Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Perinteinen vapun tienoon pitkä vaellus toteutuu lauantaina 27.4. Tällä kertaa vaellamme Mellunmäestä Sipoonkorven kautta Söderkullaan (26,9 km).

Vaihtoehtoiset kaksi lähtöpaikkaa:
1. Kello 9.00 Mellunmäen metroasema, R-kioskin luota
2. Kello 11.55 Bussipysäkki V9816 (Kuusikorvenkuja).

Bussi 717 lähtee Rautatientorilta (laituri 5) kello 10.40, ja on Hakunilan uimahallin pysäkillä (V9403) kello 11.14. Aikataulun mukaan kello 10.58 Rautatientorilla lähtevälläkin bussilla 717 ehtisi, koska se on Hakunilan uimahallin pysäkillä kello 11.32, mutta jos se on yli 2 minuuttia myöhässä, jatkoyhteytenä toimivaan bussiin 719 ei ehdi.

Bussin 719(K) arvioitu aika Hakunilan uimahallin pysäkillä V9403 on kello 11.34. Se kulkee ensin Nybyggetinkujan päätepysäkille V9817 ja jatkaa sitten Kuusikorvenkujan pysäkille, jossa se on kello 11.53. Nybyggetinkujalle mennessään bussi ajaa siis Kuusikorvenkujan pysäkin ohi, mutta pysähtyy siinä takaisin tullessaan. Halutessaan bussin kuljettajaa voi pyytää pysähtymään Kuusikorvenkujan pysäkin kohdalla jo Nybyggettiä kohti matkustaessa, koska kyseisellä linjalla sovelletaan käytäntöä, että matkustaja voi nousta bussiin tai poistua bussista missä tahansa välillä. Hieman epäselvää on, onko linjan tunnus 719 vai 719K, mutta kumpi tahansa tulee, siihen kannattaa astua. Jos kyseinen bussivuoro on myöhässä, retkelle tulijoita odotellaan bussipysäkillä.

Kuusikorvenkujalla vaelluksen lopettaville bussi 719(K) tulee kello 11.53. Se poikkeaa matkallaan Länsisalmessa, mutta jatkaa Sotungintien bussipysäkille V9424, jossa on kello 12.09. Kello 12.11 ja 12.31 sieltä jatkaa bussilinja 717 Rautatientorille, bussi 736 kello 12.43 Tikkurilan rautatieasemalle ja kello 13.09 bussi 587 Mellunmäen metroasemalle.

Aikataulut lähtöpaikoille kannattaa vielä itse tarkistaa ennen lähtöään!

Retki päättyy arviolta noin kello 18 ja 20 välillä Söderkullan bussipysäkillä, josta kulkee busseja Helsinkiin, Itäkeskuksen metroasemalle ja Kamppiin. Koko retken pituus on 26,9 kilometriä.

Jokainen osallistuja vastaa itse omista eväistään, jaksamisestaan ja turvallisuudestaan. Vajaan kolmen tunnin kävelyn jälkeen on ensimmäinen mahdollisuus käydä WC:ssä Storträskin tulentekopaikalla. Sen jälkeen on muitakin paikkoja, viimeinen Fiskträskin tulentekopaikkalla ennen kello 15. Sen jälkeen WC-mahdollisuuksia ei välttämättä ole.

Retki vaatii vähintään kohtalaista peruskuntoa ja sen voi aloittaa kahdessa paikassa, mutta lopettaminen on käytännössä mahdollista vain muutamissa paikoissa, joista on enemmän tietoa jäljempänä.

Vaellukselle on vapaa pääsy, eikä sille tarvitse ilmoittautua.

Lisätiedot (myös matkan varrella): Matti Astevirta, puh. 040 9650918

Vaellusreitin kuvailua: Vaellus alkaa siis Mellunmäen metroasemalta R-kioskin edestä. Siitä matka alkaa Länsimäen ja Länsisalmen kautta kohti Stroträskiä Sipoonkorvessa. Siellä taukoiltuamme jatkamme matkaa toisen lähtöpaikan kautta Högbergetille jatkaen edelleen Sipoonkorven kansallispuiston halki Fiskträskille. Sieltä matka jatkuu kansallispuiston itäpuolelle Immersbyn kautta Pilvijärvelle ja lopulta Söderkullaan. Laskennallinen aika Söderkullassa on kello 18.40, mutta saapuminen sinne voi olla reilustikin aikaisemmin tai myöhemmin.

Reitti on aluksi kaupunkimaista, ulkoilualuetta ja taajamaa. Sen jälkeen kävellään jonkin aikaa maantien vartta, kunnes päästään hiekkatietä pitkin Storträskille. Sipoonkorven kanallispuisto muodostaa olennaisen osan vaellusreitistä. Siellä voi paikoitellen olla märkiä kohtia, riippuen paljolti siitä, milloin talven lumet sulavat. Vaelluksessa kuljetaan kuitenkin kansallispuiston reittejä pitkin. Kansallispuiston jälkeen reitti jatkuu hetken kalliolla pienempiä polkuja pitkin, kunnes saavutaan hiekkatielle ja lopulta Immersbyn kylään. Maantieosuuksien ja Sipoonjoen ylityksen jälkeen päästään Pilvijärvelle, josta matka jatkuu ulkoiluteitä pitkin Söderkullaan.

Alla olevaan taulukkoon on koottu tietoa vaelluksen etapeista. Keltaisella pohjalla ovat vaihtoehtoiset lähtöpaikat, vihreällä suunnitellut lepotaukojen paikat, valkoisella muut kohteet ja vaaleanpunaisella vaelluksen vaihtoehtoiset päätepisteet. Toiseen taulukkoon on merkitty etäisyyksiä kahdesta vaihtoehtoisesta lähtöpaikasta kolmeen (tai neljään) vaihtoehtoiseen lopetuspaikkaan. Kuten siitä nähdään, tarjolla on vaihtoehtoina x erimittaista osavaellusta.

Tapahtumakuva Pilvijärvestä: Toni Amnell