Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Ylä-Satakunnan yhdistys

Ylä-Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Elämää ja kuhinaa-Vaih­toeh­to­Va­pun juhlaretki!

Kyllä pitää olla hyvä syy, kun aamu-uninen ihminen laittaa vappuaamuksi kellon herättämään klo 5.00. Mutta niinhän se onkin – VaihtoehtoVappu! Mikäpä on herätessä kun aurinko paistaa ja vappuaattona satanut lumikin on jo lähes sulanut. Siispä paljon vaatetta päälle, eväät reppuun, illalla paistetut munkit koppaan ja menoksi!

Muitakin aamuvirkkuja näkyy olevan liikkeellä, bussi täyttyy ihmisistä ja odotuksesta. On kivaa lähteä retkelle rennossa seurassa. Retkeläisten päämääränä on Pori ja siellä Yyterin seutu ja tarkoituksena on kuulostella kevättä, nähdä lintuja ja erilaista luontoa kuin pohjoisella Pirkanmaalla ja jakaa kokemuksia kavereiden ja ventovieraiden kanssa. Lintubongarit tarvitsevat aina tietysti kirjurin, jotta löydettyjen lajien määrä pysyy selvillä.

Väristyksiä ja torvisoittoa

Ensimmäisessä kohteessa, Enäjärvellä, toteamme että yksikään päälle puettu vaate ei ole turha. Auringonpaisteesta huolimatta tuuli puhaltaa jäätävästi, mutta elämää kuhiseva maisema saa unohtamaan vilunväristykset. Merimetsot hallitsevat näkymää mutta paljon muitakin siivekkäitä ui ja lentää. Satoja tukkasotkiakin! Meikäläinenkin tunnistaa muutamia, ja mikä parasta, myös kuuluu kaulushaikaran puhaltelu, ensi kertaa tänä keväänä!

Suistoa ja merikotkia

Teemuluodon komeasta tornista näemme Kokemäenjoen suistoa ja tarkkasilmäiset lintuihmiset erottavat mm. räyskiä ja kalatiiroja. Merikotkia näkyy runsaasti, sanoiko joku että suorastaan häiritsevän paljon? Hanhien muutto on komeata katseltavaa, vaikka ne suuret parvet ovatkin joskus vaikeita erottaa kirkasta taivasta vasten.

Aurinkoa, välkettä, heijastuksia ja hymyjä

Matkalaisia alkaa nälkä vaivata, sillä eihän edes VaihtoehtoVapun viettäjä elä pelkistä luontoelämyksistä! Siispä Yyterin dyynien kupeeseen kahvinkeittoon ja makkaranpaistoon! Tuulikaan ei dyynien kainalossa häiritse ja leivät, makkarat ja iso korillinen munkkeja katoavat vatsoihin. Onneksi YSY:llä on iso kahvipannu, josta riittää kaikille halukkaille! Taisi ollakin ensi kertaa käytössä. Erikoisvieraana saavat muutkin retkeilijät eväspaikalla tutustua Aatu Latvajärveen, joka on juuri viettänyt ensi kertaa yön teltassa kolmikuukautisen elämänsä aikana. Siitä huolimatta, vai juuri siksi, hän pääasiassa hymyilee aurinkoisesti.

Täydellä vatsalla on hyvä jatkaa retkeä, ja kohteena ovat Yyterin lietteet. Parin kilometrin päästä parkkipaikalta löytyy parikin tornia, joihin on kiva kiivetä kun aurinko paistaa ja ilma on suorastaan lämmin.

Tipuja, tipuja ja tipuja!

Kahlaajien määrä on huikea, mutta kuka pystyy ne kaikki tunnistamaan? Minä en ainakaan. Helpompi tipu on ristisorsa, joka näköjään viihtyy näillä rannoilla. Kotopuolessa niitä ei näy. Kävelyyn innostuneet retkeläiset kuluttavat aikaa rannalla ja toiset ehkä hiukan pitkästyvät odotellessa, mutta retken luonteen mukaisesti kukaan ei valita, ainakaan ääneen!

Lempeä ja lämpöä

Kotimatkalle voimme lähteä monta luontokokemusta rikkaampina, paljon raikasta ilmaa ja aurinkoa saaneina ja ehkä vähän väsyneinäkin. On upeaa kuulua tällaiseen joukkoon, jota yhdistää rakkaus luontoon ja halu olla mukana pyrkimyksissä sen säilyttämiseksi. Kotona huomaamme, että tasan kymmenen vuotta sitten YSY oli myös vappuretkeillyt Yyterissä, tämähän oli siis juhlaretkeily! Ilmankos se tuntui niin juhlalliselta.

VaihtoehtoVapun havikset?

1. Fasaani

2. Haarapääsky

3. Harakka

4. Harmaahaikara

5. Harmaalokki

6. Hippiäinen

7. Kalalokki

8. Kaulushaikara

9. Keltasirkku

10. Kuikka/Kaakkuri

11. Kulorastas

12. Kuovi

13. Kurki

14. Kuusitiainen

15. Kyhmyjoutsen

16. Käpylintu

17. Lapasorsa

18. Laulujoutsen

19. Laulurastas 

20. Liro

21. Merihanhi

22. Merikotka

23. Merimetso

24. Metsäkirvinen

25. Metsäviklo

26. Mustalintu

27. Mustarastas

28. Naakka

29. Naurulokki

30. Niittykirvinen

31. Nokikana

32. Pajulintu

33. Palokärki

34. Peippo

35. Punajalkaviklo

36. Punakuiri

37. Punarinta

38. Rantasipi

39. Rautiainen

40. Ristisorsa

41. Ruskosuohaukka

42. Räkättirastas

43. Räyskä

44. Sepelkyyhky

45. Silkkiuikku

46. Sinisorsa

47. Sinitiainen

48. Suokukko

49. Suosirri

50. Taivaanvuohi

51. Talitiainen

52. Tiira

53. Tikli

54. Tiltaltti

55. Tukkakoskelo

56. Tukkasotka

57. Tundrahanhi

58. Tylli/Pikkutylli

59. Töyhtöhyyppä 

60. Uivelo

61. Valkoviklo

62. Varis

63. Vihervarpunen

64. Västäräkki

65. Haahka

66. Räyskä

Muisteli Paula, lajit listasi Miika ja kuvat otti Latvis