Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Seitsemän veljeksen sielunmaisemat louhitaan sepeliksi Nurmijärvellä

Tuula Sjöstedt Myllykosken rannalla, kuva: Markku Sjöstedt

”Kallioisten maastojen tuhoutuminen pääkaupunkiseudun pohjattomaan sepelinälkään on pahin uhka luonnollemme”, huokaa Tuula Sjöstedt Nurmijärven Luonnon hallituksesta.

”Nurmijärvi on asukasluvultaan Suomen suurin kunta. Valtaosa asukkaista asuu taajamissa, mutta lukuisista kylistä löytyy yhä perinteistä luonnonläheistä pientalomaisemaa, josta Nurmijärvi tunnetaan.

Ketunkallion rakentaminen Klaukkalassa on vasta suunnitteilla ja harkitsemme valitusta. Osayleiskaavassa alue on pientalovaltaista asuin- ja virkistysaluetta. Mutta se on myös luonnonsuojelullisesti arvokas, muun muassa lepakoiden tärkeä ruokailualue ja siirtymisreitti.

Haluamme, että Nurmijärvellä on jatkossakin monimuotoista ja elinvoimaista luontoa, jotta ihmiset voivat arjessaan hyödyntää lähiluontoa monipuolisesti. Monimuotoinen luonto taajama-alueilla tekee terveydelle hyvää ja suosittelen lähiluonnossa liikkumista myös kuntapäättäjille, koska jo lyhyt metsäkävely laskee stressitasoa”, Tuula toteaa.

”Meillä on lukuisia erilaisia luontokohteita: Myllykoski, Nukarinkoski ja Palojoen Poffinkoski ovat hienoja virtavesiä. Upeista hiekkarannoistaan tunnettu puhdasvetinen Sääksjärvi on Suomen suurin lähde.

Seitsemän veljeksen kävelyreittiä patikoidessa näkee niin metsää, kallioita, puroja kuin peltomaisemiakin. Olimme mukana kehittämässä Seitsemän veljeksen reitin mobiilisovellusta yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Nyt luontoreittimme löytyy entistä helpommin.”

Tuula Sjöstedt Myllykosken rannalla
Tuula Sjöstedt Myllykosken rannalla. Kuva: Markku Sjöstedt

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin yhdistykset puolustavat paikallista luontoa, edistävät ekologista elämäntapaa ja kutsuvat nauttimaan oman kunnan luontohelmistä. Oletko jo osallistunut? Uusille toimijoille on aina tilaa – tervetuloa norppajoukkoon!

Tutustu Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin paikallisyhdistyksiin.

Kirjoitus on ilmestynyt lyhennettynä Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 1.3.2021. Tähän versioon on lisätty kuvia.

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!