Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Vedet teemana Luonto lainassa-viikoilla Linnavuoren kirjastossa 3.-14.2.2020

Suomen luonnonsuojeluliiton Nokian yhdistys järjestää Linnavuoren kirjastossa pienimuotoisen Luonto lainassa-näyttelyn, jonka tämän vuoden teemana ovat vedet.
Laajat järvenselät ja pienet vedet luonnehtivat kuntamme luontoa ja maisemaa. Virtavedet kuljettavat vesiä järvestä toiseen ja Kokemäenjoen kautta ne päätyvät Selkämereen. Vesien tila koskettaa meitä kaikkia.
Asukkaille lähijärvistä tulee erityisiä, kun vuosien saatossa uimapaikat, pohjan kivet, parhaat kalapaikat ja sekä lintujen pesäpaikat tulevat tutuiksi.
Nokianvirran rannat mukaan lukien kunnassa on 328 kilometriä rantaviivaa, josta on suojeltu 38,5 kilometriä. Suojellut rannat ovat Luodon saaren, Nokian Kaakkurijärvien, Taulajärvenpuron ja muiden luonnonsuojelulailla suojeltujen vesikohteiden kylkiäisiä. Varsinainen rantojen suojelu odottaa päätöksiä.
Nokian suurten järvien vesien tila on tyydyttävä ja pienten järvien tila on pääosin hyvä. Maa- ja metsätalouden ravinnevalumat sekä metsien ja soiden ojitus ovat vesistöjen suurimmat kuormittajat. Päästöjen suitsimiseksi on vielä paljon tehtävää ja vesien suojelu on myös ilmastokysymys.
Kunnatkin voivat edistää pienvesien, kuten purojen ja lähteiden hoitoa ja ennallistamista. Nokialla on toteutettu Laajanojan kunnostus. Ennallistettavaa olisi esimerkiksi Taulajärvenpurolla, Ruutanajärven laskupurolla ja Pinsiön-Matalusjoella.
Näyttelyssä on saatavilla tietoa vesi-, luonto- ja ympäristöasioista sekä SLL Nokian tulevista luontoharrastustapahtumista.
Lisätiedot Kaija Helle 044 0177180 Timo Lepistö 044 5055999