Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Pitkä ura yhdistyksessä on tuonut voittoja

Tuija Lahtinen organisoi toimintaa säällä kuin säällä. kevättalkoissa saatiin runsas saalis.

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys perustettiin vuonna 1975. Perustajajäsen ja peräti 39 vuotta puheenjohtajana toiminut Tuija Lahtinen kertoo: ”Ensimmäinen pelastettava oli Vantaanjoki, jonka halusimme nostaa savisesta likaojasta virkistäväksi keitaaksi. Järjestimme soututempauksia, joihin kutsuimme päättäjiä ja lehtiväkeä katsomaan joen surkeaa tilaa. Raivasimme vuosia joenuomaa sinne heitetyistä romuista. Vantaanjokitempauksilla, joihin osallistui tuhansia ihmisiä, saimme paljon huomiota. Tavoite on nyt saavutettu: joen luonto- ja virkistysarvot on tunnustettu ja vesikin on puhtaampaa.

Soraa kaivettiin aiemmin jopa pohjaveteen asti ja kuopat täytettiin muun muassa öljyisillä romuilla, joten yhdistyksen reagointi oli todella tarpeen. Tällä hetkellä vaarassa ovat kalliot – niitä louhitaan tienrakennustarpeiksi.
Sveitsinpuistoon ei tullut golfkenttää, vaan luonnonsuojelualue. Vielä pitäisi torjua kerrostalokompleksin nousu Sveitsin suojelualueen kylkeen. Koko Sveitsinpuiston harjualue pitäisi suojella, nyt rauhoitettuna on vasta sen ydinosa.

Ilman yhdistystä moni-ilmeinen Kurkisuo olisi nyt ankea turvekenttä. Vetosimme kaupunkiin, Vapoon ja moniin eri tahoihin, tuloksetta. Vasta, kun esitimme Altialle, että sen kannattaisi suojella oma osuutensa suosta vedenottamonsa laadun säilyttämiseksi, Vapo lopulta luopui hankkeesta ja valtio osti suon suojelukohteeksi.

Vaalimme myös kaupunkikuvaa: Asemanseudun funkkisrakennusten ryhmälle saimme suojelupäätöksen ja vanhoja puurakennuksia on vielä pystyssä. Torinlaidan viherlaikku, Jussinkallio pelastui täpärästi räjäytyksiltä ja Sonninmäen kaupunkipuisto rakentamiselta.

Yhdistys lausuu ympäristöluvista aktiivisesti. Valitettavan yleistä on, että ympäristöä uhkaava toiminta aloitetaan ja lupia haetaan vasta, kun tuho on jo tapahtunut! Nyt esim. on dumpattu jätesementtiä ja -asfalttia metsään. Otamme ahkerasti kantaa paikallisiin ympäristöasioihin. Järjestämme useita yleisötilaisuuksia, luontoretkiä ja näyttelyjä joka vuosi.”

Tuija Lahtinen luovutti viestikapulan seuraajalleen Riika Raunisalolle yhdistyksen 45-vuotissyyskokouksessa 2020. ”Ympäristönsuojeluyhdistyksen tulee jatkossakin valppaana vahtia ympäristöön kohdistuvia uhkia! Mutta myös kuntapoliitikon kannattaisi profiloitua ympäristöaktiivina, koska ihmiset arvostavat lähiluontoaan.”

Tuija on palkittu Suomen luonnonsuojeluliiton kultaisella ansio­merkillä. Piiri kiittää Tuijaa ansiokkaasta työstä paikallisyhdistyksessä!

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin yhdistykset puolustavat paikallista luontoa, edistävät ekologista elämäntapaa ja kutsuvat nauttimaan oman kunnan luontohelmistä. Oletko jo osallistunut? Uusille toimijoille on aina tilaa – tervetuloa norppajoukkoon!

Tutustu Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin paikallisyhdistyksiin.

Kirjoitus on ilmestynyt Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 1.3.2021.

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!