Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Matalusjoesta huolestuneet kokoontuvat Pinsiöön – ministeri Mikkonen: “Raakku tärkeä osa Suomen luonnon mo­ni­muo­toi­suut­ta”

Matalusjoen tilasta sekä raakku- ja taimenkannasta huolestuneiden valtuuskunta kokoontuu sunnuntaina 28.2. klo 12.30-14.00 Pinsiöön. Huom! Tilaisuus on kutsukatselmus, ei yleisötilaisuus, ja sen osallistumismäärä on rajoitettu. Tilaisuuteen osallistuvat myös ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sekä Finlandia-palkittu kirjailija Anni Kytömäki. Toimittajat ovat tervetulleita mukaan tilaisuuteen Honkaniemen tilalle (Virtasentie 27).

Pinsiön Matalusjoki on koti kahdelle erittäin uhanalaiselle lajille, jokihelmisimpukalle eli raakulle sekä purotaimenelle. Jokea ja sen uhanalaisia lajeja uhkaavat Tampereen Veden vedenoton lisäksi lähialueen valumat ojitetuilta soilta, kiviaineksen otto ja nyt uusimpana kaksi kultakaivoshanketta.

“Matalusjoen veden laatu ja määrä ovat romahtaneet monesta syystä. Joki ei kestä lisää kuormitusta, vaan sen ongelmat on ratkaistava pian. Kaivos jättää meille siivoamisen ja  tuhotun  vesistön eläimineen. Hyödyn saavat muut. Joen eläimet ruokkivat aikoinaan  alueen ensimmäiset ihmiset,  on meidän vuoromme antaa näille harvinaisuuksille mahdollisuus jatkaa elämäänsä.“, sanoo vuosikymmeniä Matalusjokea puolustanut Osmo Rauhala.

Ympäristöministeriö julkaisi 22.1. toimenpideohjelman raakun suojelemiseksi. Ohjelman tavoitteena on elinvoimainen raakkukanta, joka saavutetaan muun muassa raakun esiintymisalueita kartoittamalla ja niiden tilaa parantamalla.

“Jokihelmisimpukka eli raakku on erittäin uhanalainen ja se voi hyvin enää muutamassa Suomen joessa. Siksi jokaisesta esiintymästä pidettävä erityisen hyvää huolta. Raakku on tärkeä osa Suomen luonnon monimuotoisuutta, jonka heikentymisen pysäyttämiseen olemme sitoutuneet. Tällä hallituskaudella luonnonsuojelun vuosittaista rahoitusta on nostettu historiallisen paljon, 100 miljoonaa euroa”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen.

Pinsiön Matalusjoki on raakun ainoita kotipaikkoja eteläisessä Suomessa. Raakku, tieteelliseltä nimeltään Margaritifera margaritifera, on keskeisessä osassa myös Anni Kytömäen Finlandia-palkitussa kirjassa Margarita.

”Jokihelmisimpukat ovat kiehtoneet minua siitä asti, kun lukioikäisenä aloin retkeillä Matalusjoen varrella. 100 miljoonaa vuotta vanha simpukkalaji kytkee pienen suomalaisjoen huikeaan luonnonhistoriaan. Pitkä taival uhkaa katketa vasta nyt, ihmisen aikakaudella. Tästä asetelmasta alkoi syntyä romaanini Margarita. Joen kohinaa kuunnellessani tajusin vähitellen myös yhtäläisyyksiä simpukoiden ja kuoressaan viihtyvien ihmisten välillä.”, kertoo kirjailija Anni Kytömäki.

Tilaisuus järjestetään Honkaniemen tilalla koronaturvallisesti.

Paikalla:

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen

Vuosikymmeniä jokea puolustanut Osmo Rauhala

Luontokartoittaja ja kirjailija Anni Kytömäki

Ei kaivoksia Nokialle -ryhmän perustaja Laura Lehtinen

Honkaniemen tilan Marko ja Johanna Honkaniemi

Nokian Vihreiden puheenjohtaja Antti Tomminen

Tampereen Vesi Oy toimitusjohtaja Petri Jokela
ELY-keskus Vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen
Suomen luonnonsuojeluliiton Nokian yhdistyksen edustaja Pauliina Leikas

Lisätiedot tilaisuudesta:

Nokian Vihreiden puheenjohtaja Antti Tomminen, antti.tomminen@gmail.com, 040 7313 630

Ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt:

erityisavustaja Antti Heikkinen, antti.heikkinen@ym.fi, 0295 250 231