Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

”Nyt on pakko”

Nyt on pakko”

Kerrankin kaikki oli kohdillaan, kun ilmastomarssi järjestäytyi Helsingin Senaatintorilla huhtikuun ensimmäisenä lauantaina (6.4). Aurinko helotti kirkkaalta taivaalta ja väkeä saapui paikalle aina vain lisää. Marssin henki oli iloinen ja toiveikas, vaikka aihe oli synkänpuoleinen.

Vakavasta teemasta huolimatta puheissa oli optimismia.
”Suomi on monella mittarilla mitattuna maailman osaavin maa. Suomella on siis kaikki edellytykset tehdä päätöksiä, jotka inspiroivat koko maailmaa”.

Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on tavoiteltava 65 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä ja tehtävä päätökset, joilla fossiilisista polttoaineista päästään nopeasti eroon. Suomi voi toimia esimerkkinä siitä, kuinka rakennetaan hyvinvointivaltio, jossa niin ihmiset kuin ympäristö voivat hyvin”, arvioi Senaatintorin puheessaan Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Marssi keräsi yli 20 000 osanottajaa, mikä tekee siitä luultavasti suurimman mielenosoituksen vuosikymmeniin. On hyvin mielenkiintoista, että tällä vuosituhannella ympäristöteemalla järjestetyt mielenosoitukset ovat koonneet selvästi suurimmat väkimäärät; vain rasismia ja äärioikeiston väkivaltaa vastaan järjestetty ”Peli poikki” mielenosoitus pääsi samaan sarjaan 15 000 osanottajallaan.

Väkeä oli vaareista vauvaan ja hyvin erilaisistakin kansalaisjärjestöistä ja niiden ulkopuolelta. Se näkyi myös kulkueen moninaisissa julisteissa. Iskulause ”Nyt on pakko”yhdisti muutoin hyvinkin erilaisia ihmisiä.

“Laaja osallistujajoukko kertoo, että ilmastotoimille on ennennäkemättömän laaja tuki. Odotamme, että viikon kuluttua valittavat uudet kansanedustajat ovat kuulleet huolemme ja, että ilmastonmuutoksen hillintä on tulevan hallitusohjelman ykköstavoitteena”, totesi Katja Hintikainen, yksi marssin järjestäjistä.

Ilmastomarssin koolle kutsujina toimi joukko huolestuneita kansalaisia ja Korvaamaton-kampanja. Kampanjassa ovat mukana BirdLife, Greenpeace, Fingo, Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters, ja WWF Suomi.

Mikko Niskasaari

1. Senaatori täyttyi väen kokoontuessa marssia varten.

2. ”Maapallo on tärkeämpi kuin sinun tekosyysi”, arveltiin Suurkirkon rappusilla.

3. Ilmastomarssin päätunnuksiin kuului metsien hakkuiden pysyminen tolkullisissa rajoissa.

4. ”Ole luonnonvoima” kehotti luonnosuojeluliitto Mannerheimintiellä.

5. Jotkut sanoivat asiat vielä suoremmin kuin toiset.

6. Eduskuntatalolla mukana myös Birdlife.

7. Ristipistoilla ilmaston lämpenemistä vastaan.

8. Joulupukki oli tänä vuonna ajoissa liikkeellä ja etsi ilmastokilttejä poliitikkoja.

9. Emme alistu olemaan pelkkiä kuluttajia.

10. Tapahtuman päätti Kansalaistorin jatkoilla Biolapset:
”Täytä järjellä sun kallo
ja pelasta tää MAAPALLO!
Tajuut sä, mä täällä elän
ja ilmastolle sä käännät selän”