Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Ylä-Satakunnan yhdistys

Ylä-Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Osallistutaan yhdessä kansalaistieteen tekemiseen!

Urpiaisia nähtiin tammikuun 2024 Pihabongaaustapahtumassa noin 400-kertaisesti. Urpiaisten määriin vaikuttaa erityisesti lehtipuiden siemensato. Lumisina talvina ne hakeutuvat myös ruokinnoille Lukumäärältään toiseksi runsain laji oli talitiainen, yli 127  000 kappaletta. Kun tarkastellaan koko maan tuloksia siitä, mitkä lajit esiintyvät eniten pihapaikoilla, kolmen kärki on tuttu aikaisemmilta vuosilta: talitiainen, sinitiainen harakka. talvilinnuistamme Tali- ja sinitiaisia nähtiin kuitenkin ennätyksellisen vähän.

Lintuatlakseen kerätään tiedot linnuista, joiden pesinnästä on jonkinlainen havainto. Se voi olla pesäpaikan valintaa, pesänrakentamista, ruokintaa, poikasia tai vastaavaa. Näille havainnoille annetaan erilaisia pistemääriä ns. pesimisindeksi- lukuja. Jokainen pesintään viittaava havainto on arvokas, kunhan lajin määritys on tehty oikein ja havainto tallennetaan ohjeiden mukaisesti. Atlashavaintoja voi tehdä pesimäaikana missä ja milloin vain.

Seuraavan diasarjan sivulla 8 voit katsoa, mikä on tilanne Lintuatlas- havaintojen keruun puolessa välissä Parkanossa. Millainen on havaintotilanne omalla asuinalueellasi, vapaa-ajan paikkasi tai mieluisan retkimaaston kohdalla? Joskus 10×10 km alueet rajautuvat omia havaintopaikkoja ajatellen kahteen tai useampaan ruutuun, mutta se ei haittaa. Pääasia olisi, että havainnot tulevat ilmoitettua! Avaa ohjetiedosto alla olevasta linkistä. Pdf- tiedosto avautuu uuteen ikkunaan!