Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Tervetuloa Talosaaren Torpalle!

Valokuva: Kari Hakli, Helsingin kaupungin museo

Talosaaren Torppa on 1800-luvun puolella rakennettu kaunis puuhuvila Helsingissä, Talosaaren ulkoilualueella. Torppa oli päässyt vuosien saatossa pahasti ränsistymään, kunnes Helsingin luonnonsuojeluyhdistys vuokrasi huvilan Helsingin kaupungilta vuonna 1986. Siitä lähtien Helsy on korjannut ja pitänyt kunnossa Torppaa ja sen pihapiiriä. Helsy myös ylläpitää ulkoilualueen ainoaa puuceetä ja jätepistettä sekä pitää alueen siistinä roskista.

Helsy järjestää Torpalla kaikille avoimia talkoita ja luontotapahtumia, muun muassa pöllö-, lepakko- ja hyönteisretkiä. Tiedot tapahtumista löydät Helsyn tapahtumakalenterista. Jäsenten on mahdollista yöpyä Torpalla ja lisäksi Torppa on vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin.

Ihanteellinen sijainti luonnon tarkkailuun

Torpan kuistilta avautuu upea näkymä yli ruovikkoisen Torpvikenin, joka on Natura-verkostoon kuuluva lintulahti. Talosaaren luonto on vaihtelevaa: on korkeita kallioita jäkälikköineen ja suopainan­teineen, rantakallioita, rantalepikoita, paloaukea, vanhoja laidunmaita ja niittyjä. Alueella on myös kalliojyrkänteitä, joihin muodostuu keväällä jännittäviä pienoisjäätiköitä. Eläimistö on rikasta niin lintujen, nisäkkäiden kuin hyönteistenkin osalta.

Keväisin Torpan pihapiirissä kasvaa keltavuokkoja, käenrieskoja ja kiurunkannuksia. Alueella pesii monipuolinen linnusto ja keväisin voit aamuin illoin kuunnella mahtavaa lintukonserttia. Varsinkin tikkakanta on alueella runsas: vakituisesti pesii sekä harmaapäätikka että useita palokärkiä ja käpytikkoja. Valkoselkätikka pesi varmuudella vuonna 2010 ja siitä on senkin jälkeen tehty havaintoja ympäri vuoden. Torpvikenillä saalistavat muun muassa ruskosuohaukat ja kalasääski eli sääksi, jonka reviiriin Talosaari kuuluu. Helsy ylläpitää talvisin linturuokintapaikkaa Torpan pihapiirissä ja voit bongata siltä monia maassamme talvehtivia pikkulintuja.

Torpalla voi järjestää tilaisuuksia ja yöpyä

Torppa on avoin Helsyn jäsenille ja jäsenet voivat yöpyä Torpalla maksutta. Sovi yöpymisestä aina etukäteen ja tuo omat lakanat tai makuupussit mukana. Saunoakin voit, tosin ilman uintimahdollisuutta. Huomaathan, että maksuttomaan yöpymiseen ei kuulu Torpan tai huoneiden varaaminen kokonaan omaan käyttöösi. 

Jos haluat Torpan kokonaan omaan käyttöösi, niin sen voi vuokrata hintaan 70 € / päivä, 100 € / yön yli ja 170 € / kahden yön yli.

Myös muut järjestöt ja yksityishenkilöt voivat varata Torppaa yksityistilaisuuksiin kuten kokouksiin, työpaikan virkistyspäiväksi, pieniin perhejuhliin, lasten leiritoimintaan tai muuhun tarkoitukseen.

Torppa on käytettävissä ympärivuotisesti. Yöpymismahdollisuudesta ja tilan varaamisesta voit tiedustella Helsyn järjestösihteeriltä, puh. 050 30 11 633 tai helsy(at)sll.fi

Torpan tilat

Torppa on kaksikerroksinen puutalo, jonka etupuolella on suuri, katettu kuisti. Kuistilla voi kuka tahansa retkeilijä viettää taukoa ja vaikkapa pitää sadetta, jos Torpalla ei ole tapahtumaa tai yksityistilaisuutta. Kuistilta voi poimia mukaansa myös uusimman Luonnonsuojelija-lehden.

Torpan tilat ovat yksinkertaiset ja viehättävän vanhanaikaiset, kuten yli 100-vuotiaalle huvilalle sopiikin. Talo on Helsyn arvoihin sopien sisustettu pitkälti kierrätyshuonekaluilla. Alakerran hirsiseinäisestä eteisaulasta on käynti saliin ja keittiöön. Sali on kodikas olohuone, jonka ikkunasta aukeaa näkymä kuistille ja merenlahden suuntaan. Salissa on myös toimiva tiilitakka ja luontoaiheista luettavaa. Keittiöstä löytyy muutaman hengen istuttava pöytä ja modernin kotikeittiön sijaan se muistuttaa monia varmasti kesämökistä. Keittiö on kuitenkin normaalisti varusteltu eli sieltä löytyvät liesi, jääkaappi, mikro sekä kahvin- ja vedenkeitin ja astioita. Keittiön kautta on kulku takaeteiseen, josta päästään kiertyviä puuportaita pitkin yläkerran makuuhuoneisiin. Lisäksi eteisestä on käynti ulos takapihalle ja Torpan isännän työhuoneeseen.

Yläkerrassa on neljä makuuhuonetta, joista jokaisessa on kaksi sänkyä vaahtomuovipatjoineen. Yhdessä huoneista on kerrossänky. Torpalta löytyy myös lasten matkasänky. Jokaisessa makuuhuoneessa on oma tunnelmansa ja värimaailmansa vanhoine pinkopahviseinineen ja tapetteineen. Huoneista on näkymä ulos eri ilmansuuntiin ja yhdestä voikin siksi tarkkailla vaikka ikkunan kautta lahden lintujen elämää. Kaksi huoneista on hieman isompia, viistokattoisia ja niissä on tilaa majoittua myös lattialla, mikäli yöpyjiä on useita. Nukkumapaikkoja Torpalta löytyykin vähintään kymmenelle hengelle.

Torpalla on sähköt, mutta sinne ei tule vettä sisälle. Käytössä on kuitenkin aivan pihapiirin tuntumassa oleva kaivo, jonka vesi on sellaisenaan juomakelpoista. Suihkun puuttuessa peseytyminen hoituu tarvittaessa pienessä rantasaunassa. Saunalla on myös pienille lapsille sopiva palju. Uintimahdollisuutta pihapiiristä ei kuitenkaan rantaruovikon vuoksi ole, mutta muutaman kymmenen metrin päässä niemenkärjessä, vanhan kivilaiturin luona, on mahdollista käydä omalla vastuullaan pulahtamassa mereen. Sisä-wc:n sijaan käytössä on metsän siimeksessä oleva ulkohuussi ja pikkulapsille potta. Puucee löytyy Torpan takaa ylempää mäen rinteestä ja se on ulkoilualueen ainoana kaikkien retkeilijöidenkin käytettävissä.

Retkeilijät voivat käyttää pihalla olevan nuotiopaikan pöytää ja penkkejä, jos Torpalla ei ole tilaisuutta tai seuruetta. Myös nuotiopaikkaa ja pallogrilliä saa käyttää, kunhan retkellä mukana kulkevat omat puut tai hiilet. Pihapiirissä on myös roskis, ulkoilualueen ainoana jätepisteenä. Kaikkien käytettävissä on myös vanhanajan tahko, ainoa oikea väline kirveen teroittamiseen. Lue lisää Helsyn tahkosta.

Torppaa ja sen pihapiiriä ylläpitää Helsyn aktiivien muodostama Torpparyhmä Torpan isännän johdolla. Isännän ollessa paikalla, kannattaa häneltä kysellä myös vaikkapa talon mielenkiintoisesta historiasta, johon liittyy mm jatkosodan aikaisia tapahtumia.

Saavutettavuus

Bussit: 831 Itäkeskus–Landbo, 841 Itäkeskus–Nikkilä, 842 Itäkeskus–Eriksnäs ja 844 Itäkeskus–Taasjärvi. Poistu Uuden Porvoontien Talosaarentien pysäkillä (5007). Katso aikataulut Reittioppaasta (www.reittiopas.fi) ja anna osoitteeksi ”Talosaarentie, Helsinki”. Kävelymatka bussipysäkiltä Talosaaren ulkoilualueen alkuun Husön ratsastuskeskukselle on noin 2,8 km. Sieltä Torpalle on noin 700 m.

Kouluvuoden aikana lähemmäs pääsee arkipäivisin bussilla 839K. Jää bussista pysäkillä Talosaarentie (H5027).

Autot: Suosittelemme toki saapumaan paikalle ympäristöystävällisesti julkisilla tai polkupyörällä, mutta mikäli auto on tarpeen, niin lähin parkkipaikka on Husön ratsastuskeskuksella (Talosaarentie 280). Ratsastuskeskuksen jälkeen tie on suljettu puomilla, jonka avaamisesta on sovittava erikseen. Parkkipaikalta on matkaa Torpalle noin 700 metriä.

Päivitetty 7.6.2022

Valokuvat erikseen mainittua lukuunottamatta: Helsyn arkisto