Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Voitto ilveksille – hallinto-oikeus kumosi tappoluvat Pirkanmaallakin

Kuva: Seppo Leinonen

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden marraskuussa välipäätöksellä pysäyttämä ilvesten metsästys on nyt lopullisesti ja odotetusti kumottu. Suojellun lajin metsästys poikkeusluvilla vaatisi täsmällisen, tieteellisesti perustellun syyn.

Kaikki 22 Pohjois-Hämeen alueelle ilveksen kaatoon myönnettyä poikkeuslupaa on odotetusti kumottu. Riistakeskuksen aluejaossa melkein koko Pirkanmaa Akaasta Virroille ja Kuhmoisista Nokialle kuuluu Pohjois-Hämeeseen. Ilveksen metsästyksen poikkeuslupien perusteet olivat epäjohdonmukaisia ja lainvastaisia verrattuna EU-tuomioistuimen ja korkeimman hallinto-oikeuden aiempiin linjauksiin.

“Poikkeusluvan, joka sallii tiukasti suojellun lajin metsästämisen, täytyy perustua täsmällisiin ja tieteellisiin faktoihin. Nyt todellista syytä ilvesten metsästämiseen ei ollut”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöoikeuden asiantuntija Hannes Koljonen.

“Merkittävää on, että Suomen riistakeskus on korottanut syksyn ilveskeskustelun jälkeen myös sudenmetsästyksen perusteluille asetettuja vaatimuksia”, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola toteaa. “Se on hylännyt kaikki suden yleisen kannanhoidollisen kiintiömetsästyksen lupahakemukset, mutta hyväksynyt kaksi vahinkoperusteista poikkeuslupaa.”

Suomalaiset haluavat elää ilvesten kanssa

Suomen luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset jättivät yhteensä 168 valitusta ilveksen metsästykseen tarkoitetuista poikkeusluvista. Tämän teki mahdolliseksi Luonnonsuojeluliiton keräys, joka tuotti viikossa historialliset 52 000 euroa. Hallinto-oikeuteen valittaminen ei itsessään maksa, mutta mahdollisesta häviämisestä aiheutuisi kustannuksia. Voitetuista valituksista säästyneet maksut käytetään muuhun ympäristöoikeustyöhön.

– Luonnonvarakeskuksen toukokuun lopussa julkistamien tietojen mukaan
ilvespentuehavaintoja saatiin aiempaa vähemmän. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden
antama päätös kertoo valitettavan tosiasian Suomen ympäristöpolitiikasta, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Nokian yhdistyksen puheenjohtaja Keijo Rantanen.
– Tavallisten kansalaisten ja ympäristöjärjestön oli oltava aktiivisia, jotta voitiin estää
maa- ja metsätalousministeriön yritykset kiertää tai rikkoa lakia. Tavalliset kansalaiset ovat paljon vartijoina.

Lisätietoja:
Keijo Rantanen, SLL Nokia ry:n puheenjohtaja
050 574 9064 rantasenkeijo@gmail.com