Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri

Lappi
Navigaatio päälle/pois

Ko­ko­nais­val­tai­seen kaivoslain uudistukseen tähtäävä Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn

Huolella valmisteltu kansalaisten lakialoite antaa hyvän pohjan kaivoslain uudistamiselle. Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite on kirjoitettu valmiin lain muotoon ja siinä puututaan kaikkiin nykyisen lain keskeisiin ongelmakohtiin. Ympäristökriisien äärellä on priorisoitava tarkkaan, mihin hupenevia kaivosmineraaleja käytämme.

 

Kokonaisvaltaiseen kaivoslain uudistukseen tähtäävä Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloite etenee näyttävän loppukirin jälkeen eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisten työ ei lopu tähän, vaan yhtä tärkeä osuus on seurata ja vaikuttaa valiokuntatyöhön, kun uutta vastuullisempaa kaivoslakia muotoillaan. Aloitteen allekirjoittajat toivovat, että aloitteen mietintövaliokuntana toimii eduskunnan ympäristövaliokunta. Lisäksi korostetaan, että lain uudistamisella on jo kiire. Kulman takana häämöttää EU:n ja Kanadan CETA-kauppasopimus, jonka myötä Suomessa toimivat kanadalaiset kaivosyhtiöt voivat vaatia korvauksia, jos Suomi muuttaa lainsäädäntöään yhtiöiden näkökulmasta epäedulliseen suuntaan.

 

Kaivoslain uudistaminen on ajankohtaista ilmastokriisin ja luonnon monimuotoisuuden katoamisen takia. Business Finlandin akkuklusteriohjelma pyrkii luomaan akkumineraalien alkutuotantoa eli kaivoksia Suomeen. Akkumineraalikaivoksia ei pidä kuitenkaan ajaa kiireellä eikä aivan millä ehdoin hyvänsä. Uusiutumattomien luonnonvarojen hyödyntäminen on tärkeää suunnitella viisaudella, jotta Suomessa toteutettava kaivostoiminta aidosti rikastaa ja vahvistaa yhteiskuntamme elinmahdollisuuksia ja hyvinvointia. Kaivoslain kokonaisvaltaisella muutoksella huolehditaan elintärkeän puhtaan luonnon säilymisestä myös tuleville sukupolville sekä demokratian paremmasta toteutumisesta kaivosten lupaprosesseissa.

 

“Beowulf Miningin tytäryhtiö etenee edelleen kaivossuunnitelmissaan Heinävedellä ja Tuusniemellä paikallisten vahvasta vastustuksesta huolimatta, vaikka yhtiö ilmoittikin tammikuussa julkisesti pistävänsä suunnitelmansa jäihin. Kaivosteollisuuden luvista vastaava viranomainen Tukes myönsi yhtiölle Tuusniemelle tänä keväänä malminetsintäluvan, vaikka sen myöntämistä vastustivat Tuusniemen kunnanhallitus ja Savonlinnan kaupunki!”, Pro Heinäveden puheenjohtaja Jukka Leppänen toteaa. Leppänen on toinen aloitteen jättäjistä,

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin toiminnanjohtaja jatkaa. Ympäristökriisien äärellä on pohdittava tarkkaan mihin ja millä ehdoilla hupenevia kaivosmineraaleja käytämme. Nyt on vihdoin saatava Suomeen kaivoslaki, joka asettaa ihmisen ja ympäristön kaivosyhtiöiden voitontavoittelun edelle.

Lakialoitteen taustalla on useita Suomen kaivoskampanjoita, muun muassa Pro Heinävesi, Pro Ylläs, Pro Tuusniemi, Pro Osikonmäki, Ylläs ilman kaivoksia, Viiankiaapa–liike sekä Pelastetaan Kaapelinkulma -liike.

 

Aloitteen keskeisimmät tavoitteet:

 

·  Kaivostoimintaa ei tule sallia arvokkailla luontoalueilla.

·  Suomen maaperän kaivosmineraalit luokitellaan valtion ja maanomistajien omaisuudeksi perustuslain kanssa yhteensopivalla tavalla. Valtauskäytäntöä muutetaan.

·  Kunnilla tulee olla oikeus sanoa halutessaan ei kaivostoiminnalle alueellaan. Maanomistajien, kuntalaisten ja saamelaisten oikeuksia vahvistetaan.

·  Kaivannaisista tukee maksaa yhteiskunnalle kunnolliset korvaukset louhintamaksun ja mineraaliveron muodossa. Maksuja ohjataan rahastoon, jolla korjataan ympäristövahinkoja.

·  Vakuudet ympäristövahinkojen, konkurssien ja jälkitöiden varalle säädetään riittäväksi.

·  Ympäristöministeriön alla toimiva ympäristölupaviranomainen toimii jatkossa kaivosasioiden lupa- ja valvontaviranomaisena.

 

Lisätietoja:

 

Jukka Leppänen

Pro Heinäveden puheenjohtaja

proheinavesi@gmail.com

0505932263

 

Anna Bagge

Suomen luonnonsuojeluliitto

Lapin piirin toiminnanjohtaja

lappi@sll.fi

0408232443

 

www.kaivoslakinyt.fi

https://www.facebook.com/kaivoslakiNYT/