Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Kulttuuripolku vie ysit Somman veistospuistoon ja Ruutanan luon­non­suo­je­lua­lu­eel­le

Kulttuuripolku vie ysit Somman veistospuistoon ja Ruutanan luonnonsuojelualueelleNokian kulttuuripolulla on parhaillaan meneillään uusi ohjelmakokonaisuus, kun yläkoululaisia viedään Ossi Somman veistospuistoon ja Ruutanan luonnonsuojelualueelle Siuroon toukokuun viimeisinä koulupäivinä. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä kaupungin kulttuuripalvelujen, Kulttuuriyhdistys Ossi Somma ry:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton Nokian yhdistyksen kanssa.

Emäkosken koulun 9.luokkalaisia Ruutanalla 22.5.2024. Ohjelmakokonaisuus on uusi, sillä kulttuuripolun ohjelmaa on päivitetty kuluneen lukuvuoden aikana. Siuroon viedään toukokuussa Emäkosken ja Nokianvirran koulujen 9.luokkalaisia ja Harjuniityn 8.luokkalaisia, joiden nykyiset ysit kävivät veistospuistossa viime vuonna. Retki on lähes koulupäivän mittainen.

Somman taide on ajankohtaista ja erinomainen tutustumiskohde yläkoululaisille taiteen merkitykseen

Ossi Somman (1926 – 2020) veistospuistossa paneudutaan oppaan johdolla Somman filosofiaan, taideuraan sekä elämänkertaan. Opastuksella jätetään tilaa keskustelulle ja yhteiselle pohdinnalle, oppaina vuorottelevat Marketta Kalmanlehto ja Laurenzia Mäntysalo.

”Voi olla, että nyt tehty kierros on jonkun oppilaan mielessä vielä vuosikymmenten päästä, kun hän katsoo taidetta tai kohtaa elämässään erilaisia asioita”, pohtii Mäntysalo, ja jatkaa: ”Ossi Somman taide ei ole helppoa, mutta yläkoululaisille erinomainen tutustumiskohde ylipäätään taiteen merkitykseen kaikessa sanomassaan ja ajankohtaisuudessaan.” Mäntysaloa kiehtoo koululaisopastuksissa löytää tapa, jolla herättää nuorten mielenkiinto taidemaailmaan ja tässä tapauksessa Ossi Somman taiteeseen. ”Siihen tarvitaan aitoa kohtaamista ja tunteiden heräämistä – ja siihen tämä puisto vie väistämättä”, Mäntysalo päättää.

Kaupungin kulttuuripalveluista kiitellään Mäntysalon laatimaa mysteeritehtävää: ”Olin suorastaan liikuttunut siitä nerokkaasta tavasta, jolla Laurenzia sai oppilaat tutustumaan teoksiin. Hänen laatimansa mysteeritehtävä oli hienosti suunniteltu. Tehtävän jälkeen oppilaat osasivat hakeutua tiettyjen teosten luokse, vaikka veistospuistossa niitä on kymmeniä”, kehuu kulttuurikoordinaattori Pia Keltti.

Emäkosken koulun 9.luokkalaisia Somman veistospuistossa. Oppaan vieressä näkyvä teos on Optimistinen luonto, josta Somma kertoi: ”Optimistinen luonto syntyi kokeena. Halusin nähdä kumpi voittaa olemassaolon kilpailun, luonto vai ihmisen aikaansaannos auto.”

Retki Ruutanalle yhdistyy teemaltaan monin tavoin Somman taiteeseen

Ruutanan luonnonsuojelualueen monipuolinen luonto kutsuu retkelle. ”Ruutanalta löytyy jääkauden jälkiä, pähkinälehtoa ja kallioiden välissä kimmeltävä pieni järvi. Retkellä näemme dinosaurusten ruokaa ja kuulemme lintujen konserttia”, kuvailee Kaija Helle Suomen luonnonsuojeluliiton Nokian yhdistyksestä. ”Vanhassa metsässä pohdimme luonnon monimuotoisuuden vaikutusta ilmastoon. Arvostan paljon kulttuurin ja luonnon yhdistämistä ohjelmakokonaisuudeksi, ja pidän tätä merkittävänä avauksena ja näyttönä kaupungin mahdollisuuksista toteuttaa kouluille monipuolista tarjontaa ja ohjelmaa. Hieno asia!” iloitsee Helle.

”Ihailen sitä tapaa, jolla Kaija ryhmiä vetää. Hänen valtava asiantuntemuksensa pohjaa muun muassa luontokartoittajan tehtävään ja pitkäaikaiseen työhön ja harrastamiseen luonnon hyväksi”, kehuu Keltti. ”On upeaa, että saamme jaettua tätä laajaa osaamista ja myös asennetta luontoa kohtaan nuorillemme.”

Nokian kulttuuripolku on lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatusta osana varhaiskasvatus-, esiopetus- ja koulupäivää. Ohjelmassa painottuu kaupungin kulttuuritarjonta ja -perintö, vierailijoita kuitenkaan unohtamatta. Nokian kulttuuripolku on liitetty osaksi perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opetussuunnitelmia. Kulttuuripolkua toteuttavat Nokian kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut, varhaiskasvatus ja perusopetus, ja toimintaa koordinoi kaupungin kulttuuripalvelut. Kulttuuripolun sisältöjä toteutetaan yhdessä lukuisten eri toimijoiden kanssa.
Lisätietoja

Pia Keltti
kulttuurikoordinaattori
Nokian kaupungin kulttuuripalvelut
p. 040 133 4101
pia.keltti(a)nokiankaupunki.fi

Kuvat: Nokian kaupunki.