhmä kokoontuu! Lisäksi Helsyviestissä asiaa mm. yhdistyksen syyskokouksesta, taimenten kudun tarkkailusta ja tulevasta kasvientunnistusillasta.

HELSYUUTISIA

JUHLAVUOSI 2020

Vuosi 2020 on Helsyn 50. toimintavuosi – on siis juhlan paikka! Juhlavuoden toiminnan ja tapahtumien suunnittelu on jo päässyt hyvään vauhtiin. Juhlavuoden kunniaksi tullaan järjestämään mm. juhlaseminaari keväällä ja juhlava tilaisuus syksyllä. Juhlaseminaari järjestetään Tieteiden talolla 27.2.2020 – varaa päivä kalenteriisi jo nyt! Lisäksi suunnitteilla on mm. juhlaristeily Helsingin saaristokohteisiin.

Juhlavuoden toimintaa suunnittelee ja toteuttaa juhlatoimikunta. Jos sinulla on hyviä ideoita juhlavuoden toimintaan liittyen tai kiinnostusta liittyä toimikuntaan, ota yhteyttä järjestösihteeriin: helsy@sll.fi

SYYSKOKOUS

Helsyn syyskokous järjestetään Kruununhaassa, Tieteiden talolla keskiviikkona 20.11. Ohjelma ja virallinen kokouskutsu julkistetaan myöhemmin. Kokouksessa valitaan myös ensi vuoden hallitukseen uusia jäseniä. Muistathan, että hallitukseen voidaan valita kuka tahansa 15 vuotta täyttänyt jäsen.

VIESTINTÄRYHMÄ

Viestintäryhmä kokoontuu Lauttasaaren toimistolla 12.11. klo 17 alkaen. Ryhmän tarkoituksena on yhdistyksen viestinnän ideointi ja toteutus. Mikäli vapaaehtoistyö luonnonsuojelullisen viestinnän parissa kiinnostaa, tule paikalle! Tarjolla purtavaa ja kahvia. Tarjoilujen varaamiseksi ilmoita tulostasi etukäteen järjestösihteerille: helsy@sll.fi

SUUNNITTELUPÄIVÄ

Helsy järjestää ensi vuoden toiminnan suunnittelupäivän lauantaina 2.11. Kaikille avoimen päivän tarkoituksena on suunnitella rennossa hengessä ensi vuoden toimintaa, tutustua muihin yhdistyksen toimijoihin ja nauttia syksyisestä luonnosta. Tilaisuus järjestetään Torpalla Helsingin Talosaaressa. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: https://www.sll.fi/helsinki/tapahtuma/suunnittelupaiva/

 

AJANKOHTAISTA KAAVOITUKSESSA

Luontojärjestöt huolissaan Herttoniemen viheralueiden tulevaisuudesta! Helsy, Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat jättäneet Helsingin kaupungille yhteisen mielipiteen Herttoniemen aluesuunnitelman luonnoksesta. Järjestöjen mielestä suunnitelmaluonnoksen luonnon- ja maisemanhoidossa ei ole tunnistettu suunnittelualueen korvaamatonta merkitystä koko Helsingin viheralueverkostolle sekä luontoalueiden virkistyskäytölle. Erityisen huolestuttavana järjestöt pitävät suunnitelman mahdollistamia mittavia metsänhoitotoimia alueella. Lue koko mielipide  täältä.

Meri-Rastilan länsiosan asemakaavaehdotus uhkaa alueen ekologisia yhteyksiä. Vaadimme muistutuksessamme kaavailtujen kerrostalojen vähentämistä. Lue muistutus täältä.

Kansallinen kaupunkipuisto– hanke etenee. Aiheesta on valmistumassa kaupungin tekemä esiselvitys, johon voi tutustua täällä.

Keskustatunneli kaatui kaupunkiympäristölautakunnassa 8.10.2019. Helsy ja Uudenmaan piiri vastustivat hanketta. Keskustan liikenteen ja kävelykeskustan laajentamisen suunnittelu jatkuvat. Seuraamme tilannetta myös jatkossa!

ASUKASTILAISUUKSIA ALUESUUNNITELMISTA

Roihuvuoren täydennysrakentamisen lähtökohtia esitellään avoimessa tilaisuudessa 22.10. klo 18 ja 19. Paikkana Kahvila Rio Roihuvuoressa. Lisätietoja täältä.

Tutustu ja vaikuta oman kaupunginosasi tekeillä oleviin aluesuunnitelmiin kaupungin sivuilla

Seuraa Helsyn tekemiä kannanottoja Helsyn sivuilla: https://www.sll.fi/helsinki/arkisto/ajankohtaista/kannanotot/

Helsingin maankäytön suunnittelusta löydät tietoa täältä:
Helsingin avoimet kuulutukset
https://kerrokantasi.hel.fi/

Vastaa kyselyyn: kuinka toimiva asuinpaikka Helsinki on?

Onko Helsinki mielestäsi luonnonläheinen kaupunki? Mitä kaupunki voisi tehdä toisin? Kaupunki kerää täysi-ikäisten asukkaiden palautetta avoimella kyselyllä, jonka tuloksia käytetään kaupungin kehittämisessä. Kyselyyn voi vastata täällä.

Syksyn tapahtumia meillä

 

Longinojan taimenten kudun tarkkailu 1.11. klo 19-21

Tervetuloa tutustumaan Longinojan taimenten kutupuuhiin Jarmo Niemisen johdolla! Tapaaminen Pukinmäen asemalla, josta jatketaan kävellen Longinojan sillalle (Savelan koirapuiston vieressä). Säävaraus. Lämpimät vaatteet päälle. Lisätietoja: https://www.sll.fi/helsinki/tapahtuma/longinojan-taimenten-kudun-tarkkailu/

 

Kasvientunnistusilta 25.11. klo 17.30-20.00 Lauttasaaressa

Jos olet kuvannut kasveja, joita et tunnista, tuo kuvat muistitikulla tai paperilla, niin kasviasiantuntijamme ja mukana olevat kasviharrastajat koettavat ratkaista asian.
Olet myös tervetullut ilman tunnistusta vaatia kuvia.

Jos aikaa jää, keskustellaan kasveista ja näytetään kuluneen kesän kasviretkien satoa.

Lisätietoja: https://www.sll.fi/helsinki/tapahtuma/kasvientunnistusilta/

Mitä tulikaan kuvattua?

ja muualla

 

Geologiakurssi Helsingissä 23.10. & 27.10.

Helsingin Seudun Lapinkävijät järjestää lokakuussa geologiakurssin, joka koostuu teoriaillasta ja maastoretkestä. Oppaana toimii Helsynkin retkiltä tuttu geologi Antti Salla. Kurssi on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille! Myös jälki-ilmoittautumiset mahdollisia.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: https://www.lapinkavijat.fi/tapahtuma/geologian-kurssi-teoria/?instance_id=73

Ötökät matelijoiden ja sammakkoeläinten näkökulmasta – luento 6.11. klo 18-20

Matelijoita ja sammakkoeläimiä tutkiva Jarmo Saarikivi luennoi Vantaan Vernissassa. Vapaa pääsy. SLL Vantaa järjestää. Lisätietoja: https://www.sll.fi/vantaa/tapahtuma/otokat-matelijoiden-ja-sammakkoelainten-nakokulmasta/

Lintujen talviruokinta ja talvisen pihapiirin linnut 28.10. klo 18.00-19.30

Illan aiheena lintujen talviruokinta ja talvisen pihapiirin lintujen tunnistaminen. Asiantuntijana Jouni Lamminmäki. Paikkana Tikkurilan kirjasto. Vapaa pääsy. SLL Vantaa järjestää. Lisätietoja: https://www.sll.fi/vantaa/tapahtuma/lintujen-talviruokinta-ja-talvisen-pihapiirin-linnut/

Taimenkävely Mätäjoella sunnuntaina 20.10. klo 11

Tule tutustumaan Talin läpi virtaavaan Mätäjokeen ja sen uhanalaisiin taimeniin!

Taimenten kutuaika on juuri aluillaan. Pääset näkemään taimenten tekemiä kutupesiä ja jos ”onni potkaisee” myös taimenia kututouhuissaan. Kokoonnumme Golfklubin pysäköintialueella, Talin Puistotie 12, josta siirrytään jokivarren kävelypoluille sekä jokirantaan. Kävelyä kertyy yhteensä noin 2-3 kilometriä. Pysähtelemme kävelyn lomassa useissa paikoissa. Järjestäjinä Helsingin perhokalastajat ja Kaarelanjoki-hanke.

 

Alvar Aallon jalostettu maisema keskiviikkona 23.10. kello 18

Luento Teija Isohauta: Alvar Aallon jalostettu maisema

Arkkitehtuurimuseon syksyn päänäyttely, Alvar Aallon jalostettu maisema, esittelee kansainvälisesti arvostetuimman arkkitehtimme Alvar Aallon suunnittelusta harvemmin nähtyä puolta: arkkitehtuurin yhteyttä ympäröivään maisemaan ja luontoon. Aalto yhdisti taitavasti maiseman osaksi suunniteltua ympäristöä ja rakensi luonnolle mahdollisuuden kasvaa osaksi arkkitehtuuria. Taidehistorioitsija, FM Teija Isohaudan luento on syventävä katsaus Arkkitehtuurimuseossa 25.9. avattavan näyttelyn sisältöihin. Osallistuminen museon sisäänpääsymaksulla 5/10€ / Museokortilla.

Alvar Aallon jalostettu maisema – näyttely Arkkitehtuurimuseossa 25.9.2019-12.4.2020. Lisätietoja: https://museot.fi/nayttelykalenteri/?nayttely_id=21346

 

Tapaa hämähäkkitutkija työssään – Luonnontieteellinen museo
tiistaisin klo 13–16 Luonnontieteellisen museon työpajassa syys–lokakuussa.
https://www.luomus.fi/fi/luomuksessa-tapahtuu?gclid=EAIaIQobChMIypre0vDa5AIV
Q7UYCh0kmQ15EAAYASADEgJy4_D_BwE#Syyskuu%202017

 

Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenet:

Muistathan pitää yhteystietosi ajan tasalla!
Helpoiten pääset päivittämään omat tietosi täältä: sll.fi/jasenpalvelu

Helsyviesti on Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen sähköinen uutiskirje. Kehitysehdotuksia, toiveita ja vinkkejä voi lähettää osoitteseen helsy(AT)sll.fi. Seuraava Helsyviesti ilmestyy marraskuussa 2019.

Seuraa meitä myös Facebookissa ja Instagramissa!