Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Linturuokinnalla

Talitiainen. Kuva: Reijo Lähteenmäki

Kotipihan lintujen ruokkiminen on suosittu harrastus. Keittiön ikkunasta on mukava seurailla lintujen puuhia ja samalla tulee helpotettua Pohjolaan jäävien lintujen selviytymistä talvesta. Linturuokintojen kautta suomalaiset ovat oppineet tunnistamaan hyvin kotipihan tyypillisimmät talviruokailijat, tali- ja sinitiasen, keltasirkun, viherpeipon, käpytikan sekä punatulkun. Hieman ahkerampi tarkkailija on voinut huomata mm. puukiipijän, järripeipon, pikkutikan tai jopa vähitellen yleistyneen harmaapäätikan. Usein ruokintoja saattaa jäädä hyödyntämään myös muuttolintuja, kuten esimerkiksi mustapääkerttu tai peippo.

Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, että lintujen ruokintapaikan voi perustaa myös muualle kuin vain omaan pihaan.

Linturuokinnan voi perustaa periaatteessa mihin vain, kunhan muistat pyytää siihen maanomistajalta luvan. Metsät saattavat vaikuttaa syksyllä hiljaisilta, mutta sopivalle paikalle sijoitettu ruokinta-automaatti alkaa varsin nopeasti houkutella erilaisia siivekkäitä. Samalla pääsee näkemään sellaisia lajeja, jotka vierailevat harvemmin kotipihojen ruokintapaikoilla.

Linturuokinta auttaa lintuja selviytymään talvesta, mutta se voi auttaa myös ihmistä. Metsässä liikkumisen terveysvaikutukset ovat olleet viime vuosina esillä julkisuudessa. Luonnossa sydämen syke rauhoittuu, verenpaine laskee. Metsä rentouttaa, stressi helpottaa. Metsässä oleva linturuokintapaikka on osaltaan aktivoimassa metsään lähtemistä: sinulla on selkeä kohde, minne mennä ja toisaalta sinun on myös käytävä säännöllisesti huoltamassa ruokintapaikkaa. Siementen ja pähkinöiden menekki saattaa yllättää ja suurikin ruokinta-automaatti saattaa tyhjentyä nopeasti. Talven kulutukseen kannattaakin varautua muutamalla säkillä auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä.

Metsävierailulle kannattaa ottaa mukaan lämmintä vaatetta, sillä paikalle kannattaa jäädä viettämään aikaa. Linnut tottuvat ihmiseen varsin nopeasti ja varsin nopeasti pystyt seuraamaan siivekkäitä läheltä. Samalla voi vaikka siemailla lämmintä juomaa termospullosta!

Kuva: Keijo Rantanen