Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Kiitos! Ilves sai ennätystuen suomalaisilta

Riistakeskus myönsi luvan tappaa 300 ilvestä, mutta suomalaiset äänestivät ilveksen puolesta kukkaroillaan. Luonnonsuojeluliiton keräys ilvekselle tuotti viikossa historialliset 52 000 euroa. Sen ansiosta piirit ja yhdistykset pystyivät valittamaan paikallisiin hallinto-oikeuksiin tappoluvista.

Suomen luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset ovat jättäneet paikallisiin hallinto-oikeuksiin 168 valitusta ilveksen tappamiseen tarkoitetuista poikkeusluvista. Yhdessä päätöksessä voi olla lupia useamman ilveksen tappamiselle. Esimerkiksi Kymenlaakso valittaa kahdesta päätöksestä, joissa on lupa 26 ilveksen tappamiselle.

Näin laaja valittaminen oli mahdollista, koska suomalaiset lahjoittivat oikeudenkäyntikuluihin ennätyksellisen määrän rahaa.

”Laajamittainen ilveksen metsästys riittämättömillä perusteilla sai Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset valittamaan tappoluvista enemmän kuin koskaan ennen. Kiitos lahjoittajille, jotka tekivät tämän mahdolliseksi”, sanoo toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Riistakeskus on perustellut suurinta osaa poikkeusluvista ”paikallisyhteisön sitouttamisella”. Luonnonsuojeluliiton ympäristöoikeuden asiantuntijan Hannes Koljosen mukaan Suomen riistakeskuksen perustelu ei ole lainmukainen eikä johdonmukainen. Korkeimman hallinto-oikeuden linjaukset sekä ilveksen että karhun kohdalla osoittavat, että ”paikallisyhteisön sitouttaminen” ei ole riittävä peruste 300 tiukasti suojellun ilveksen tappamiselle.

Luonnonsuojeluliitto on kritisoinut perusteetonta ilveksen tappokiintiötä jo vuosikaudet. Ilveksestä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Ne saalistavat vieraslajeja, kuten valkohäntäkaurista ja supikoiraa, joiden määrää on pyritty rajoittamaan.

”Joka vuosi toistuviin ilvesten tappolupiin on saatava päätös. Tämä valtava taloudellinen tuki ilvesvalituksiin antaa lisäpontta tekemäämme työhön. Suuri kiitos siitä jokaiselle lahjoittajalle”, Hannes Koljonen sanoo.

Luonnonsuojeluliiton työ luonnon ja eläinten puolesta jatkuu katkeamattomana ympäri vuoden. Jokainen jäsen ja lahjoittaja auttaa luontoa ympärivuotisessa työssä.