Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri

Lappi
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton Lapin piiri valitti ahman tappoluvista

Suomen luonnonsuojeluliitto tiedottaa 15.7.2019

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri on valittanut ahman tappoluvista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tuomioistuimen ennakkoratkaisua tarvitaan, jotta erittäin uhanalaisen ahman tappolupiin saadaan pelisäännöt.

Ahman metsästys aloitettiin Suomessa 35 vuoden jälkeen vuonna 2017. Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri valitti silloin yhdestä Käsivarren Lappiin annetusta kahden ahman tappoluvasta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

”Lupa oli mielestämme metsästyslain ja luonnonsuojelulain vastainen, koska se annettiin jopa ahman suojelemiseksi perustetulle Natura-alueelle”, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtaja Anna Bagge.

Asian käsittely hallinto-oikeudessa kesti lähes kolme vuotta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen 5. kesäkuuta 2019. Lapin piiri teki asiasta valituslupahakemuksen ja valituksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen 11. heinäkuuta 2019.

Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola sanoo, että porovahinkoja ja vaihtoehtoisia ratkaisuja tappamiselle ei ole selvitetty riittävästi. Toisin sanoen pelisäännöt ahman tappamiselle puuttuvat.

”Lupia ei yksilöity riittävästi ongelmayksilöihin, vaan niillä saattoi ampua suurella alueella mitkä tahansa kaksi ahmaa. Päätöksen vaikutuksia ei arvioitu riitävästi vaikka kysymyksessä on erittäin uhanalainen laji ja sen metsästys sallittiin niiden suojelemiseksi perustetuilla Natura-alueilla.”

Valituksemme Ahma-KHO

Lisätietoja
– toiminnanjohtaja Anna Bagge, Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri, puhelin 040 8232 443, lappi@sll.fi
– erityisasiantuntija Tapani Veistola, Suomen luonnonsuojeluliitto, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi