Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Lähimetsien merkitys hyvinvoinnille korostuu poikkeusoloissa ja kuuluisimpien retkikohteiden ruuhkautuessa

Kyynärsauvan kanssa metsässä.
Kyynärsauvoillakin voi retkeillä lähimetsässä. Kirkkonummen kunnan metsää. Kuva Laura Räsänen/SLLUP

Korona-aika nostaa asukkaita lähellä olevat monimuotoiset lähimetsät arvoonsa, kun pääsiäisenä pelätään kaikkein kuuluisimpien retkikohteiden ruuhkutumista. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vetoaa kuntiin lähimetsien turvaamiseksi kaavoissa, metsäsuunnitelmissa ja suojelualueita perustamalla.

Asukkaista kävelymatkan päässä olevien metsien merkitys ihmisten virkistykselle ja terveydelle korostuu koronakriisissä. Pääsiäisenä on pelätty harvojen kaikkein kuuluisimpien retkikohteiden ruuhkautumista. Erityisen tärkeitä lähimetsät ovat Uudellamaalla, jossa on eniten ihmisiä.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri vetoaa alueensa kuntiin asukkaiden lähimetsien puolesta. Luonnoltaan monimuotoisia ja liikkumaan houkuttelevia metsiä tulee olla riittävästi ihmisten lähellä.

Lähimetsät pitää turvata Uusimaa 2050 -maakuntakaavassa ja kuntien kaavoissa. Kuntien tulee säästää luonto- ja virkistysarvot myös omien metsiensä metsäsuunnitelmissa.

Kunnat voivat perustaa metsistään luonnonsuojelualueita. Ne voivat saada myös korvauksia METSO-ohjelmasta joko myymällä metsiään valtiolle tai sopimalla korvauksista itselleen jäävien yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamisesta.

Luonnon ja virkistyksen arvojen vaalimista edistäisi Uudellamaalla myös Helsingin kansallisen kaupunkipuiston perustaminen.

Lisätietoja

– puheenjohtaja Laura Räsänen, puhelin 050 4389 795, laura.rasanen(a)kotikone.fi
– luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola, puhelin 045 652 1974, keijo.savola(a)gmail.com
– erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi 

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin tiedote 8.4.2020