Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Vapaat rannat kortilla Sipoossa

Rantaa Sipoossa
Rantaa Sipoossa, kuva: Lauri Kajander

Helsingin kaapattua Lounais-Sipoon reilut 10 vuotta sitten kuntaan iski paniikki ja alettiin kaavoittaa jopa 100 000 asukkaan kaupunkia Söderkullaan. Sittemmin kasvuun on tullut malttia ja tärkeimpien virkistysmetsien arvojakin on tunnustettu laajasti. Kaavoituksen ylilyönteihin on tarpeen puuttua jatkossakin.

Sipoolainen erityispiirre on voimakas rannikkoon ja saaristoon kohdistuva rakentamispaine. Kunta halusi uudistaa rakennusjärjestyksensä vuonna 2017 siten, että sivuasuntojen rakentaminen olisi tullut mahdolliseksi saaristossa. Voimassa olevan osayleiskaavan mitoitus olisi romuttunut. Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri valitti päätöksestä ja asiaa käsiteltiin Korkeinta hallinto-oikeutta myöten. Piirin näkemys voitti ja rakennusjärjestys kumottiin tältä osin.

Sipoon saaristoa

Sipoonlahdella kunnan alueen viimeistä laajempaa rakentamatonta mannerrantaa uhkaa Eriksnäsin alueen kaavoitus. Yhdistys ja piiri ovat lausuneet kriittisesti kaavan aiemmissa vaiheissa ja asiaa seurataan tarkasti. Muista saariston hankkeista merkittävä on matkailuyrityksen laajentumissuunnitelma kunnan virkistysalueella Norrkullalandetissa.

Sipoon paikallisyhdistyksessä on eletty muutoksen aikoja.
”Isot ovat saappaat täytettäväksi, kun edeltäjät hallituksessa ovat olleet toiminnassa mukana jo vuosikymmeniä. Meitä uusia on nyt tullut mukaan hallitukseen useampi ja täytyy pohtia, minkälaista toimintaa kehitämme. Uskon, että luonto on monelle sipoolaiselle todella tärkeä. Helsingin kyljessä onkin tärkeää, että Sipoon ainutlaatuisella luonnolla on puolustajansa”, sanoo Sipoon Luonnonsuojelijoiden tuore puheenjohtaja Susann Rännäri.

Lauri Kajander,
erityisasiantuntija, Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri

Kirjoitus on ilmestyneet Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 1.3.2021.

Sipoon Luonnonsuojelijat – Sibbo Naturskyddare

facebook.com/groups/sipoon.luonnonsuojelijat

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin yhdistykset puolustavat paikallista luontoa, edistävät ekologista elämäntapaa ja kutsuvat nauttimaan oman kunnan luontohelmistä. Oletko jo osallistunut? Uusille toimijoille on aina tilaa – tervetuloa norppajoukkoon!

Tutustu Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin paikallisyhdistyksiin. Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!