Kohtuusklubi vieraili Jalotuksessa Keravalla

Ajankohtaista, Artikkelit

Kohtuusklubin porukka tutustui Jalotuksen toimintaan Keravan kartanolla. Esittelykierroksen jälkeen osallistuimme talkoisiin haravoimalla, lapioimalla ja kärräämällä lantaa.
Hyönteishotelleja Jalotuksen seinällä
Kuva: Riina Simonen

Jalotus jalostaa elämäntapoja kestävämmiksi

Kohtuusklubin porukkaa kokoontui tuulisen ja sadetta enteilevän sään vallitessa perjantaina 2.5. klo 15 Keravan kartanolle tutustumaan Jalotuksen toimintaan. Jalotuksen visiona on auttaa suomalaisia siirtymään kohti kestävämpää elämäntapaa. Tämä tapahtuu sekä konkreettisen työn että kestävän elämäntavan verkkokurssien kautta. Iso osa toiminnasta on erilaisia hankkeita, ja hankerahoitukset mahdollistavat Jalotuksen laajan toiminnan. Esimerkiksi nuorten aikuisten työpajatoiminta yhdistää sosiaalista ja ekologista työtä toisiinsa. 

Jalotuksen kartta piharakennuksen seinällä
Kuva: Riina Simonen

Esittelykierros Jalotuksen pihalla

Marju Kortemäki veti meille esittelykierroksen pihapiirissä. Marju toimii Jalotuksessa mm. nuorten työpajavastaavana. Näimme mehiläispesiä, lampaita ja kanoja sekä saimme kuulla mm. biohiilen valmistuksesta maanparannusaineeksi. Marju on myös SLL:n Keravan paikallisyhdistyksen aktiivi. Ihastusta herättivät erityisesti lampaat, jotka olivat juuri päässeet ensimmäistä kertaa talven jälkeen laitumelle syömään tuoretta ruohoa.

Maataloustyöhön sopivaan asuun pukeutunut nainen vanhan navetan edessä.
Marju Kortemäki kertoi Jalotuksen toiminnasta. Kuva: Riina Simonen

Lannan siivousta talkootyönä

Esittelykierroksen jälkeen oli vuorossa lampolan ja sen pihaton haravointia sekä lapiointia lannasta puhtaaksi. Marju toimi työnjohtajana ja huolehti siitä, että jokainen saa itselleen sopivaa työtä. Osa talkooporukasta teki hommia sisällä lampolassa, mutta me allergiset jäimme ulos haravoimaan pihattoa. Ensin haravoitiin pinnasta talteen puhdasta olkea, mikä oli kevyttä puuhaa, mutta syvemmältä paljastunut märän oljen ja lannan kerrostumien haravointi ja lapiointi olikin sitten jo raskaampaa puuhaa. Vielä raskaampaa oli kärrätä tätä tavaraa kottikärryillä peltojen läheiseen kasaan. Kuiva pintaolki pääsi puhdistettuun lampolaan. Onneksi tässä kohtaa ei vielä satanut, ja iloisessa porukassa työ sujui hyvillä mielin ja joutuisasti. 

Lampolan pihaton kuivan pintaoljen talteenottoa talkoilla. Kolme ihmistä isojen haravoiden kanssa viileässä ja pilvisessä kevätsäässä.
Kuva: Riina Simonen

Hävikkiruokaa ja eläintoimintaa

Talkoiden kestettyä noin puolitoista tuntia pääsimme vanhan navetan päädyssä olevaan henkilökunnan taukotilaan syömään ateriaa, joka oli valmistettu enimmäkseen hävikkiruoka-aineksista. Ruoan päälle teetä hörppiessäni ympäristökasvatuksen koordinaattori ja eläintoiminnan vastaava Minja Aho-Miettinen kertoili minulle eläintoiminnasta. Jalotuksen kaikki eläimet ovat lemmikkejä, eli lampaat ja kanat eivät joudu missään vaiheessa teuraaksi. Kanat ja suomenlampaat tulivat Jalotukseen vuonna 2020 ja varsinkin alkuvuosina Minjan vapaa-ajasta iso osa kului Jalotuksella. Työ on enimmäkseen vapaaehtoistyötä, jota Minja tekee päivätyönsä ohella, mutta kesän leireistä lapsille hänelle maksetaan pientä korvausta. “Parasta täällä on yhteisö, joka jakaa samanlaisen arvomaailman ja jossa voi olla täysin oma itsensä”, Minja kertoo hymyillen. 

Vasemmanpuoleinen kuva: Eläintoiminnan vastaava Minja Aho-Miettinen, kuva Riina Simonen. Oikeanpuoleinen kuva: Jalotuksen kanoja ulkotarhassa, kuva: Ursula Immonen

Kestävää maanviljelyä

Kärräsimme talkoissa lampaiden lantaa pienen tien toiselle puolelle Jalopellon viereen. Vuonna 2024 Jalotuksessa alkoi Jalopelto-toiminta, jossa ammattilaispuutarhurit kasvattavat luomuruokaa yhdessä Jalopellon jäsenten kanssa. Jalopelto-yhteisön jäsenet saavat osuutensa sadosta viikoittain tai joka toinen viikko riippuen siitä, minkälaisen osuuden he ovat ostaneet. Lisäksi Jalotuksella toimii yhteisöviljelmä. 

Oli hienoa nähdä konkreettisesti, mihin lampaiden lanta menee. Kasa kasvoi sitä mukaa kun ahkerat kärrääjät toivat kuormiaan. Kellon lähestyessä seitsemää satoi jo reippaasti kaatamalla kovan tuulen lisäksi. Onneksi sain Jalotukselta lainaksi kunnollisen sadetakin ohuen kuoritakkini päälle ja ehjät kumisaappaat. Kannatti osallistua talkoisiin: se teki hyvää sekä keholle että mielelle!

Vasemmanpuoleinen kuva: Marju esittelee maanparannusaineena käytettävää biohiiltä, kuva Riina Simonen. Oikeanpuoleinen kuva: Talkoissa kipattiin lampaiden lantaa ja käytettyjä olkipehkuja Jalopellon viereen tulevaa viljelykäyttöä varten, kuva Ursula Immonen.

Mukaan Jalotuksen toimintaan

Kiinnostuitko Jalotuksen toiminnasta Keravan kartanolla? Jalotuksella järjestetään avoimia talkoopäiviä, ja kesällä luvassa on myös vieraslajien poistotalkoita. Kerhoissa ja työpajoissa pääsee tekemään konkreettisia asioita, kuten vaatteiden korjaamista. Kesäkaudella ohjelma on hieman eri tyyppistä kuin talvikaudella. Kesäaikaan kartanolla toimii kiva kahvila, jossa kannattaa piipahtaa! Tutustu Jalotuksen toimintaan: https://www.jalotus.fi/

Jalotuksen mustia ja valkoisia suomenlampaita laitumella.
Lampaat ensi kertaa talven jälkeen laitumella. Kuva: Riina Simonen

Riina Simonen
Uudenmaan piirin järjestökoordinaattori


Ajankohtaista