Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri

Lappi
Navigaatio päälle/pois

Vetoomus Rovaniemen kaupungin ym­pä­ris­tö­lau­ta­kun­nal­le: Ei patoa Sierilään!

Vetoomus Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnalle: Ei patoa Sierilään!

Rovaniemen kaupunki on syntynyt mahtavien Kemi- ja Ounasjokien haaraan. Tämän vesistön vaelluskaloista on Lappi laajalti elänyt. Virtaavat vedet vaelluskaloineen ovat olleet lappilaisten elämänhalun ja elinvoiman lähde. Vetoamme Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnan päättäjiin, että he palauttavat Kemijoen vaelluskaloille mahdollisuuden vielä nousta perinteisille kutualueilleen.

Lapin Keskusta, Kokoomus, Vasemmisto ja Vihreät ovat ilmaiseet kannatavansa vaelluskalojen palauttamista Kemijoen vesistöön. Toivomme puolueilta konkreetisia päätöksiä ja tekoja vaelluskalojen palauttamiseksi Kemijokeen. Nyt on tekojen aika.

Sierilän patoallashanke on Suomen vaelluskalastrategian ja EU:n vesipuitedirektiivin vastainen. Siksi Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnan ei tule myöntää rakennuslupaa (26.08. kokous) Kemijoki OY:lle Sierilän voimalaitosta varten. Vaelluskalojen palautus Yläkemijoelle on mahdollista vain ilman Sierilän patoa. Kestävä vaihtoehto padon rakentamiselle on vaelluskalojen nousu-uomien rakentaminen koko Kemijoen vesistöön.

Vaelluskalojen nousun estäminen on ollut vuosikymmenten ajan kansallinen häpeä, johon ovat syyllistyneet erityisesti Pohjolan Voima ja Kemijoki Oy. Toivomme, että tähän samaan joukkoon eivät Rovaniemen ympäristölautakunnan päättäjät liittyisi.

Sierilän patoaltaan rakentamatta jättäminen säästäisi Kemijoen Vanttauskosken alapuoliset koskivirrat Rovaniemen kaupungin asukkaiden kalastus ja virkistysalueiksi ja lisäisivät luontomatkailun mahdollisuuksia siellä.

Ympäristölautakunnan esittelijän päätösesitys on erittäin puutteellinen. Siinä ei ole arvioitu sitä, miten Sierilän rakentaminen vaikuttaa vaelluskalojen palauttamiseen koko Kemijoen vesistössä.  Vähin mitä lautakunta voisi tehdä on palauttaa esitys uudelleen valmisteluun.

Seppo Väinönheimo

Varapuheenjohtaja

Mika Flöjt

Toiminnajohtaja

Rovaniemellä Kemijoen Vanttauskoski odottaa vaelluskaloja ja luonnonmukaisia kalateitä ilta-auringossa. Vaelluskalojen polskiessa Vanttauskosken alapuolisella jokiosuudella: Tervakarin, Tikkasenkarin ja Körkönkarin koskivirroissa ja Heini- Lapinsuvannon hienojen hiekkarantojen dyynien välissä olisi turha Sierilän vesivoimahanke saanut ansaitun lopettamispäätöksen jo ajat sitten. Kuinka moni tietää, että Vanttauskosken alapuolinen Kemijoen jokisuus on kuin iso Oulankajoki hienoine hiekkatörmineen?