Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Espoon yhdistys

Espoo
Navigaatio päälle/pois

Espoonväylän kaksi linjausehdotusta esille kau­pun­ki­suun­nit­te­lu­lau­ta­kun­taan

Espoonväylän linjauksen alle mahdollisesti jäävää luontoa esittelivät Malminmetsässä yleisölle 4.3. Laura Ahopelto ja Pirjo Itkonen Espyystä. Kuva: Timo Hast

Espoon keskuspuiston halkaisevasta Espoonväylästä esitellään kaupunkisuunnittelulautakunnalle kaksi linjausvaihtoehtoa tiistaina 9. toukokuuta. Espoon ympäristöyhdistyksen mielestä nelikaistaisesta väylästä on luovuttava tai toteutettava se ainoastaan maakunnallisen viheryhteyden ja luonnon ehdoilla.

Espoonväylän rakentaminen Espoon keskuspuiston luonnonrauhaan heikentäisi maakunnallista viheryhteyttä sekä alueen metsäisiä luontoarvoja ja virkistysmahdollisuuksia. Linjausvaihtoehdoissa onkin kyse siitä, kuinka paljon luonnon hävittämistä ja heikentämistä sallittaisiin.

– On punnittava tarkoin, kannattaako ja millä ehdoin Espoonväylään uhrata miljoonia euroja ja Espoon keskuspuiston keskeisiä luontoarvoja. Mikäli väylä toteutetaan, se tulee linjata luonnon ehdoilla toteuttaen mittavat lievennys- ja kompensaatiotoimet. Maakunnallisen viheryhteyden ja Malminmetsän Finnoonpurolaakson tuhoaminen eivät ole hyväksyttäviä, toteaa Espoon yhdistyksen puheenjohtaja Virpi Sahi.

Uusi väylä ei korvaisi nykyistä Finnoontietä, vaan muodostaisi yhdessä sen kanssa ”tuplagiljotiinin” isoille nisäkkäille kuten kauriille. Malminmetsän Finnoonpurolaakson luonnonrauha ja luonnontilaisuus rikkoutuisivat. Laakso on paitsi luontoarvoiltaan merkittävä, myös yksi Keskuspuiston hiljaisista alueista jossa Finnoontien liikenne kuuluu vain vaimeana huminana.

Espoon ympäristöyhdistys tutustutti yleisöä ja kuntapoliitikoita Espoonväylän mahdollisiin linjauksiin maastossa viimeksi Espoon keskuspuiston tulevaisuus -tapahtumassa, joka pidettiin 4. maaliskuuta. Espyyn oppaiden johdolla Malminmetsässä retkeili noin 20-henkinen ryhmä, joka jakoi yhdistyksen huolen väylän kielteisistä vaikutuksista luontoon ja virkistäytymiseen. Sama huoli tuli esille samana päivänä järjestetyssä vaalipaneelissa yli puoluerajojen.

Espoon keskuspuiston tulevaisuus -vaalipaneelin osallistujista useimmat suhtautuivat kriittisesti Espoonväylän toteuttamiseen. Kuva: Sini Karhu

Espoon keskuspuisto on Nuuksion jälkeen Espoon tärkein metsäinen virkistysalue. Keskuspuiston itä- ja länsiosaa yhdistää enää kapea metsäinen viheryhteys, joka on uhattuna Espoonväylähankkeen vuoksi. Kyseessä on maakunnallisesti tärkeä viheryhteys.

Espoon istuva kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Espoonväylää kokouksessaan tiistaina 9.5.2017. Kyseessä on edellisen vaalikauden lautakunnan kolmanneksi viimeinen kokous ennen kuntavaalien 2017 aiheuttamaa valtuustokauden vaihtumista. Uusi kaupunginvaltuusto aloittaa työskentelynsä kesäkuussa.

Espoonväylän linjausvaihtoehdot:

Aiheesta uutisissamme aiemmin:

Keskuspuisto on Espoon sydän -kampanja

Lisätiedot:

  • Espyyn puheenjohtaja Virpi Sahi virpi.sahi(at)sll.fi, puh. 050 308 2457
  • Espoon keskuspuisto -toimintaryhmä, Laura Ahopelto laura.ahopelto(at)sll.fi puh. 050 366 1197