Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Tampereen yhdistys

Tampere
Navigaatio päälle/pois

Pääskysestä ei päivääkään -taideteoksen tuotoista lahjoitus Tampereen yhdistyksen luon­to­kar­toi­tuk­seen

Taiteilija Siina Levonojan teoksen, Pääskysestä ei päivääkään, tuotot lahjoitettiin Pirkanmaan Lintutieteelliselle yhdistykselle ja Suomen luonnonsuojeluliiton Tampereen yhdistykselle. Teos kiinnittää huomiota lintupopulaatioiden huolestuttavan pienenemiseen ja ihmisen osuuteen tässä kehityksessä. Suomen uhanalaisten ja silmällä pidettävien lintujen listalla on 120 lintulajia 252:sta. Birdlife Suomen punaiselle listalle on päätynyt 2000-luvun alusta viisikymmentä uutta lajia, ja tilanne on hälyttävä. Yksi suomen erittäin uhanalaisista lintulajeista on, pesänsä rakennuksiin muuraava räystäspääsky.

Moniosainen keraaminen teos oli esillä Orivedellä Taidekeskus Purnun kesänäyttelyssä 18.6.-13.8.2023. Teoksessa oli 120 mustasavista pääskyä, ja niitä myytiin kappaleittain kävijöille. Teoksen ideana oli, että se toteutuu vasta kun linnut häviävät seinältä.

Pääskysestä ei päivääkään -teoksen ensimmäinen versio oli esillä vuonna 2022 Tampereella Galleria Himmelblaun Pop Up -galleria Himmelissä. Pirkanmaan Lintutieteellinen yhdistys ja SLL Tampere tukivat silloin teosta materiaalikulujen osalta. Tuolloin lintuja ei myyty vaan yleisö sai ottaa niitä ilmaiseksi. Vuoden 2023 näyttelyssä myytyjen pääskyjen määrä oli 80 kpl, ja ne tuottivat tuotantokulujen jälkeen lintujen suojeluun yhteensä 8211 euroa. Idea lahjoituksesta syntyi Taidekeskus Purnun kuraattori Eerika Malkin ja tuottaja Jari Granholmin kanssa. SLL Tampere aikoo käyttää lahjoituksen luontokartoituksien tekemiseen.

Siina Levonoja on Sastamalasta kotoisin oleva ja nykyään Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka tekee moniosaisia teoksia sekä veistoksia, joissa materiaalina on yleensä keramiikka tai polttamaton savi. Usein aiheena ovat eläimet ja ihmisen eläinsuhde.