Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Uutela Nuottasaaren aluevaraus, kannanotto.

Toteutuessaan 30 pienen mökin rakentaminen Nuottasaareen muuttaisi merkittävästi saaren metsäistä luontoa vesilintujen suosimine rantoineen. Mökit, niiden vuokrauskäyttö ja muu toiminta ovat varausalueeseen nähden ylimitoitettuja. Sen seurauksena MajaMajan Oy:n toiminta ulottuisi väistämättä koko saareen.

Vilkkaan toiminnan sijoittamista Uutelan virkistys- ja luonnonsuojelualueiden keskelle kannattaa vielä harkita. Uutela on  jo nyt ajoittain ruuhkainen ulkoilun suhteen.Tulevaisuudessa sen käytön ennustetaan lisääntyvän Vuosaaren asukasmäärän kasvaessa ja kaupungin virkistysalueiden vähentyessä. Sen takia Nuottasaari ja Halkullanniemi olisivat nykyisellään, ilman mittavaan majoitustoimintaan ja omakotitaloille kaavoitettuja rantatontteja tervetullut laajennus Uutelan virkistysalueisiin.

Lisäksi luontoarvoiltaan rikkain osa Halkullanniemeä tulisi liittää Uutelan uuteen luonnonsuojelualueeseen.

Ennen varauksesta päättämistä kannattaa myös selvittää mökkivieraiden saapuminen saarelle. Jos se tarkoittaa kymmeniä uusia parkkipaikkoja Uutelaan, suunnitelma ei ole kestävä.
Nuottasaaressa ja Halkullanniemellä on myös hyvä tehdä luontokartoitukset ennen varauksen ja kaavaluonnoksen tekemistähuomioiden myös lähiluodoilla viihtyvät vesilinnut.

Yhteenvetona: Nuottasaaren kaavoitus on vielä täysin kesken. Siksi edustaisi mielestämme huonoa päätöksentekoa esittää jo tässä vaiheessa varattavaksi keskeinen osa saaresta merellistä matkailuhanketta suunnittelevalle yritykselle.