Valitus Outokummun Tornion tehtaiden ympäristöluvasta

Lausunnot

ASIA
Valituslupahakemus ja valitus Vaasan hallinto-oikeuden 17.4.2025 päätös 437/2025

  1. Outokumpu Stainless Oy:n ja Outokumpu Chrome Oy:n ympäristölupa nro 27/2023
  2. Uusi kuonankäsittelylaitos, päätös nro 28/2023
  3. Vesitalouslupa, päätös nro 29/2023
  4. Norex Service Finland Oy:n ympäristölupa, päätös nro 30/2023
  5. Tapojärvi Oy:n ympäristölupa, päätös nro 31/2023

Valituslupahakemus ja valitus kohdistuvat kumotun luvan (29/2023) 3. kohdalta vain oikeudenkäyntikuluihin. Lupien 2 (28/2023), 4 (30/2023) ja 5 (31/2023) päästövaikutukset lisäävät tuntemattomalla tavalla kokonaisuuden ilma- ja vesipäästöjä ja ne liittyvät siten luvan 1 (27/2023) keskeisiin ongelmiin.

MUUTOKSENHAKIJA
Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry

ASIAMIES
Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry:n asiamiehenä valitusasiassa ja valituslupahakemuksessa toimii valtakirjalla Jari Natunen.

Keskeisiä valituslupa- ja valitusperusteita sekä perusteluja

  1. Elohopean ilmapäästö 100 kg on kohtuuttoman korkea. Sen voidaan arvioida pilaavan merkittävältä osalta koko Tornionjoen alajuoksun ja suiston virtaamaan. Jos puolet elohopean ilmapäästöstä päätyy laskeumana Tornionjokeen, niin tämä pystyy pilaamaan kaloja ja siten myös vettä yli ympäristölaatunormin arviolta 100-200 km päähän 5-10 km leveällä vyöhykkeellä rannikolla/merellä ja siten useilla vesistöalueilla. Elohopeapäästön voidaan myös arvioida olevan haitallista Tornion ja
    lähialueiden asukkaille suoraan sekä ravinnon, kuten kalojen kautta. Päästö tulee suurelta osin laskeumana Natura-jokeen ja vaikuttaa sen ekologiaan. Ei ole tieteellistä varmuutta, että päästö ei heikentäisi Natura alueen luontoarvoja.
  2. Paras saatavilla oleva teknologia mahdollistaisi päästön merkittävästi paremman puhdistamisen. Outokumpu käyttää elohopean poistoon aktiivihiiltä, jonka teho on rajallinen ja menetelmä ei pysty tehokkaasti reagoimaan äkillisiin päästöpiikkeihin, jota tulee erityisesti romuteräksen epäpuhtauksista. Lähtökohtaisesti ongelmana on romumetallin keräyksen huonosta laadunvalvonnasta ja kelvottomien jäte-erien hyväksymisestä laitoksella. Elohopeapitoinen aktiivihiili on erityisen vaarallista jätettä.
    Esimerkiksi Vantaan Energia on vaarallisen jätteen jätteenpolttolaitoksen luvissa hakenut lupaa polttaa jätteenpolton aktiivihiiltä ja tämän jätteen pitoisuuksia ei ole rajattu. On vaarana, että elohopeapitoinen aktiivihiili päätyy poltosta ympäristöön. Luvissa kerrotaan aktiivihiilen käsittelystä, jossa käytetään seleenisuodatinta. Tämä on tehokkaampi menettely, mutta ilmeisesti ei tehokkain. Tämän menettelyn päästöt ja jätteiden käsittely pitää selvittää kokonaisuuden yhteydessä. Tiedetään että Kokkolassa Bolidenin sinkkipasutto pystyy puhdistamaan tonnien raaka-aine-elohopean epäpuhtauden niin, että ilmapäästö on vain pari kiloa. Boliden esittää vastaavaa elohopean poistoa esimerkiksi rumpu-uunilla toimivaan jätteiden käsittelylaitokseen uudessa YVA:ssa. Muiden metallienkäsittelyn BAT:ssa esiintyvät tehokkaat elohopean ilmapäästöjenpoistomenetelmät vaikuttavat olevan laajasti sovellettavissa metalliteollisuuden ilmapäästöihin.
  3. Luvituksessa ja YVA:ssa on oleellisesti huomioimatta merkittäviä haitta-aineita vaikutuksineen, erityisesti elohopea, molybdeeni, REE-aineet, hopea, magnesium suhteessa kalsiumiin ja radioaktiiviset uraani, torium sekä näiden tytäraineet sekä romumetallien mukana tulevat radioaktiiviset aineet.
  4. YVA-direktiivin mukaan vaarallisilla jätteillä tulee olla YVA. Jätteiden käsittely on luvitettava. Kyseessä on mahdollisesti tehtaan suurin ympäristövaikutus pitkällä aikavälillä. Jätteiden pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole selvitetty. Kaatopaikka-asetuksen mukaan yhtiö vastaa suotovesistä niin kauan kuin niitä muodostuu. Yhtiöllä on pahoin ympäristöön vuotavia vaarallisen jätteen kaatopaikkoja, jotka vaikuttavat vesipäästöihin.

Asian taustakuvaus

Laitoksella on ollut ympäristölupa hyvin pitkään. Sen toiminta perustuu historiallisiin lupiin ajoilta, jolloin raskasmetallien ja elohopean ympäristöhaittoja ei tunnettu riittävästi. Vaikka päästöjä on vähennetty, ne vaikuttavat korkeilta suhteessa ympäristön kestokykyyn ja parempaan ilmanpuhdistusteknologiaan, josta on esimerkkejä esim. Minamata-konvention BAT:ssa ja Bolidenin Kokkolan laitoksella.

Laitoksella on paljon huonosti selvitettyjä päästöjä, kuten molybdeeniä ja kromi VI:tä ja on vaara, että sieltä pääsee esim. harvinaisia maametalleja merkittävissä määrin.

Valituslupahakemus

Haemme valituslupaa laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa HOL 111 §:n kohtien 1) ja 2) mukaisilla perusteilla.

Valituslupahakemuksen perustelut

Valituslupahakemus HOL 111 §:n kohdan 1) perusteella
Haemme korkeimmalta hallinto-oikeudelta ennakkopäätöstä HOL 111 §:n kohdan 1) mukaisin perustein.

Katsomme, että asiassa on tarpeen saada viranomaisten ja hallintotuomioistuinten ratkaisukäytäntöä ohjaava ja yhtenäistävä ylimmän oikeusasteen ratkaisu.

Edelleen puutteellinen elohopeaa koskevan BAT:n soveltaminen ja toisaalta keskittyminen BATiin ja vesistön tilan tarkastelemisen puute tämän johdosta voi olla ilmeinen virhe tai ongelma oikeudenkäytön yhtenäisyyden osalta. Parasta saatavilla oleva teknologiaa on käsitelty esim. KHOn päätöksessä BASFin
Harjavallan tehtaasta.

Viittaamme erityisesti perusteisiin 1.-4. edellä ja 1-8 alla.

Ennakkopäätöstä tarvitaan seuraavista syistä:

  1. Tulee selvittää, onko noin 100 kg elohopean ilmapäästö laittomalla tavalla ympäristöä pilaava ilman, vesistöjen tai maaperän suhteen? Katso liite 2.
  2. Vaikuttaako asiaan se, että muu metalliteollisuus, kuten Boliden Kokkola pystyy puhdistamaan jopa tonnien elohopeapäästöt muutamaan kiloon? Katso liite 3.
  3. Voiko muun metalliteollisuuden ilmanpuhdistuksen teknologiaa BAT-normeja soveltaa terästeollisuuteen? Katso liite 3.
  4. Jos muun metalliteollisuuden normien soveltamisella olisi tekninen este, niin tulisiko romumetallin elohopeaa säädellä ja tarkkailla paremmin, liite 3.
  5. Tulisiko nykyisen ilmanpuhdistuksen aktiivihiilijätteen aiheuttamat päästöt myös selvittää?
  6. Tarvitseeko kaikki oleelliset haitta-aineet selvittää laitoksen jätevesissä ja ilmalaskeumassa sekä selvittää niiden ympäristövaikutukset vesistöissä? Katso ongelmalliset vesipäästöt, liite 2.
  7. Voiko Tornionjoen Natura-alueen luontoarvojen suojelusta, olla EU-ohjeiden edellyttämä tieteellinen varmuus, jos kaikkien oleellisten päästöaineiden pitoisuuksia ja vaikutuksia ei ole selvitetty?
    Suuri ongelma on jo nykyisellään osin selittämättömistä ongelmista ja ympäristöhaitoista kärsivät vaelluskalat.
  8. Riittääkö suuren laitoksen päästöjen BAT-rajojen mukaisten päästöjen selvitykset vai tuleeko selvittää myös kaikki oleelliset haitta-aineet sekä näiden ympäristövaikutukset vesistöissä ja Natura-alueella?
    Vesipäästöissä on esimerkiksi korkeita molybdeenin pitoisuuksia. Metalliromun ja jätteiden koostumuksesta voidaan johtaa myös useita haitta aineita, joiden pitoisuudet eivät ole tarkkailussa. Tämä johtunee romumetallin koostumuksesta.
  9. Saako vapaa-ajan asutuksen ja luonnonsuojelun melunormeja rikkoa kohteissa, jotka ovat olleet olemassa ennen tehtaan tuloa?

Vesipäästöjä muodostuu suorista päästöistä sekä jätteiden ilma- ja vesipäästöistä, erityisesti elohopea, REE-aineet, fluoridi, bromidi, jodidi, molybdeeni, kromi-VI,magnesium/kalsium-suhde, hopea ja muut
raskasmetallit, ja radioaktiiviset metallien epäpuhtaudet, uraani, torium sekä näiden tytäraineet. Valituksenalaisen ympäristöluvan laajahko alkuainekoostumus kertoo useista mahdollisista huonosti huomioiduista haitta-aineista jo luvassa olevassa yksittäisessä mittauksessa.

EU-oikeuden ennakkoratkaisun tarve

Kielteisessä tapauksessa pyydämme hakemaan EU-oikeuden ennakkoratkaisua näissä ja valituksessa luetelluista kysymyksistä. Hallinto-oikeus perustelee tulkintaansa, että hankkeessa tehdyt ympäristövaikutusten arviointimenettelyt eivät ole olleet sillä tavoin puutteellisia, että valituksenalainen päätös olisi tästä syystä kumottava ja asia palautettava aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi.
Katsomme, ettei hallinto-oikeus esitä oikeudellisesti pätevää perustelua väitteelle, ettei hankkeessa tehdyt ympäristövaikutukset olisi sillä tavoin puutteellisia, että päätös olisi kumottava ja palautettava uudelleen käsiteltäväksi.

Helsingissä 26.5.2025
Yllämainitun muutoksenhakijan valtuuttamana

Jari Natunen, ympäristöbiokemisti, FT

Valitus

Korkeimmalle Hallinto-oikeudelle

Asia

Vaasan hallinto-oikeuden 17.4.2025 päätös 437/2025
Dnrot 641/03.04.04.04.19/2023, 642/03.04.04.04.19/2023
Koskien Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston lupapäätöksiä
1) Nro 27/2023
2) Nro 28/2023
3) Nro 29/2023
4) Nro 30/2023
5) Nro 31/2023
Dnro PSAVI/3744/2017 21.4.2023

Valituslupahakemus ja valitus kohdistuvat kumotun luvan 3. kohdalta vain oikeudenkäyntikuluihin. Lupien 2, 4 ja 5 päästövaikutukset lisäävät tuntemattomalla tavalla kokonaisuuden ilma- ja vesipäästöjä ja ne liittyvät siten luvan 1 keskeisiin ongelmiin.

Asiat

1) Tornion tehtaiden toimintaa koskevien ympäristö- ja vesitalouslupien tarkistaminen BAT-päätelmien vuoksi ja näiden lupien muuttaminen, jäähdytysvesien purkupaikan muuttaminen, kaasunpuhdistuspölyjen
stabilointilaitoksen ympäristölupa, briketointilaitoksen ympäristölupa, energiantuotantolaitoksen ympäristölupa, toimintaa koskevien selvitysten hyväksyminen sekä Röyttän sataman ympäristöluvan muuttaminen
2) Uuden kuonankäsittelylaitoksen ympäristölupa
3) Vesitalouslupa jälkiselkeytysaltaan C-alueen täyttöön
4) Romumetallin ja kierrätysteräksen murskauslaitoksen ympäristölupa
5) Ferrokromi- ja terässulattokuonien käsittelylaitosten ympäristölupa

Yhteenveto

Päästöjen tarkempi selvittäminen

Toiminnalla on määrättävä ympäristöluvan tarkistuskäsittely käsittäen vesi- ja ilmapäästöjen koostumuksen, ja niiden aiheuttaman kuormituksen selvitykset ja vesi- ja ilmapäästöjen yhteisvaikutukset vesistöjen ekologiseen ja kemialliseen tilaan eri vesistömuodostumissa Suomessa ja Ruotsissa. Ekologista tilaa
tarkastellessa tulee tarkastella kaikkia ekologisen tilan muuttujia ja kaikkia oleellisia haitta-aineita sekä näiden yhteisvaikutuksia huomioiden luvassa esitetyn laajan alkuainelistan.

Tornionjoen Natura-alueen suojelu tulee varmistaa tieteellisellä varmuudella. Aivan erityisesti tulee selvittää elohopean, kromin ja kromi-VIn, molybdeenin, sulfaatin ja suolojen, magnesium-kalsium- suhteen vaikutukset vesistöissä huomioiden laskeumat ja kaatopaikat.

Viittaamme valituslupahakemukseen, valituksen perusteluihin ja valitusvaatimukseen 16.

Päästöjen parempi rajoittaminen erityisesti elohopean osalta

Vaadimme tiukempia rajoituksia ilma- ja vesipäästöille. Mahdollisesti suurin ongelma ovat elohopean Suomen oloissa poikkeukselliset päästöt, joita voisi estää paremmilla elohopean poistomenetelmillä, joita esim. Boliden käyttää Kokkolassa.

Täydentävät perustelut KHO-valitus

Kaikki oleelliset haitta-aineet täytyy selvittää laitoksen jätevesissä ja ilmalaskeumassa sekä selvittää niiden ympäristövaikutukset vesistöissä.

Viittaamme luvassa esitettyyn laajaan alkuainekoostumukseen, joka jo yhden mittauksen perusteella viittaa huomattaviin ongelmiin. Laajan alkuainekoostumuksen mittauksista on pyydetty tarkemmat tiedot.

Tornionjoen Natura-alueen luonto-arvojen ja suojelusta ml. ympäristöhaitoista kärsivät vaelluskalat ei voi olla tieteellistä varmuutta kun päästöaineiden pitoisuuksia ja vaikutuksia ei ole selvitetty.

Laitoksen päästöjen BAT-rajojen mukaisten päästöjen selvitykset eivät riitä vaan tulee selvittää myös kaikki oleelliset haitta-aineet sekä näiden ympäristövaikutukset vesistöissä ja Natura-alueella.

Vesipäästöissä on esimerkiksi korkeita molybdeenin pitoisuuksia. Metalliromun ja jätteiden koostumuksesta voidaan johtaa myös useita haitta-aineita, joiden pitoisuudet eivät ole tarkkailussa. Tämä johtunee romumetallin koostumuksesta.

Vesipäästöjä muodostuu suorista päästöistä, ilmapäästöistä ja jätteissä sekä niiden päästöissä, erityisesti elohopea, REE-aineet, fluoridi, bromidi, jodidi, molybdeeni, kromi-VI, hopea ja muut raskasmetallit, magnesium suhteessa kalsiumiin ja radioaktiiviset metallien epäpuhtaudet, uraani, torium sekä näiden tytäraineet.

Yhteenveto ja yleiset perustelut

Luvassa myönnetään kohtuuttoman korkeita ja ympäristöä pilaavia sekä terveyttä vaarantavia päästöjä vesiin ja ilmaan.

Vesien pitoisuudet aiheuttavat tai voivat aiheuttaa vesistön ekologisen tilan heikentymistä pohjaeliöiden, kalojen, piilevien tai vesikasvien suhteen. Vesipitoisuudet aiheuttavat kemiallisen tilan heikentymistä vesistössä yli ympäristölaatunormien, mutta sekoittumisvyöhykettä ei ole määrätty. Vesien tila
heikkenee sekä Suomen että Ruotsin merialueilla, ja Ruotsin viranomaiset ovat ottaneet kriittisesti kantaa vesien pitoisuuksiin viitaten vesipuitedirektiivin vastaisiin vaikutuksiin.

Jos puolet elohopean ilmapäästöstä päätyy laskeumana Tornionjokeen, niin tämä pystyy pilaamaan kaloja ja siten myös vettä yli ympäristölaatunormin arviolta 100-200 km päähän 5-10 km leveällä vyöhykkeellä rannikolla/merellä ja siten useilla vesistöalueilla. Vesipäästöistä ja erityisesti poikkeuksellisesta molybdeenin
pitoisuudesta voi olla ympäristöä pilaavaa haittaa märehtijöille, kuten poroille, peuroille tai lehmille aiheuttaen kupariaineenvaihduntasairauden. Tämä aiheutuu hyvinkin pieninä pitoisuuksina luokkaa 10 mikrogrammaa/ litra, mutta vaikutuksia on myös muihin eläimiin1. Molybdeenin on havaittu aiheuttavan lisääntymishäiriöitä sekä uros- että naarasnisäkkäillä. Aine on mutaatioita aiheuttava bakteeritesteissä ja on myös syöpäriskiin viittaavaa ja toisaalta sitä vastaan olevaa kirjallisuutta. Brittiläisen Kolumbian raportin mukaan intialaisessa tutkimuksessa viljoihin kertyvä molybdeeni voi aiheuttaa osteoporoosia ihmisille, luustovaikutuksesta on mahdollista viitettä myös eläinkokeissa. Kohonneiden
juomavesipitoisuuksien on havaittu vaikuttavan ihmisenkin veren proteiinikoostumukseen. Biologisista vaikutuksista katso Br. Kolumbian viranomaisselvitys, liite 4.

1 Liite 4, Brittiläisen Kolumbian vedenlaatuohjeet molybdeeni,
https://www2.gov.bc.ca/assets/gov/environment/air-land-water/water/waterquality/water-quality-guidelines/approved-wqgs/molybdenum/bc_env_molybdenum_waterqualityguideline_technical.pdf

Päästöjen koostumusta ja vaikutuksia ei ole selvitetty hallinto- ja ympäristölainsäädännön edellyttämällä tavalla. Luvasta ilmenee lukuisia metalleja, joiden tosiasialliset vaikutustiedot ja päästöarviot perustuvat harvoihin tai vesistössä olemattomiin mittauksiin. Korkeatkin luparajat astuvat voimaan liian myöhään, ja niitä täytyy aikaistaa. Merkittävä osa luvanvaraisten metallien pitoisuuksien selvittämisestä on jätetty jälkiselvityksiin. Mahdollisten jälkiselvitysten tulee olla hyvin kattavia. Haitta-aineille tulee määrätä tiukemmat rajat väliaikaisesti varovaisuusperiaatteella ja palauttaa lupa tiukempien rajojen määrittämisen osalta AVIin.

Luvassa hyväksytään erittäin korkeita ilmapäästöjä, kuten 100 kg elohopeaa vuodessa. Elohopea on erittäin haitallinen ja biologisesti kertyvä metalli. Päästöt ovat Suomen korkeimpia, ja myös Ruotsin viranomaiset ovat ottaneet niihin kriittisesti kantaa vaatien rajoituksia. Ilmapäästöistä seuraa myös vesistöpäästöjä ja
toisaalta maaperää pilaavaa laskeumaa. Elohopealle tulee olla kattavat päästörajat siten, että kuluvan vuoden kokonaispäästökiintiö on merkittävästi alempi, kuten kuluvana vuonna 50 kg, 2024 alkaen 25 kg, 2025 10 kg, 2026 5 kg ja 2027 korkeintaan 1 kg. Puhdistustekniikkaa tulee suunnitella myös Minamata
konvention BAT-asiakirjojen mukaan ja verrata siihen. Mikäli päästöjä ei pystyttäisi vähentämään puhdistuslaitteilla ja kierrätysteräksen pitoisuuksien kattavalla tarkastuksella, täytyy kierrätysteräksen/raudan käyttöä raaka-aineena rajoittaa. Lupatiedoista ilmenee, että elohopean ympäristölaatunormi ylittyy kalassa merialueella tehtaan läheisyydessä, mikä tarkoittaa kemiallisen tilan
heikentymistä. Väite, että tämä johtuisi kaukolaskeumasta on ilmeisen väärä. Kaasuuntuvien metallien ja aineiden pitoisuusselvitykset ovat puutteelliset.

Tornion-Muonionjoki on Natura-aluetta, jonka vaelluskalat vaeltavat päästöalueen lävitse. On tulkinta- ja olosuhdekysymys, kuinka pitkälle joki jatkuu eri olosuhteissa. Päästöjen vaikutuksia Natura-alueeseen ja sen luontoarvoihin ei ole selvitetty. Kaikkia haitta-aineita ei ole selvitetty lainkaan tai kunnolla. Lisäksi osa
selvityksistä vaikuttaa jätetyn pois kuulutusmateriaaleista, mikä aiheuttaa kuulemis/kuulutusvirheen, jolloin selvitykset eivät ole olleet valittajille ja viranomaisille saatavilla. Lupaa ei kuitenkaan pääosin pyydetä kumottavaksi, koska se käsittää esimerkiksi elohopean jatkuvatoimisen mittauksen sekä jonkinasteisia parannuksia päästöjen kontrollointiin. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti luparajoja tulee kiristää ja päästöjä tulee rajoittaa.

Luvan yhteydessä hyväksytään jätelupia, joista tulee ympäristövaikutuksia, mutta nämä on jätetty selvittämättä. Lupien päästöt ja niiden vaikutukset ovat selvittämättä ympäristönsuojelulain vastaisesti, ja kyseiset luvat tulee kumota tai toissijaisesti palauttaa AVIin tai kolmassijaisesti määrätä päästöille raja-arvot, vaikkakaan oikeus tuskin voi ryhtyä antamaan lupamääräyksiä, kun tosiasiallisista päästöistä ei ole tietoa. Kuonankäsittelyluvan saanut Tapojärvi Oy on käyttänyt kuonatuotetta Kittilän kultakaivoksella, ja siellä vajavainen tarkkailu paljasti merkittäviä päästöjä ml. aineita, jotka eivät ole tehtaan tarkkailussa, Liite 5.

Vaatimukset

Outokumpu Chrome Oy:n ja Outokumpu Stainless Oy:n päätös nro 27/2023

1. Lupamääräys X2 on korjattava seuraavasti:

Puhtaat hulevedet ja muut toiminta-alueen likaantumattomat vedet saa johtaa suoraan maastoon tai mereen. Kyseisten vesien likaantumattomuus on tarvittaessa osoitettava vedenlaatuselvityksin ja -mittauksin Lapin ELY-keskuksen hyväksymällä tavalla.

Likaantumattoman veden pitoisuudet ovat vähintään alle 10% purkuveden pitoisuuksista, eivätkä ne aiheuta vesien maaperän tai sedimenttien pilaantumista tai terveysvaara purkupaikalla.

2. Lupamääräys X3 on korjattava seuraavasti

Mereen johdettavien käsiteltyjen prosessijätevesien sekä likaantuneiden hule-, sade- ja sulamisvesien kuormitus P3- näytteenottopisteellä mitattuna ei saa ylittää kalenterikuukauden keskiarvoina laskettuna seuraavia raja-arvoja:

Kiintoaine 400 200 kg/vrk 30.6.2024 alkaen 300 100 kg/vrk
Nitraattityppi 500 200 kg/vrk
Kokonaiskromi 3 1 kg/vrk
Liuennut kromi 2 1 kg/vrk
Kokonaisnikkeli 3 1 kg/vrk
Kokonaissinkki 4 1 kg/vrk

Mereen johdettavien käsiteltyjen jätevesien kromi(VI)-pitoisuus P3 näytteenottopisteellä mitattuna ei saa ylittää raja-arvoa 10 μg/l ja 1.1.2024 alkaen raja-arvoa 0,05 mg/l 1 μg/l vuorokausikeskiarvona. Prosessivesien sekä likaantuneiden hule-, sade- ja sulamisvesien käsittelyjärjestelmät on varustettava toimivin öljyerotinlaittein niin, haitallisia ympäristövaikutuksia ei tule.

3. Lupamääräys X4 on korjattava seuraavasti:

Ferrokromitehtaalla muodostuvat jätevedet on käsiteltävä niin, että YP1 näytteenottopisteestä altaaseen P3 ja P1-ylivuotopisteestä mereen johdettavan käsitellyn jäteveden pitoisuus ei ylitä virtaamapainotteisesta vuorokauden kokoomanäytteestä määritettynä seuraavia raja-arvoja 1.1.202524 alkaen:

Arseeni 0,1 mg/l 10 μg/l
Kadmium 5 0,5μg/l
Kokonaiskromi 0,2 mg/l 20 μg/l
Kromi(VI) 0,05 mg/l 1 μg/l
Kupari 0,5 mg/l 50 μg/l
Elohopea 0,5 0,05μg/l
Nikkeli 0,4 mg/l 34 μg/l
Lyijy 0,2 mg/l 20 μg/l
Sinkki 1 mg/l 50 μg/l
WAD-syanidi 0,4 mg/l 10 μg/l

LISÄYS PERUSTUEN X5-x7:
Kiintoaine (TSS) 30 10 mg/l
Orgaanisen hiilen kokonaismäärä (TOC) 30 10 mg/l
Öljyn hiilivetyindeksi (HOI) 4 1 mg/l
Rauta 5 1 mg/l
Fluoridi 15 5 mg/L

4. Lupamääräys X8 poistetaan tai toissijaisesti häiriötilanteilla määrätään korkeintaan 50 % korkeammat raja-arvot vesistöön laskettaessa.

5. Lupamääräys X9 on korjattava seuraavasti:

X9. Kuukausikeskiarvoina määrättyihin päästöraja-arvoihin verrattavat arvot lasketaan kokoomanäytteenä otettujen osanäytteiden kalenterikuukauden keskiarvona. Osanäytteitä on otettava vähintään kaksi kertaa viikossa. Kunkin osanäytteen on oltava vähintään kahden vuorokauden aikana virtaaman suhteen painotettuna otettu kokoomanäyte.

Vuorokausikeskiarvoina määrättyihin päästöraja-arvoihin verrattavat arvot määritetään virtaamapainotteisista vuorokauden kokoomanäytteistä. Näytteitä on otettava vähintään neljä kuukaudessa. Päästöraja-arvot alittuvat, kun määritetyistä vuorokausiarvoista vähintään 80 prosenttia alittaa päästöraja-arvon ja kunkin kolmen perättäisen arvon keskiarvo alittaa vuorokausipäästöraja-arvon.

Veteen johdettavien päästöjen mittauksissa raja-arvoon verrattava pitoisuus on mitattu pitoisuus.

Päästöt ilmaan

6. Lisätään lupamääräys 1b.
1b. Ferrokromitehtaiden ja terässulaton ilmaan johdettavien päästöjen elohopean määrä ei saa ylittää vuoden kokonaispäästökiintiönä loppuvuonna vuonna 2023 75 kg, 2024 alkaen 25 kg, 2025 10 kg, 2026 5 kg ja 2027 jälkeen korkeintaan 1 kg vuodessa.

Toiminnanharjoittajan on käynnistettävä selvitys toiminnan Minamata-konvention BREF-asiakirjan mukaisuudesta ja jätettävä sen perusteella hakemus lupamääräysten tarkistamisesta 1.1.2024 mennessä.

7. Lupamääräyksiin 1, 2, 5-7 muutetaan hiukkaspäästöjen raja-arvoksi luvan arvo jaettuna kahdella, vaihtoehtoisesti tämä lisätään tavoitearvona 31.12.2025 mennessä.

8. Lupamääräys 7a korjataan seuraavasti:
7a. Luvan saajan on selvitettävä keinoja ferrokromisulaton F3 päästökohteessa

F3-9 käytössä olevan kaskadipesurin toiminnan tehostamiseksi ja hiukkaspäästötason pienentämiseksi. Luvan saajan on toimitettava aluehallintovirastoon 31.12.20 mennessä yksityiskohtainen selvitys päästökohteen F3-9 hiukkaspäästöjen pienentämiseksi ja esitys uudeksi raja-arvoksi. Selvitykseen
on liitettävä arvio ympäristöhyödyn kustannuksista ja niiden saavuttamisen edellyttämistä investointikustannuksista. Ympäristöhyödyn arvioinnissa huomioidaan myös terveyshaittojen kulut, ml. arseenin, metallit ja muut aineet. Aluehallintovirasto voi selvityksen perusteella täsmentää lupamääräystä tai täydentää lupaa.

9. Lupamääräys 9 korjataan seuraavasti:

Ferrokromitehtaiden ilmaan johdettavien päästöjen elohopeapitoisuus ei saa ylittää päästökohteissa 4, F3-6, F3-7, F3-8, F3-9 ja F3- 16 päästölähdekohtaisesti päästörajaa 0,01 mg 1 μg /Nm3 otantajakson keskiarvona. Seurannan on oltava jatkuvatoiminen.

10. Lupamääräys 10 korjataan seuraavasti:

Ilmaan johdettavan poistokaasun rikkidioksidipitoisuus saa olla enintään 500 mg/Nm3 päästökohteesta F3-9 laskettuna 15 %:n happipitoisuuteen vuorokausikeskiarvona. 1.1.2024 lähtien poistokaasun rikkidioksidipitoisuus saa olla enintään 300 mg/Nm3 päästökohteesta F3-9 laskettuna 15 %:n happipitoisuuteen vuorokausikeskiarvona.

11. Lupamääräys 12 korjataan seuraavasti:

Päästökohteiden 15.1, 15.2, 15.4, 15.5 ja 16 sekä mahdollisen uuden VOD konvertterin päästökohteiden käsitellyn poistokaasun elohopeapitoisuus ei saa ylittää päästörajapitoisuutta mg/Nm3, joka saadaan lupamääräyksen 1b vuosikiintiöstä jyvitettynä vuosikeskiarvona kuhunkin päästökohteeseen. Mainittujen päästökohteiden poistokaasun elohopeapitoisuutta on mitattava jatkuvatoimisella mittalaitteella.

Päästöraja-arvoon verrannollisten elohopeapitoisuuksien määrityksen on perustuttava jatkuvatoimisiin mittalaitteisiin. Vuosikeskiarvo lasketaan kalenterivuoden aikaisten tuntikeskiarvojen perusteella.

Kiinteästi asennettu jatkuvatoiminen elohopeapitoisuuden mittalaite on otettava käyttöön 30.9.2023 mennessä kohteissa 15.1, 15.2 ja 15.5.

Päästökohteiden 15.1, 15.2, 15.4, 15.5 ja 16 sekä mahdollisen uuden VOD konvertterin päästökohteiden poistokaasun dioksiini- ja furaanipitoisuus (PCDD/F) on alitettava päästöraja 0,1 ng I-TEQ/Nm3 mittausjakson osanäytteiden keskiarvona. Mittauksen on ensisijaisesti jatkuvatoiminen ja toissijaisesti käsittää vähintään viikoittaiset mittaukset, joista kunkin on oltava kestoltaan yhteensä vähintään kahdeksan tuntia ja siihen on sisällyttävä kolme osanäytettä.

12. Lupamääräys 30 c korjataan seuraavasti:

Raja-arvoon verrattavat keskiarvot määritetään jatkuvatoimisesti mitatuista raja-arvoon verrattavista tuntikeskiarvoista, jotka saadaan vähentämällä mitatusta arvosta mittalaitteelle määritetty mittaustuloksen
95 prosentin luotettavuutta kuvaava osuus laskettuna raja-arvopitoisuudesta. Mittaustuloksen 95 prosentin luotettavuutta kuvaava osuus ei saa kuitenkaan ylittää elohopean, rikkidioksidin ja typen oksidien osalta 20 prosenttia eikä hiukkasten osalta 30 prosenttia. Muiden ilmaan johdettavien päästöjen mittaustuloksesta vähennettävä epävarmuus saa olla enintään 50 prosenttia.

Mitätöidyn mittauspäivän tuntikeskiarvomittaukset eivät saa ylittää vuorokausikeskiarvoa yli 20 %:lla tai tulos on raportoitava luparikkomuksena.

13. Lupamääräys 32 korjataan seuraavasti:

Kohdekohtaisten elohopean päästöraja-arvon ylittymiseen johtavissa häiriötilanteissa (OTNOC) ilmaan johdettavan poistokaasun elohopeapitoisuus ei saa ylittää 0,04 mg/Nm3.

Ensisijainen vaatimus:
Ilmaan johdettavien päästöjen puhdistinlaitteiden ja prosessien, joista poistokaasuja johdetaan puhdistinlaitteelle, toiminta on saatettava 72 1 tunnin kuluessa niitä koskevan häiriötilanteen (OTNOC) havaitsemisesta normaalitilaan siten, että kohdekohtaisesti määrätyt päästöjen raja-arvot saavutetaan tai muutoin kyseisen osaprosessin toiminta on keskeytettävä, kunnes päästöt ovat jälleen kohdekohtaisten päästöraja-arvojen mukaiset.

Toissijainen vaatimus:
Ilmaan johdettavien päästöjen puhdistinlaitteiden ja prosessien, joista poistokaasuja johdetaan puhdistinlaitteelle, toiminta on saatettava 72 1 tunnin kuluessa päästöjen ylittäessä päästöraja-arvon 75 %:lla, 2 tunnin kuluessa, kun raja-arvon ylitys on alle 50%, 3 tunnin kuluessa, kun ylitys on alle 25%, ja 6
tunnin kuluessa, kun raja-arvon ylitys on alle 15%,
niitä koskevan häiriötilanteen (OTNOC) havaitsemisesta normaalitilaan siten, että kohdekohtaisesti määrätyt päästöjen raja-arvot saavutetaan tai muutoin kyseisen osaprosessin toiminta on keskeytettävä, kunnes päästöt ovat jälleen kohdekohtaisten päästöraja-arvojen
mukaiset.

14. Lupamääräys 32a korjataan seuraavasti:

32a. Jos terässulaton jatkuvatoimisissa elohopeamittauksissa havaitaan elohopeapäästöjen ylittävän minkä tahansa raja-arvoista, on välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin päästötason normalisoimiseksi. Jos päästöjen kasvun havaitaan aiheutuneen raaka- tai apuaineen epäpuhtaudesta eikä päästötasoa saada
puhdistinlaitteiden säädöllä tai muilla toimenpiteillä normalisoitua, on kyseisen raaka- tai apuaine-erän käyttäminen lopetettava.

15. Lupamääräys 35 täydennetään seuraavasti:

Melu

35. Tornion tehtaiden toiminnan melupäästöistä aiheutuva ympäristömelu yhdessä tehdasalueen muun teollisen toiminnan melupäästöjen kanssa ei saa ylittää ympäristön asumiseen ja loma-asumiseen käytettävillä alueilla päivällä (klo 7–22) keskiäänitasoa 55 dB(A) eikä yöllä (klo 22–7) 50 dB(A). Raja-arvoon verrattavaan mittaus- ja laskentatulokseen on lisättävä 5 dB, jos melu on iskumaista tai kapeakaistaista.

Niiden loma-asuntojen osalta jotka olivat paikalla ennen kuin tehtaan tuleva melu oli tiedossa rajat ovat loma-asumiseen käytettävillä alueilla päivällä (klo 7–22) keskiäänitasoa 45 dB(A) eikä yöllä (klo 22–7) 40 dB(A). Melu ei saa ylittää rajoja alueen toimintojen yhteisvaikutuksinakaan.

16. Toiminnalle on määrättävä ympäristöluvan tarkistuskäsittely käsittäen vesi- ja ilmapäästöjen koostumuksen ja niiden aiheuttaman kuormituksen selvitykset ja vesi- ja ilmapäästöjen yhteisvaikutukset vesistöjen ekologiseen ja kemialliseen tilaan eri vesistömuodostumissa Suomessa ja Ruotsissa. Ekologista tilaa tarkastellessa tulee tarkastella kaikkia ekologisen tilan muuttujia ja kaikkia oleellisia haitta-aineita sekä näiden yhteisvaikutuksia huomioiden luvassa esitetyn laajan alkuainelistan.

Outokumpu Chrome Oy:n ja Outokumpu Stainless Oy:n uutta kuonankäsittelylaitosta koskevan päätöksen nro 28/2023 lupamääräykset

Lupa ja toissijaisesti ainakin vesi- (lupamääräys 1 ja 2) ja ilmapäästöoikeudet (3 ja 7) on kumottava. Jäte/hulevesien käsittely sekä pölypäästöt niiden sisältämien raskasmetallien ja haitta-aineiden selvitysten osalta on palautettava AVIn ympäristölupakäsittelyyn.

Lupamääräys 10 on korjattava seuraavasti:
Niiden loma-asuntojen osalta, jotka olivat paikalla ennen kuin tehtaan tuleva melu oli tiedossa, rajat ovat loma-asumiseen käytettävillä alueilla päivällä (klo 7–22) keskiäänitasoa 45 dB(A) eikä yöllä (klo 22–7) 40 dB(A). Melu ei saa ylittää rajoja alueen toimintojen yhteisvaikutuksinakaan.

PERUSTELU

Kuonan vesien ja pölyjen tiedetään (Kittilän kaivoksella suoritettu koetoiminta jätealueen peittorakenteesta, Tapojärven kuonatuotteella) käsittävän suuria määriä erilaisia haitta-aineita, joista osa ei ole laitoksen tarkkailuissa. Vesipäästöjen ympäristöluvitusta ei voi delegoida ELY-keskukselle. Loma-asutukseen kohdistuva melu ylittää valtioneuvoston ohjeen ja on asetettava sen mukaan.

Norex Service Finland Oy:n päätöksen nro 30/2023 lupamääräykset

Lupa ja toissijaisesti ainakin vesi- (lupamääräys 1 ja 2) ja ilmapäästöoikeudet (3 ja 7) on kumottava. Jäte/hulevesien käsittely sekä pölypäästöt niiden sisältämien raskasmetallien ja haitta-aineiden selvitysten osalta on palautettava AVIn ympäristölupakäsittelyyn.

Lupamääräys 10 on korjattava seuraavasti:
Niiden loma-asuntojen osalta, jotka olivat paikalla ennen kuin tehtaan tuleva melu oli tiedossa, rajat ovat loma-asumiseen käytettävillä alueilla päivällä (klo 7–22) keskiäänitasoa 45 dB(A) eikä yöllä (klo 22–7) 40 dB(A). Melu ei saa ylittää rajoja alueen toimintojen yhteisvaikutuksinakaan.

PERUSTELU

Ilmeisimmin vesi- ja ilmapäästöt käsittävät suuria määriä erilaisia haitta-aineita, joista osa ei ole laitoksen tarkkailuissa. Luvan mukaan kierrätysteräs voi sisältää runsaasti elohopeaa sekä radioaktiivisia aineita. Vesipäästöjen ympäristöluvitusta ei voi delegoida ELY-keskuksella. Loma-asutukseen kohdistuva melu ylittää valtioneuvoston ohjeen ja on asetettava sen mukaan.

Tapojärvi Oy:n päätöksen nro 31/2023 lupamääräykset

Lupa ja toissijaisesti ainakin määräykset 1 ja 2 on kumottava. Jäte-/hulevesien käsittely sekä pölypäästöt niiden sisältämien raskasmetallien ja haitta-aineiden selvitysten osalta on palautettava AVI:n ympäristölupakäsittelyyn.

Lupamääräys 11 on korjattava seuraavasti:
Niiden loma-asuntojen osalta, jotka olivat paikalla ennen kuin tehtaan tuleva melu oli tiedossa, rajat ovat loma-asumiseen käytettävillä alueilla päivällä (klo 7–22) keskiäänitasoa 45 dB(A) eikä yöllä (klo 22–7) 40 dB(A). Melu ei saa ylittää rajoja alueen toimintojen yhteisvaikutuksinakaan.

PERUSTELUT

Viittaamme kohtaan YLEISET PERUSTELUT sekä valituslupahakemukseen edellä.

Lupamääräyksiin on sisällytetty poikkeuksia, jotka tosiasiallisesti tekevät luparajat tyhjiksi. Tulee varmistaa, ettei näin käy.

Loma-asutukseen kohdistuva melu ylittää valtioneuvoston ohjeen ja on asetettava sen mukaan.

OIKEUDENKÄYNTIKULUT

Vaadimme lupaviranomaista korvaamaan oikeudenkäyntikulumme tällä hetkellä Vaasan Hallinto-oikeuden päätöksestä 1200 euroa, käsittäen asiantuntijatyötä 60 euroa tunti.
Tämän valituksen ja valituslupahakemuksen osalta kulumme ovat käsittäen 6 tuntia, 600 euroa erityisasiantuntijan työstä sekä 400 euroa yhdistyksen omasta työstä, yhteensä 1000 euroa.

Valitus johtuu viranomaisen ilmeisistä virheistä. Luvituksissa ei ole tarkasteltu vesipuitedirektiiviin mukaisesti ympäristön ekologista tilaa eikä esimerkiksi vaikutuksia pohjavesiin tai yleisen päästöaineiden, kuten elohopean, kromi-VI tai molybdeenin vaikutuksia. Oleellisia asiakirjoja on jätetty kuuluttamatta tai
selvitykset ovat merkittävästi tekemättä. Olemme tehneet viranomaisille kuuluvaa työtä ja voittaneet merkittäviä muutoksia lupiin.

Helsingissä 26.5.2025

Yllämainitun muutoksenhakijan valtuuttamana

Jari Natunen, ympäristöbiokemisti, FT


Ajankohtaista