Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Pitkäniemen hämäräretki 28.1.2014

Kuva: Minna Nyman

Hämäräretkellä Pitkäniemeen tutustuimme sairaalan 1875 alkaneeseen syntyhistoriaan. Pitkäniemen sairaala oli valmistuessaan kolmas valtion ylläpitämistä mielisairaaloista. Rakentaminen oli mittava hanke, kun jo rakentamiseen tarvittiin 10 miljoonaa tiiltä ja tuhat miestä tekemään. Sairaala valmistui 1895.
Sairaala oli pitkälti omavarainen, kun siellä oli navetta karjoineen ja ympäristön pelloilla kasvatettiin viljaa, juureksia ja vihanneksia. Puutarhanhoito oli osa terapiaa ja sen tietää jokainen ryytimaan ja kukkapenkin kuopsuttaja.
Pitkäniemen suunnitelmat muuttaa alue asunnoiksi puhuttivat. Arkkitehti Magnus Schjerfbeckin laatiman suunnitelman mukaan alue  rakennettiin ilmavaksi ja harmoniseksi puistopuiden rytmitttämäksi kokonaisuudeksi. Alueen ilme on kuin suoraan Pariisista, Wienistä tai Pietarista.

Teksti: Kaija Helle

Kuvat: Kaija Helle