Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Ylä-Satakunnan yhdistys

Ylä-Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Käskyvuorelta kantautuu Marttalaulu ja linnun liverrystä

Arja Pihlaja kertoo juhlavieraille YSY:n toiminnasta Käskyvuoren näkötornin juurella.
Arja Pihlaja kertoo juhlavieraille YSY:n toiminnasta Käskyvuoren näkötornin juurella. Kuva: Hannu Latvajärvi

Kihniön Martat juhlistivat 125-vuotiasta Marttajärjestöä järjestämällä Juhlat Metsässä Käskyvuorella 21.5.2024. Koko perheen tapahtumassa juhlittiin myös suomalaista metsää, joka on juhlavuoden teema. YSY sai kunnian olla mukana järjestelyissä. Ympäristöyhdistys toteutti Käskyvuoren lakea kiertävän luontopolun tapahtuman lapsivieraille.

Juhlapuheen jälkeen kilisteltiin karpalojuomia ja laulettiin Marttalaulu. Marttojen tapahtumassa muutkin tarjoilut olivat kohdallaan, sillä vieraat saivat herkutella mm. nokkos-ja punajuurisämpylöillä sekä mustikkakääretortulla.

Onko itse Pohjan Emäntä asuttanut Käskyvuorta?

Jari Alkkiomäki kertoi Käskyvuoren mielenkiintoisesta historiasta. Nykyään vaatimattomat 50 metriä ympäristöään korkeampi jäännösvuori on ollut aikoinaan melkoinen jättiläinen, sillä sen synnyn jälkeen paikalta on kulunut kiveä pois peräti kymmenen kilometrin paksuudelta! Käskyvuori kuuluu Lauhanvuori-Hämeenkankaan Geopark-kohteisiin. Kyseessä on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, mahtavien maisemien lisäksi alueella kävijöitä palvelee kattava retkeilyinfrastruktuuri näkötorneineen, katoksineen ja laavuineen. Käskyvuoren pitkästä historiasta kerrotaan tarinoita, joiden todenperäisyys jää kuulijan itse arvioitavaksi: Kalevalasta tutun Pohjan Akan, Louhen kerrotaan asuneen vuorella ja vartioineen aluetta etelästä tulevien pirkkalaisten valloittajien varalta. Louhen luolan suuaukko on valitettavasti päässyt katoamaan vuosien varrella 😉

YSY:n puheenjohtaja Arja Pihlaja kertoi ympäristoyhdistyksen toiminnasta. Todettiinkin, että YSY:llä ja Martoilla on paljon yhteistä, kuten esimerkiksi rakkaus lähiluontoa kohtaan. Tiesitkö, että Martoilla on juhlavuoden kunniaksi yhteinen varainkeruukampanja Suomen Luonnonperintösäätiön kanssa? Kampanjassa kerätään varoja Marttametsäksi nimettävän luonnonalueen suojeluun. Kuka vain luonnonsuojelusta kiinnostunut voi osallistua haluamallaan summalla. Juhlavuoden Metsä-teemamateriaaleihin kannattaa myös tutustua. Marttojen nettisivuilta löytyy esimerkiksi ohjeita luonnonyrttien hyödyntämiseen sekä metsäjoogaan.

Linnunpesien rakennusta. Kuva: Hannu Latvajärvi

Mitäs siellä luontopolulla sitten tehtiin? Lapset ja lapsenmieliset pääsivät rakentamaan linnuille heinäpesiä. Pesät käytiin piilottamassa suojaisiin paikkoihin vuoren alarinteille. Linnunlaulua kuulosteltiin parillakin rastilla. Osallistujat muun muassa pohtivat, että mitä se tiltaltti oikeastaan laulaessaan sanookaan? Lintuja etsittiin lauluäänen perusteella lähipuista vielä luontopolun viidennellä rastilla. Laulajia löytyikin hyvin ja niistä tunnistettiin esimerkiksi lähisoilla viihtyvän kurjen lentoäänet, vuoren tuntumassa kukkuva käki, laulurastas, tikka ja peippo. Polun varrella kuultiin myös eläinten aisteista ja päästiin itsekin harjaannuttamaan omaa tuntoaistia. Erilaisia käpyjä ja sammalia oli piilotettu pusseihin, joista lapset saivat niitä tunnustella ja sitten etsiä vastaavia luonnosta. Lopuksi harjoiteltiin vielä linnunpöntön ripustusta puuhun. Lapsivieraat saivat kukin kotiinviemisiksi YSY:n pönttöryhmän valmistaman linnunpöntön.

Monen linnun koti löytyy Käskyvuoren rinteiltä. YSY ja Kihniön kunta ripustivat Käskyvuorelle yli 30 pönttöä Kihniön 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi vuonna 2020. Pönttöjä puhdistettiin tänä keväänä ja kaikki tarkastetut olivat olleet käytössä.

Rasteilla kuulosteltiin mm. taivaanvuohen erikoista ääntelyä. Kuva: Hannu Latvajärvi

Marttojen säätilaus oli kerrassaan onnistunut, sillä vieraita hellittiin ihanalla ilta-auringon paisteella. Kesän ensimmäiset hyttyshavainnot tehtiin illan viilentyessä. YSY kiittää Kihniön Marttoja hienosta tapahtumasta ja toivottaa onnea 125 vuoden kunnioitettavaan ikään ehtineelle järjestölle! Vieraita saapui paikalle runsaasti ja innokkaita luontopolun kiertäjiä riitti, kiitokset myös osallistujille!

Illan kirjasi muistiin Silja Suni

Tekstissä hyödynnetty lähteenä Jari Alkkiomäen puheen lisäksi Lauhanvuori-Hämeenkankaan Geoparkin sivuja: https://lhgeopark.fi/kiinnostavat-kohteet/kaskyvuori/