Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Raseborgs natur, Raaseporin luonto

Raasepori, Raseborg
Navigaatio päälle/pois

Raaseporin Luonto ry:n vapaaehtoiset poistivat kurtturuusua ja keräsivät roskia Raaseporin ja Hangon saaristossa

Perinteinen ”kurtturuusuristeily” järjestettiin jälleen 1.–2.10.2022. Työkohteet sijaitsivat Saariston ympäristösäätiön Getskärin luonnonsuojelualueella, Täktomin osakaskunnan Granskärin saarella, sekä Tvärminnen eläintieteellisen aseman luonnonsuojelualueella.

Tänä vuonna talkoiden pääpaino oli kurtturuusutilanteen kartoittamisessa ja talkoolaiset tarkastivat yhteensä 35 saarta ja luotoa. Saaret olivat Metsähallituksen kanssa yhdessä valittuja. Kurtturuusua löydettiin kolmesta uudesta paikasta ja poistettiin mekaanisin menetelmin viideltä saarelta. Juuria kiskottiin käsin kitkemällä sekä kaivamalla lapioiden ja rautakankien avulla. Kallionkoloissa ja kivikoissa, joissa juuria ei saatu poistettua,käytettiin myös varsien leikkaamista oksasaksilla. Ruusunmarjat kerättiin poltettaviksi.

Kaksipäiväiseen talkooviikonloppuun osallistui 13 henkilöä Hangosta, Raaseporista, Hyvinkäältä, Helsingistä, Lahdesta, ja Turusta. Talkoiden aikana merellä työskenneltiin kumpanakin päivänä lähes koko valoisa aika. Kurtturuusujen poiston lisäksi talkoissa kerättiin myös roskia. Roskia kertyi useita kymmeniä jätesäkillisiä, yhteensä yli 150 kg!

Järjestelyistä vastasi Raseborgs Natur rf/Raaseporin Luonto ry, joka on sekä Suomen Luonnonsuojeluliiton että Natur och Miljön rf:n jäsenjärjestö. Talkoiden yhteistyökumppaneita olivat Saariston Ympäristösäätiö, Helsingin Yliopiston Tvärminnen tutkimusasema, Metsähallituksen Rannikon Luontopalvelut sekä Sophie von Julins Stiftelse. Raaseporin Luonto kiittää kaikkia talkoolaisia sekä yhteistyökumppaneitaan!

Kurtturuusun poisto on pitkäjänteistä työtä, sillä ruusun hävittäminen edellyttää juuriston poistamista tai näännyttämistä vuosia jatkuvalla kitkemisellä. Kurtturuusun poistotalkoita on järjestetty Tammisaaren kansallispuiston ja Tvärminnen suojelualueilla vuodesta 2011. Tuolloin löydetyt noin 25 kasvustoa on lähes kaikki saatu vuosien kuluessa hävitettyä. Nykyisin vieraslajien poisto on lakiin kirjattuna maanomistajan vastuulle.

Lisätietoa talkoista: Olli Borg, puh. 050 5692136

Kurtturuusu (Rosa rugosa) on haitallinen vieraslaji, joka leviää helposti ja valloittaa elintilaa saariston alkuperäisiltä kasvilajeilta. Kurtturuusua on aiemmin käytetty myös koristeistutuksissa pihoilla ja puistoissa sen ulkonäön ja helppohoitoisuuden vuoksi. Kurtturuusun erottaa muista ruusuista sen erittäin runsaspiikkisen varren, sekä kurttuisten lehtien avulla. Myös pyöreä marja on hyvä tuntomerkki. Luonnonvaraisissa saaristomme ruusuissa on malliltaan soikea marja, sileämmät lehdet sekä harvassa olevat piikit varressa. Kurtturuusu selviää ja levittäytyy voimakkaan juuristonsa avulla sekä, siementen levitessä meren ja marjoja syövien lintujen mukana.

Kurtturuusu syrjäyttää kotimaisen luontaisen kasvillisuuden kasvupaikoiltaan ja aiheuttaa siten luontokatoa. Kurtturuusun torjunta on tärkeää suorittaa, kun kasvustot ovat vielä pieniä, sillä ruusu leviää erittäin nopeasti. Globaalisti vieraslajit ovat yksi suurimmista syistä lajien uhanalaistumiseen ja sukupuuttoihin. Talkoisiin oli valittu kohteita luonnonsuojelualueilta sekä niiden ympäristöstä.

Kuvat: Olli Borg