Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Kiinnostavatko lepakkoretket ja lepakoiden suojelu? Liity Helsyn lepakkokerhoon!

Helsingissä on hyvin lepakoita ja myös lajeja on useita. Tämän innoittamana Helsyyn perustettiin vuonna 2004 lepakkokerho edistämään lepakoiden tuntemusta ja suojelua Helsingissä.

Lepakkoretket

Lepakkoja tarkkaillaan pimeässä, joten lepakkokerhon seura tekee sen mukavammaksi. Retket järjestetään niin, että julkisilla kulkuneuvoilla pääsee retkeltä pois, vaikka retket usein kestävätkin yli puolen yön.

Lepakkoretket soveltuvat eri-ikäisille. Kerholla on kaksi lepakkodetektoria eli ultraääni-ilmaisinta. Niiden avulla voidaan kuulla lepakoiden saalistaessaan käyttämiä kaikuluotausääniä.

Retkille ovat tervetulleita kaikki lepakoista ja lepakkoharrastuksesta kiinnostuneet. Ajankohdat päivitetään Helsyn tapahtumakalenteriin kesään mennessä.

Lepakkokerho ja tiedotuslista

Kerho on avoin kaikille lepakoista kiinnostuneille, ja mukaan voi tulla milloin vaan. Lepakot ovat mukava harrastus. Jos haluat mukaan kerhon toimintaan/sähköpostilistalle, ilmoittaudu Helsyn toimistoon helsy@sll.fi. Lepakkokerhosta voit kysyä kerhon vetäjältä Sari Hartoselta (h.sari[at]netti.fi).

Suomen lepakot

Kaikki Suomessa tavattavat lepakkolajit ovat luonnonsuojelulain perusteella rauhoitettuja, EU:n VI luontodirektiivin mukaisen vahvan suojelun alaisia, ja monien kansainvälisten sopimusten kuten Euroopan lepakoiden suojelusopimuksen (Eurobats-sopimus) suojaamia. Niiden elinalueita ei saa hävittää tai heikentää. Silti lepakoita ei oteta riittävän hyvin huomioon esimerkiksi kaavoituksessa tai viheralueiden käytön suunnittelussa. Kerho pyrkii vaikuttamaan viher- ja kaupunkisuunnitteluun siten, että lepakot menestyisivät Helsingissä.

Helsingin uuteen yleiskaavoitukseen liittyen on ilmestynyt kartoitus Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014. Ks. www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2014-38.pdf

Mitä teemme

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen toimintaryhmissä pääset vaikuttamaan kaupungin tulevaisuuteen, suojelemaan lähiluontoa, järjestämään…

Lue lisää

Hankkeet

Helsyn ympäristöohjelma

Kaava- ja metsäryhmä

Lahtipolku- ja Jokipolkuopas

Polkua pitkin helsinkiläiseen luontoon!

Lue lisää

Retkitoiminta

Torppa, Helsyn vuokraama huvila

Torppa – huvila merenrannalla