Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri

Lappi
Navigaatio päälle/pois

Ou­nas­vaa­ran laen kaa­va­muu­tos val­mis­te­lu­vai­hees­sa

Rovaniemellä Ounasvaaran laen valmisteluvaiheessa olevasta kaavamuutoksesta voi antaa palautetta 14.6. asti. Kaadetaan kaava, ei metsää-kansanliikkeen adressi Ounasvaaraa ei saa rakentaa! luovutetaan kaupunginvaltuustolle 17.6.

Suunnitelma Ounasvaaran laen matkailurakentamisesta on herättänyt huolta ja vastustusta. Alue on tärkeä lähiluontokohde kaupungille ja sen asukkaille.

– Adressin julkaisemisen jälkeen menneenä keväänä kirjoittelu paikallislehdissä on roihunnut. Mielipiteitä, kolumneja, artikkeleita, mielipidekyselyitä… Lapin Kansan kyselyn mukaan 82% Rovaniemeläisistä vastustaa mökkikylän rakentamista. Erityisesti painottuu alle 30-vuotiaiden osuus. Eli juuri niiden, joita kaupungin luulisi haluavan sitouttaa jäämään Rovaniemelle. On täysin selvää mitä mieltä paikalliset ovat. Meille Ounasvaara on kaupungin sydän ja keuhkot, jotain mitä ilman Rovaniemi ei ole Rovaniemi ja koti, sanoo Mira Metsälehto Kaadetaan kaava, ei metsää-kansanliikkeestä. Kansanliikkeen Ounasvaaran rakentamista vastustava adressi on kerännyt yli 6700 allekirjoitusta.

Paikalliset ovat huolissaan että Ounasvaaran merkitys rovaniemeläisille tärkeänä virkistys- ja lähiluontoalueena voisi muuttua rakentamisen myötä. 

– Luonnollisesti tämä olisi vaikutussuunta. Ja luulen asian kehittyvän niin, että kun antaa pikkusormen se vie koko käden. Tuskin matkailurakenteiden kehittäminen jää tuohon mökkikylään. Rehellisesti sanottuna alkaa tuntua siltä, että koko Rovaniemestä on tulossa enemmän turistien kuin paikallisten paikka. Kehitys näyttää vievän samaan suuntaan kuin Keski- ja Etelä-Euroopan suurissa turistikohteissa, joissa paikalliset ovat lopen kyllästyneitä matkailijoihin. Kuulen monen paikallisen suusta, ettei esimerkiksi joulu-tammikuussa haluta mennä keskustaan ollenkaan, koska se on niin täynnä turisteja, sanoo Mira Metsälehto.

Rovaniemellä matkailun kehitys on ollut jo vuosikymmeniä ykköshanke ja kaupungin tavoitteena on matkailun lisääminen. 

– Rovaniemi panostaa matkailuun kaupunkilaisten ääntä kuulematta ja erityisesti luonnon ääntä huomioimatta. Toki on myös kaupunkilaisia jotka pitävät matkailusta tulevia rahavirtoja keskeisinä kaupungin elinvoimaisuuden kannalta, mutta tämä ei ole sosiaalisesti eikä ekologisesti kestävä suunta. Puhdas luonto ja rauha ovat alun perin asioita joiden vuoksi turistit tänne tulevat ja sitä tuhotaan nyt pala palalta. On tärkeää, että myös turisteille on tarjolla lähiluontokohde, jonne pääsee kävellen keskustasta. Kaikilla ei ole varaa maksaa satoja euroja safareista päästäkseen kokemaan luontoelämyksiä, Metsälehto sanoo.

Rovaniemen kaupunki-ilme on rakennettu, eikä viheralueisiin, kuten puistoihin tai lähimetsiin ole näkyvästi panostettu kaupunkisuunnittelussa.

– Itselleni Ounasvaara on virkistymisen ja hyvinvoinnin lähde, merkittävä osa luontosuhdettani. Asun ihan Ounasvaaran kupeessa ja käyn siellä hiihtämässä, lenkkeilemässä, retkeilemässä, sienestämässä ja marjastamassa yksin ja ystävien kanssa. Nämä mahdollisuudet ovat merkittävä syy, miksi autottomana ihmisenä olen valinnut nykyisen asuinpaikkani, Metsälehto kertoo.

– Sama ”metsäkaatovillitys” näkyy ympäri kaupunkia tällä hetkellä. Pari viikkoa sitten pidettiin mielenosoitus Mortinmännikön suojelemisen puolesta. Pöyliövaara on myös kaupunkilaisille merkittävä luontovirkistyspaikka ja sitäkin kaavoitetaan asuinalueeksi. Rovaniemi pyrkii profiloitumaan vihreänä kaupunkina, mutta todellisuus on jotain aivan muuta. Minulla itselläni on sellainen käsitys, että Helsinkikin on vihreämpi kaupunki päätöksenteossa ja infrastruktuurin rakentamisessa, Mira Metsälehto sanoo.

Mökkikylän rakentamista suunnittelevalle Lapland Hotels-hotelliketjulle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti , minkä saaminen vaatii sitoutumista luonnon resurssien säästämiseen sekä positiivisten ympäristövaikutusten lisäämiseen. Sertifikaatti myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Kaavaselostusluonnoksessa kerrotaan, että edellinen luontokartoitus Ounasvaaran lakialueella on tehty vuonna 2011, ja sen täydennys vuonna 2014. Kymmenessä vuodessa luontoselvitykset ovat kuitenkin kehittyneet, ja tieto luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta lisääntynyt. Kaavaluonnoksesta kaivataan nyt palautteita. Sen voit käydä jättämässä alla olevasta linkistä. 

Palautteen antaminen

Muista myös allekirjoittaa adressi kaupunkiluonnon säilyttämiseksi.

Adressin allekirjoittaminen