Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Pohjoismaisen luon­non­kuk­ka­päi­vän retkellä

Kesäkuisena sunnuntaina retkeiltiin Pohjoismaisen luonnonkukkapäivän merkeissä Nokiallakin jo 20. kerran. Tämän vuoden helteisen päivän retki suuntautui kaupungn pohjoisosassa sijaitsevan Pinsiön niitylle ja pientareelle, mehiläistarhaan ja lähteelle. Retki tehtiin yhteisenä Kyrön Luonnon ja SLL Nokian kanssa.

Pinsiössä asunut oppaamme Tiina Kauppi kertoi, että Pinsiön nimi tulee viron kielestä ja tarkoittaa kylmää paikkaa. Se on johdonmukaista, koska alue sijaitsee Pinsiön-Matalusjoen ympäröimässä laaksossa ja alueella on lähteitä.

Alkukesän lämpöaalto sai niittyleinikit, nurmitädykkeet, koiranputket, ojakellukat, metsäkurjenpolvet ja puna-ailakit kukkimaan. Luonnontilaiset niityt ja pientareet ovat tärkeitä pölyttäjille – kunhan ne saavat kukkia heinäkuun lopulle ennen niittoa.

Mehiläistarhalla kuulimme yhdyskunnan kiehtovasta elämästä ja hunajan tuotosta. Oli ihmeellistä kuulla, että tarhurit voivat löytää karanneen parvensa, jolleivat karkurit saaneet mehiläiskuningatarta mukaansa. Saimme maistiaisiksi hunajatuotteita.

Puuston ympäröimällä lähteiköllä katselimme pohjaveden ilmentäjiä kevätlinnunsilmää ja leskenlehteä sekä soreahiirenporrasta, mesiangervoa, luhtalemmikkiä ja muuta kosteikkojen kasvillisuutta ja sammalia.

Keskustelimme kasvillisuuden nimien alkuperästä ja kasvien luonnonlääke- ja yrttikäytöstä. Se auttaa myös tunnistamaan niitä. Oppaina toimivat Tiina Kaupin lisäksi myös Kyrön luonnosta Anita Lähdekorpi ja Jussi Viitala sekä SLL Nokian Kaija Helle.

Teksti: Kaija Helle

Kuvat: Tiina Kauppi

Paikallisessa lammessa oli tuhansia sammakoiden nutipäitä. Ne tulivat tutkimaan ja maistelemaan vilvoitusta hakevien retkeilijöiden jalkoja. Luonnonmukaista jalkahoitoa!