Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Nappaa kirjavinkki Luonto lainassa-viikkoon

Kuvassa on 5 kirjaa pinottuna kirjaston hyllyllä Luonto lainassa-viikon lainausta varten.
Kirjastoissakin voi kokea luontoelämyksiä ja syvää yhteyttä luontoon. Kuva: Laura Penttinen

Luonto lainassaviikolla 5.-11.2.24 Suomen luonnonsuojeluliiton yhdistykset ja kirjastot ympäri Suomen järjestävät tapahtumia kirjastoissa. Luonto lainassaviikon teemana tänä vuonna on lähiluonto. Viikon taustalla on ajatus, että luonto on meillä lainassa, ja siitä täytyy pitää hyvää huolta.

Kirjastoissa voi Luonto lainassa –viikon aikana tutustua luontoaiheisiin kirjasuosituksiin ja saada vinot pinot kiinnostavaa, uutta lukemista itselleen tai vietäväksi vaikka perheenjäsenelle tai ystävälle. Poimi lisää luonto- ja ympäristöaiheisia lukuvinkkejä Uudenmaan piirin koordinaattorin kokoamasta listasta.

Helpotusta ympäristöahdistukseen

Pasi Nokelainen: Maailmanloppu peruttu – 7 väitettä kiertotaloudesta (Gummerus, 2023)

Miten kiertotalous voi muuttaa kulutuskäyttäytymistä, energia- ja maataloutta ja rakentamista ympäristöystävällisemmäksi – ja samaan aikaan tuottaa taloudellista hyvinvointia ja lisätä tasa-arvoa?

Rohkeasti tulevaisuuteen katsova pamfletti maalaa mahdollisia skenaarioita, joissa raaka-aineet, käyttötavarat ja työpaikat ottavat paikkansa hyvän kierteessä. Tekstiä rytmittävät tarinat siitä, miten vuoden 2038 suomalainen nauttii kiertotalouden hedelmistä ja muistelee 2020-luvun tuhlailua.

Taina Laane: Säällisiä ajatuksia (Kirjapaja, 2022)

Se on läsnä joka paikassa – ruokakaupassa, lomasuunnitelmissa, piharoskiksilla, illalla uutisten ääressä, kadonneissa pakkaspäivissä ja unettomissa helleöissä: ilmasto muuttuu, ja jokaisen pitäisi tehdä asian korjaamiseksi osansa.

Taina Laane kirjoittaa elämästämme ilmastovaateiden keskellä. Vastuullisuus on arkeamme mutta – uskaltaako sen sanoa ääneen – jo entuudestaan velvollisuuksia täyteen ahdetun elämän keskellä, maailman pelastaminen on joskus vaan – raskasta.

Entä jos meidän onkin maailman pelastamiseksi pelastettava myös itsemme? Voisiko myötätunto itseä ja muita kohtaan olla voima, joka taltuttaa riittämättömyyden tunteen ja auttaa meitä toimimaan, tekemään osamme tai enemmänkin?

Säällisiä ajatuksia on kirja jokaiselle pienten ja isompien ilmastotekojen painon harteillaan tunteville.

Ville-Juhani Sutinen: Hajonneen maailman käyttöohje (Into Kustannus, 2023)

Hajonneen maailman käyttöohje on Ville-Juhani Sutisen esseekokoelma, joka etsii tuoretta näkökulmaa elämään ekokatastrofin keskellä. Miten sopeudumme elämään ekokatastrofin keskellä? Ilmastonmuutos kiihtyy ja ekologinen romahdus lähestyy. Me tiedämme sen, mutta emme pysty muuttamaan toimintaamme riittävän nopeasti. Onko peli siis menetetty?

Hajonneen maailman käyttöohjeessa Ville-Juhani Sutinen etsii tuoretta näkökulmaa aiheeseen. Entä jos paras, mihin me pystymme, on sopeutuminen hitaaseen katastrofiin?

Teoksen tarinalliset, omakohtaiset tekstit kuljettavat ihmistä ympäröivään luontoon ja maailmaan, joka on rikki mutta ei täysin käyttökelvoton. Kirja on kriittinen mutta toiveikas matka sienimetsään, hylättyyn huvipuistoon ja lapsettomuusklinikalle, sieltä metsäpalojen Kaliforniaan, kelluviin konttitaloihin ja lopulta mayaraunioiden kautta Islannin laavakentille etsimään keinoja, joilla elämä voi jatkua.

Hajonneen maailman käyttöohje-kirjan kaneessa kuvataan betonimaista, rikki mennyttä kaupunkitilaa.
Kuva: Laura Penttinen

Päiviin, kun et pääse luontoon

Marke Ahonen: Lintujen katselemisen taito (Basam Books, 2021)

Epätavallinen lintukirja tavallisista linnuista jokapäiväisessä elämässämme. Miten lintujen katsominen ja näkeminen avaa näkymiä uusiin maailmoihin ja saa tutun ympäristön näyttäytymään toisin?

Miten lintuharrastus aloitetaan ja miten lintulajit opitaan tunnistamaan? Mitä lintujen perhe-elämän tarkkaileminen opettaa meille meistä itsestämme ja omista tunteistamme? Mikä on meidän paikkamme lintujen maailmassa?

Klassillisen filologian dosentti, tietokirjailija ja suomentaja Marke Ahonen kertoo lintuharrastuksestaan ja niistä yllättävistäkin asioista, joita se hänelle on antanut. Lintujen tarkkailun kautta opimme paitsi arvostamaan lintuja ja niiden meistä riippumatonta elämää myös ymmärtämään itseämme ja paikkaamme monilajisessa maailmassa. Kirjan painopiste on oman lähiluonnon tarkkailussa ja sen monimuotoisuudelle avautumisessa.

Katso rohkeasti. Katso juuri nyt.

Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo: Pohjoistuulen metsä (Hiilinielu Tuotanto ja Miellotar, 2023)

Kuvauksia viimeisistä luonnonmetsistä.

Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteellinen tietokirja Pohjoistuulen metsä matkaa monelle suomalaiselle tuntemattomaan luonnonmetsään.

Suuri tuntematon – suomalainen luonnonmetsä -on koti kymmenille tuhansille eliöille. Yksi asuu pöllön oksennuspallossa, toinen keloutuvan ikivanhan männyn tyvessä, kolmas tarvitsee monipeninkulmaisen erämaan. Jollekin metri on pitkä matka, toiselle vuosisata liian lyhyt ja kaikki kietoutuvat monimutkaisten vuorovaikutusverkostojen kautta toisiinsa. Luonnonmetsän hypermeressä hukat ja kultiaiset pyrähtelevät, viestit kulkeutuvat maanalaisissa verkostoissa, tuulen tuomina hajumolekyyleinä tai infra- ja ultraääninä. Siellä ekologiset prosessit pitävät yllä ekosysteemien kirjoa, vanhat, väärät, hitaasti kasvaneet, suuret, kuolevat ja kuolleet puut luovat runsautta ja jatkuvuutta. Vesi kiertää ja puhdistuu. Hiili sitoutuu ja varastoituu metsän runsauteen.

Kahden palkitun valokuvaajan Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon kirja Pohjoistuulen metsä johdattaa luonnonmetsään, joka sinnittelee saarekkeina itärajan tuntumassa Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa. Kirja perustuu monivuotiseen kuvaustyöhön luonnonmetsissä, tieteellisiin julkaisuihin, raportteihin, kaunokirjallisiin metsäkuvauksiin, vuoropuheluun tutkijoiden ja aktivistien kanssa sekä eri foorumeilla käytävään metsäkeskusteluun.

Kirja sisältää yli 400 valokuvaa ja graafisia kuvia.

Pohjoistuulen metsä on valokuvataiteellinen teos, jonka kannessa kuvan kirjan teksti on koristeltu graafisin kirjaimin.
Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteellinen tietokirja Pohjoistuulen metsä matkaa monelle suomalaiselle tuntemattomaan luonnonmetsään.

Kaunokirjallisuudesta ravintoa luontosuhteeseen

Richard Powers: Ikipuut (Gummerus, 2022)

Suurromaani puista ja ihmisistä.

Tietokoneista innostuneen pojan kohtalon muuttaa vanha tammi. Kasveja rakastava tutkijanainen tekee mullistavan havainnon. Pariskunta istuttaa takapihalleen uuden puuntaimen aina hääpäivänään. Viisi ystävystä yrittää keinoja kaihtamatta pelastaa Yhdysvaltojen luoteisosien viimeiset koskemattomat metsät 1990-luvun alussa.

Yhdeksän toisiinsa nivoutuvaa tarinaa, joista jokaisella on juuret, runko ja latvus.

Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Pulitzer-palkittu Ikipuut on polttavan ajankohtainen romaani elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa. Se on myös henkeäsalpaavan upea ja koskettava ylistyslaulu luonnon ihmeille: sen sivuilla tuoksuvat neulaset ja humisevat sumusta kosteat rannikkometsät. Se saattaa muuttaa elämäsi.

Iida Turpeinen: Elolliset (Kustantamo S&S, 2023)

Häikäisevä esikoisteos suuren eurooppalaisen romaanin ystäville.

Vuonna 1741 luonnontieteilijä ja teologi Georg Wilhelm Steller seilaa kapteeni Vitus Beringin retkikunnan mukana suurelle pohjoiselle tutkimusretkelle, jonka tarkoituksena on etsiä meritie Aasiasta Amerikkaan. He eivät saavuta mannerta, mutta löytävät jotain muuta, joka vie Stellerin nimen historiankirjoihin: stellerinmerilehmän.

Vuonna 1859 Hampus Furuhjelm, Venäjän Alaskan suomalainen kuvernööri, lähettää miehiä etsimään suuren, jo vuosisata sitten kadonneeksi huhutun merinisäkkään luurankoa, sillä sellainen halutaan keisarillisen yliopiston kokoelmiin.Vuonna 1952 Helsingin luonnontieteellisen museon preparaattori John Grönvall saa tehtäväkseen kunnostaa harvinaisen, kokonaisena säilyneen stellerinmerilehmän luurangon.

Elolliset on poikkeuksellisen vaikuttava esikoisromaani. Se on erään lajin muotokuva, hengästyttävä seikkailu läpi kolmen vuosisadan ja kertomus suurista inhimillisistä pyrkimyksistä: tieteestä, taiteesta ja halusta herättää uudelleen henkiin sellainen, minkä ihminen on tietämättömyydessään tuhonnut.

Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti (Tammi, 2020)

Syvällinen tarina kirjailijasta, hänen isästään ja mystisestä kalasta, joka yhdisti heidät.

Ankeriaan testamentti on kerronnallista tietokirjallisuutta parhaimmillaan: koskettava kertomus isän ja pojan suhteesta, juurista, kohtalosta, elämästä ja kuoleman kohtaamisesta. Teos on ollut myynti- ja arvostelumenestys kotimaassaan Ruotsissa, ja se on myyty yli 30 maahan.

Ankerias on luonnontieteellinen mysteeri, kala, josta tiede, filosofia ja taidekin ovat vuosituhansien ajan turhaan yrittäneet ottaa selkoa. Ja joka tekee nyt kuolemaa silmiemme edessä. Kirja muistuttaa meitä omastakin katoavaisuudestamme ja kaiken hauraudesta.

Sukupuuton uhkaamien ankeriaiden kautta käsitellään suuria teemoja kuten ilmastonmuutosta, tieteenhistoriaa, uskontoa ja kuolemaa, ja kuinka meidän tulisi elää ennen sitä.

Kysy kasveilta, tai eläimiltä

Sami Keto – Enemmän kuin sapiens – Kasvu elonkirjon jäseneksi (Into Kustannus 2022)

Mitä on olla ihminen? Ihminen on hakenut tähän kysymykseen vastausta – ja tullut luoneeksi kertomuksia ihmisyydestä. Kertomukset ovat olleet ihmisyyden erityisyyden kertomuksia, joiden tarkoitus on usein ollut oikeuttaa muun elämän hallitsemista ja kaltoinkohtelua. Olemme keskittyneet kertomaan ja unohtaneet kuunnella.

Sami Keton kirjoittama teos Enemmän kuin sapiens kysyy kuka ihminen on. Kannessa kirjaa hyvin kuvaava piirros, jossa puu, kämmen ja perhonen ovat kaikki koostuneet samasta juuresta.
Sami Keto pyrkii antamaan teoksessaan vastauksia kysymykseen, miten elää yhdessä muiden kanssa, osana elonkirjoa.

Enemmän kuin sapiens valaisee toisenlaista elämän ja ihmisyyden kertomusta ja pyrkii antamaan vastauksia kysymykseen, miten elää yhdessä muiden kanssa, osana elonkirjoa. Teos osoittaa, että kaikessa on aina kyse enemmän kuin ihmisestä.

Emanuele Coccia: Kasvien elämä – Sekoittumisen metafysiikkaa (Tutkijaliitto, 2020)

Kasvien elämä käsitteellistää nimensä mukaisesti elämää kasveille ominaisen olemisen tavan kautta. Mitä on elämä näille maailmamme luojille, jotka ovat jääneet länsimaisessa ajattelussa ihmisen ja eläimen erityistä luontoa koskevien kysymysten varjoon?

Voimmeko enää ympäristökatastrofin aikakaudella ymmärtää itsemme erillisinä fotosynteesiin kykenevistä kasveista, joihin olemisemme kietoutuu jokaisessa hengenvedossa? Mikä on tämän biologisen riippuvuussuhteen metafyysinen merkitys?

Sitä mikä maailma on, mitä me olemme, on kysyttävä lehdiltä, juurilta ja kukilta.

Kirjavinkkauksen on koonnut Uudenmaan piirin koordinaattori Laura Penttinen. Tekstit ovat kirjojen takakansitekstejä.

Lisää kirjavinkkejä löydät lähikirjastostasi Luonto lainassa -viikon aikana sekä liiton Luonto lainassa–sivuilta.

Liity Luonnonsuojeluliiton jäseneksi Uudenmaan piirin alueen yhdistykseen ja ole mukana yhteisessä rintamassa suojelemassa elämää.

Uudenmaan piirin alueen tapahtumia Luonto lainassa -viikolla löydät tapahtumakalenteristamme.