Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Espoon Pör­riäis­nii­tyl­lä vuosien työ tuottaa tulosta

Maakimalainen kukkaniityllä. Kuva: Erkki Kaarnama.

Pappilantien Pörriäisniittyhankkeen tarkoituksena on saada aikaan pieni kukkaisparatiisi pölyttäjähyönteisille. Runsaan hehtaarin kokoinen puiden ja aitojen ympäröimä niitty sijaitsee Espoon keskuksen vanhassa kulttuuriympäristössä lähellä loivasti kaakkoon viettävällä aurinkoisella rinteellä.

Kukkaniitty Pappilantien varressa Espoossa. Kuva: Erkki Kaarnama.

Hanke alkoi niityn tilan kartoituksen jälkeen keväällä 2016, jolloin niityllä kasvoi pitkää heinää ja vain harvoja kukkakasveja. Tavoite oli keväästä syksyyn kukkiva kimalaisystävällinen kukkaniitty, jossa kasvaa mm. apiloita, niittynätkelmää, hiirenvirnaa, voikukkaa, syysmaitiaista, purtojuuria ja kaunokkeja.

Korkeat kasvit pitää niittää, sillä muuten ne tukehduttavat matalakasvuiset kukat ja samalla taantuvat niitä suosivat kimalaislajit, kuten kirjo-, musta- ja kivikkokimalainen. Rehevät niityt muuttuvat suurruohostoniityiksi, joilla kasvaa korkeaa heinää, maitohorsmaa, mesiangervoa ja koiranputkea. Niillä kukinta loppuu yleensä jo elokuun alussa, jolloin monien kimalaislajien yhteiskuntakehitys on vielä täydessä käynnissä.

Mosaiikkimenetelmässä vain puolet alueesta niitetään loppukesällä, Espoon Pörriäisniitty Kuva: Erkki Kaarnama

Kukinnan tulisi jatkua pitkin kesää, koska vain keskeytymätön kukinta tarjoaa eri kimalaislajeille ravintoa koko kaudeksi. Pörriäisniittyä hoidetaan siksi mosaiikkiniiton avulla. Se tarkoittaa, että osa alueesta niitetään alku- ja osa loppukesällä, ja niittämättä jäävä alue saa rauhassa kukkia ja siementää. Keskeytymätön kukinta takaa kimalaisille ravintoa koko kesäksi. Menetelmä myös säästää kimalaispesiä ja tarjoaa perhosille talvehtimispaikkoja niittämättömällä alueella.

Tavoite oli keväästä syksyyn kukkiva niitty, jossa kasvaa kimalaisten suosimia kukkia. Nyt viiden vuoden jälkeen niitty on hyönteisten suosima ja kukkaloisto on vuosi vuodelta upeampi.

Monenikäisiä talkoolaisia Espoon Pörriäisniityllä Kuva: Erkki Kaarnama

”Pörriäisniittyä hoidetaan koneniiton lisäksi talkootyönä haravoiden. Talkoissa voi työn lomassa ihastella kukkia ja mehiläisiä, tärkeintä on mukava yhdessä tekeminen. Talkoista ilmoitetaan Espyyn sivuilla sll.fi/espoo. Tervetuloa mukaan!”, toivottaa Espoon ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Anni Simola.

sll.fi/espoo

Kirjoitus on ilmestynyt Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 1.3.2021

(tähän versioon on lisätty kuvia).

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin yhdistykset puolustavat paikallista luontoa, edistävät ekologista elämäntapaa ja kutsuvat nauttimaan oman kunnan luontohelmistä. Oletko jo osallistunut? Uusille toimijoille on aina tilaa – tervetuloa norppajoukkoon!

Tutustu Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin paikallisyhdistyksiin.

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!