Sijainti: Pääsivu / Toiminta / Torppa - Huvila merenrannalla

Torppa - huvila merenrannalla

Torppa oli ränsistynyt, 1800-luvun puolelta oleva huvila, jonka Helsingin luonnonsuojeluyhdistys vuokrasi Helsingin kaupungilta jo 1986, korjasi ja on siitä lähtien pitänyt sitä kunnossa pihapiiriä myöten.

1308 Torppa
Torppa Talosaaressa elokuussa 2013. Kuva: Mirja Reijonen

Torppa sijaitsee noin 21,5 km Helsingin keskustasta, Östersundomin Talosaaressa Torpvikenin rannalla. Sinne on 700 metrin kävelymatka Husön ratsastus­keskuksesta Talosaarentien päästä. Kävelymatkan aikana voit ihailla komeita hevosia ja kaunista, vanhaa tammikujaa.

Ihanteellinen sijainti luonnon tarkkailuun

Huvilan kuistilta avautuu upea näkymä yli ruovikkoisen Torpvikenin, joka on Natura-verkostoon kuuluva lintulahti. Talosaaren luonto on vaihtelevaa: on korkeita kallioita jäkälikköineen ja suopainan­teineen, rantakallioita, rantalepikoita, paloaukea, vanhoja laidunmaita ja niittyjä. Alueella on myös kalliojyrkänteitä, joihin muodostuu keväällä jännittäviä pienoisjäätiköitä. Eläimistö on rikasta niin nisäkkäiden kuin hyönteistenkin osalta.

Keväisin Torpan pihapiirissä kasvaa keltavuokkoja, käenrieskoja ja kiurunkannuksia. Alueella pesii monipuolinen linnusto, varsinkin tikkakanta on runsas: vakituisesti pesii sekä harmaapäätikka että useita palokärkiä ja käpytikkoja. Valkoselkätikka pesi varmuudella vuonna 2010 ja siitä on senkin jälkeen tehty havaintoja ympäri vuoden. Torpvikenillä saalistavat muun muassa ruskosuohaukat ja kalasääski eli sääksi, jonka reviiriin Talosaari kuuluu. Talvella voit bongata lintuja Helsyn ylläpitämällä ruokintapaikalla.

Keväisin voit aamuin illoin kuunnella mahtavaa lintukonserttia. Silloin Torpalla kannattaa jopa yöpyä.

1308 Torpan uimarantapaikka
Talosaareen ajateltu uimapaikka elokuussa 2013. Kuva: Mirja Reijonen

Rakentaminen uhka Torpvikenin lintulahdelle

Helsingin kaupunki on suunnitellut rakentavansa laiturin ja uimapaikan aivan Torpvikenin Natura-alueen reunaan, mikä vaatisi ruovikkoisen rannan massiivista ruoppaamista. Uudenmaan Ely-keskus kuitenkin torppasi hankkeen vuonna 2012, joten kaupunki on peittänyt opasteista maininnan uimapaikasta eikä rantaa ole ruopattu. Uhka on vain hetkellisesti väistynyt, sillä kaupunki on valittanut päätöksestä. Asia on kesken hallinto-oikeudessa. Lisätietoja: www.sll.fi/uusimaa/tiedotus/natura-alueelle-rakentaminen-i

Torpalla voi järjestää tilaisuuksia ja yöpyä

Torppa on ensisijaisesti avoin Helsyn jäsenille. Sovi yöpymisestä aina etukäteen ja tuo omat lakanat tai makuupussit mukana. Saunoakin voit, tosin ilman uintimahdollisuutta. Sovi Torpan käytöstä torppatoimikunnan kanssa. Tiedustelut Helsy, puhelin 050 30 11 633 tai helsy(at)sll.fi

Kaikille avoimia talkoita ja luontotilaisuuksia, muun muassa pöllö-, lepakko- ja hyönteisretkiä, järjestetään myös. Kesäaikaan esimerkiksi järjestöt voivat varata taloa yksityistilaisuuksiin, lasten leiritoimintaan tai muuhun tarkoitukseen, josta sovitaan Helsyn torppatoimikunnan kanssa.

Kaikkien käytettävissä on myös vanhanajan tahko, ainoa oikea väline kirveen teroittamiseen. Lue lisää Helsyn tahkosta…

Saavutettavuus

Bussit: 93 ja 93K Itäkeskus–Landbo ja 841 Itäkeskus-Östersundom-Söderkulla. Poistu Uuden Porvoontien Talosaarentien pysäkillä (5007). Katso aikataulut Reittioppaasta www.reittiopas.fi/ ja anna osoitteeksi Talosaarentie 280, Helsinki.

Kävelymatka Talosaarentien ulkoilualueen alkuun Husön ratsastuskeskukselle noin 2,8 km. Sieltä Torpalle on noin 700 m.

 

Lisää tietoa retkeilystä ja yöpymisestä Torpalla

 

 

 Päivitetty 15.1.16 M.Rintala