Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Knuutilan lin­tu­tor­ni­ta­pah­tu­mas­sa tunnistettiin lintuja ja pelattiin nokkapeliä

Nokialla, Siuron Knuutilan lintutornilla, kävi kaikkiaan 45 henkilöä, joista lapsia oli 11 sekä oppaat. Tapahtuma oli osa Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen tornitapahtumaa, kun viidellä eri Pirkanmaan tornilla päivystettiin. Ison kiitoksen ansaitsee myös Sata-Hämeen Vasamien Tiia Lesonen, joka oli perhepartion vetäjänä paikalla tehtäviä ohjaamassa. Oli rastitehtäviä ja piirustuskuvia.

Nokian Lintukoulun ohjaaja, Anne Viitalaakso leikitti lapsia tunnistamaan lintuja. Lapsilla oli kädessä kärpäslätkä ja lintukortit olivat maassa. Reaktioleikki on hauska lajiopetuksessa. Kuka ensiksi ehtii lätkäisemään korttia, saa sen itselleen, kun ohjaaja sanoo linnun nimen.

Toisena leikkinä oli nokkapeli, jossa hyönteissyöjät ja siemensyöjät ruokkivat kilpaa poikasia pesäänsä (kippo). Nokkana oli pinsetti ja lusikka. Maassa oli lintujen ruokaa: pähkinöitä, käpyjä, muovisia kovakuoriaisia, hämähäkkejä, matoja jne. Kumpi joukkue sai enemmän ruokaa kerättyä pesäänsä. Voi lopuksi laskea montako matoa (narunpätkiä tms.) tai simpukkaa tai ötökkää joukkue sai kerättyä.

Lintukoulun opas Jarmo Koivisto tarkensi kaukoputkeen lähipellon lintuja ja kertoili alueen linnustosta. Noin 60 laulujoutsenta oli peltolammikolla ja Kulovedellä. Tundra- ja metsähanhiauroja nähtiin. Pikkutikka rummutteli ja harmaapäätikka huuteli haavikosta. Hempon ja rautiaisen äänet kuuluivat tornin vierestä. Ruskosuohaukkapari liihotteli rannoilla ja kalasääski kävi kalastelemassa. Olipa kalatiirakin jo saapunut Knuutilaan. Yhteensä havaittiin 46 eri lintulajia.

Kävijät saivat mukaansa Tiira-lehden ja lintutarroja. Perhepartiolaiset toivat iloisen lisämausteen onnistuneeseen lintutapahtumaan.

Saimme paljon myönteistä palautetta ja toivomuspyyntöjä, että torniopastuksia saataisiin jatkossa lisää.

Kuvat & teksti: Anne Viitalaakso