Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Ylä-Satakunnan yhdistys

Ylä-Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Pöntöt ja putket kevätkuntoon

Tällä kertaa kyse ei ole LVI-remontista, vaan linnunpönttötalkoista! Samalla kunnostetaan sorsalinnuille tarkoitetut putkipesät. YSY:n linnunpönttöryhmä talkoili verstaalla 14.3. ja maastokäynnit Honkajoen Satamakeitaalle sekä Parkanon Sompanevalle toteutettiin 26.3.

Putkipesää kunnostetaan lisäämällä kaislaa verkkojen väliin.
Kuva: Silja Suni

Putkipesien kunnostus tapahtuu avaamalla pesätuubi ja lisäämällä kaislaa verkkojen väliin. Sitten ”kääretorttu” pyöritetään takaisin kiinni. Pesän pohjaa pehmustettiin heinällä. Tekopesiin asennettiin nyt myös vanhaa kattohuopaa sateensuojaksi.

Haluaisitko auttaa sorsalintuja ja tehdä oman keinopesän? Tarvikkeista ja työvaiheista löytyy lisätietoa täältä.

YSY:n kokenut pönttötiimi tuottaa liukuhihnalla paikallisten höyläämöiden ja puutavaraliikkeen lahjoittamasta ylijäämäpuusta yksiöitä siivekkäille. Nämä pienemmällä suuaukolla varustetut pöntöt sopivat tali-ja sinitiaisten asumuksiksi. Pönttöjen pohja on irrotettava, jolloin puhdistus käy helposti.

Valmiita linnunpönttöjä pinossa.
Kuva: Silja Suni

Maastoretki osui aurinkoiseen pakkaspäivään, jolloin jäät ja hanget kantoivat vielä hyvin ja ahkiokin oli kevyt vetää. Satamakeidas ja Sompaneva ovat turvetuotannosta poistuneita kosteikkoja ja mukavia linturetkikohteita. Molemmista löytyy tulentekopaikka ja Satamakeitaalta lintutornikin.

Putkipesät asennettiin paikoilleen kevätmuuttajia varten. Verkko ja noin metrin asennuskorkeus suojaavat pesää maapedoilta ja siivekkäiltä pesärosvoilta.

Valmis putkipesä paikoillaan Satamakeitaalla.
Kuva: Hannu Latvajärvi

Samalla käytiin alueiden linnunpöntöt läpi. Pienemmät, tiaisille tarkoitetut pöntöt puhdistetaan kokonaan pohjalle kertyneestä pesämateriaalista, jonka seassa voi olla syöpäläisiä, jopa toukkia! Joskus pesistä löytyy kuoriutumattomia muniakin tai epäonnisten poikasten luita. Siivous siis kannattaa. Telkkä puolestaan vuoraa pesämaljansa höyhenillään, joita ei tarvitse poistaa. Pesässä tulee kuitenkin olla riittävästi kuiviketta, esimerkiksi puulastua tai kuivaa kariketta.

Telkänpesän tarkastus ja siivous.
Kuva: Silja Suni

Eväät maistuivat aurinkoisessa säässä Satamakeitaan laavulla. Pönttökierroksen lomassa bongailtiin eläinten jälkiä, esimerkiksi hirven rämpimistä upottavassa lumessa. Saukkokin näkyi vierailleen. Kyllä nyt kelpaa odotella keikkuen tulevaa kevättä!

Teksti: Silja Suni