Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri

Lappi
Navigaatio päälle/pois

Aalistunturin eteläpuolen metsät jäämässä vaille suojaa

Näkymä talvisen vaaran rinteeltä, edessä näkyy metsää ja jäätyneitä lampia. Aurinko paistaa.
Kuva: Seppo Väinönheimo

Hallinto-oikeus on antanut välipäätöksen Aalistunturin, Miekojärven ja Lounais-Lapin erämaan kansallispuistoesitysten alueiden toimenpidekiellosta. Lapin piiri haki ELY-keskukselta näille alueille toimenpidekieltoa, eli viranomaisen asettamaa kieltoa Metsähallituksen ilmoittamille hakkuille. Lapin piiri vei ELY:n kielteisen päätöksen hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Tänään saatu hallinto-oikeuden välipäätös hylkää piirin vaatimukset ja pitää ELY-keskuksen päätöksen hakkuiden sallimisesta voimassa. Aalistunturin eteläpuolen metsät jäävät näin Metsähallituksen armoille.

”Olemme pettyneitä hallinto-oikeuden välipäätökseen, ja jäämme odottamaan varsinaista päätöstä”, toteaa piirihallituksen puheenjohtaja Saara Laivamaa.

Hakkuiden väliaikainen keskeyttäminen olisi turvannut Aalistunturin ympäristön luontoarvoja. Alueella on pitkään hakkuilta säilyneitä, luontaisesti uudistuneita metsiä, joissa on kartoituksissa todettu olevan rikas kasvi- ja eläinlajisto.

”Nyt vahinko ehditään tehdä, ennen kuin lopullinen päätös tulee. Toivomme Metsähallituksen suunnittelevan alueen hakkuut uudelleen. Tässä hetkessä on ilmiselvää, että alueen hakkuut eivät ole sosiaalisesti hyväksyttyjä”, Laivamaa sanoo.

Alueen puolesta on jätetty kansallispuistoaloite vuonna 2021. Hakkuut ovat herättäneet voimakasta kritiikkiä Metsähallituksen toimia kohtaan. Aktiiviset luonnonsuojelijat ovat tehneet Aalistunturin ympäristön hakkuiden keskeyttämiseksi myös nettiadressin, joka on saanut vain kahdessa päivässä jo pari tuhatta allekirjoitusta.

LISÄTIETOJA:

Saara Laivamaa
Piirihallituksen puheenjohtaja
saara.laivamaa@gmail.com
046 810 7744