Sijainti: Pääsivu / Kannanotot / Kannanotot ja tiedotteet 2013 / Ruuhkamaksut tarvitaan pääkaupunkiseudulle pian!

Ruuhkamaksut tarvitaan pääkaupunkiseudulle pian!

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Luonto-Liiton Uudenmaan piiri vaativat pääkaupunkiseudulle ruuhkamaksuja nopeasti. ”Pääkaupunkiseudun autoistumista on hillittävä nopeasti ja monin keinoin”, kiirehtii Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ursula Immonen. Autoliikenteen jatkuva kasvu edellyttää tehokkaampia keinoja ohjata ihmisten liikennekäyttäytymistä. Yksi tehokas keino olisi ruuhkamaksut pääkaupunkiseudulle.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry tiedottaa 19.9.2013

Tiedote PDF-tiedostona

Ruuhkamaksuja on selvitetty jo vuonna 2009 liikenne- ja viestintäministeriön työryhmässä ja lopputulos oli, että ruuhkamaksut toteuttaisivat tehokkaasti liikennepoliittisia tavoitteita: liikennemäärät laskisivat, ruuhkat lievenisivät, matka-ajat lyhenisivät, joukkoliikenteen käyttö kasvaisi, liikenneturvallisuus paranisi ja liikenteen aiheuttamat päästöt vähenisivät. Ruuhkamaksujen hyödyt olisivat suuremmat kuin niiden kustannukset.

Miksei tätä keinoa ei ole jo käytetty?” ihmettelee Immonen. Ruuhkamaksuja on jo käytössä esimerkiksi Lontoossa, Tukholmassa ja Singaporessa, joissa ne todettu toimivaksi keinoksi vähentää autoilua.Ruuhkamaksuilla kerätyt rahat tulee suunnata joukkoliikenteeseen ja pyöräilyyn. Tätä samaa mieltä ovat useimmat alueen asukkaatkin!”, iloitsee Ursula Immonen.

HSL:n elokuussa julkaiseman kyselyn mukaan ruuhkamaksujen kerääminen ja varojen ohjaaminen joukkoliikenteen kehittämiseen sai niukan enemmistön kannatuksen pääkaupunkiseudulla. Myös pysäköintimaksujen käyttämistä keskusta-alueiden henkilöautoliikenteen vähentämiseen kannatettiin. Yli 60 prosenttia vastaajista kannatti ja vain vajaa 20 prosenttia vastusti moottoriajoneuvoliikenteen kasvun hillitsemistä.

Joukkoliikenteen osuus on pitkästä aikaa kasvanut kaikissa alueen kunnissa HSL:n selvityksen mukaan. Tätä positiivista kehitystä on nyt vahvistettava ja tarjottava joukkoliikenteen käyttäjille entistä parempaa palvelua. Nyt tarvitaan konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi!

Vietä Sinäkin autotonta päivää sunnuntaina 22.9.2013!

Luontojärjestöt ovat liikkeellä ja liikkeessä 22.9. autottomana päivänä Tanssivat kadut – tapahtumassa Simonkadulla Lasipalatsin päädyssä klo 13-17. Lisätietoa tapahtumasta http://www.luppi.fi/ ja Ina Rosberg (lumihevonen@elisanet.fi)

Lisätiedot (järjestöjen kannanotto):

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri: Ursula Immonen. p. 044 2580598

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys: järjestösihteeri Johanna Kare-Haavisto, helsy@sll.fi

Luonto-Liiton Uudenmaan piiri (LUP): puheenjohtaja Saara Seppälä, saara.seppala@kalleria.org

Liitteet:

HSL:n tiedote 27.8. 2013: Joukkoliikenteen suosio Helsingin seudulla kasvaa nopeammin kuin henkilöautoilu.

Helsingin seudun ruuhkamaksuselvitys. Helsinki, 2009. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 30/2009.