Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Mummut ja papat metsään!

Metsälehmus. Kuva: Kaija Helle

Vanhustenviikolla 11.10. Nokian kaupungin liikunta- ja vanhuspalvelut ja Luonnonsuojeluliiton Nokian yhdistys järjestivät yhdessä ikäihmisten luontoretken.

”Voidaankos me osallistua, vaikka me ei mitään vanhuksia ollakaan”, totesivat eräät rouvat luontoretken lähtöpaikalla.

Ikäihmisten luontoretken kohteena oli Nokian vanhin luonnonsuojelualue Haavistolla, joka tunnetaan Etelä-Suomen yhtenä edustavimpana luonnonvaraisena vuorijalavametsänä. Vuorijalavien, haapojen ja muiden lehtipuiden lehdet värittivät retkeilijöiden polkua. Syksyinen metsä oli hiljainen, keväinen lintujen konsertti oli enää vain muisto. Nähtävää ja koettavaa silti riitti.

Pitkän linjan luonnonsuojelija ja väsymätön luontotiedon jakaja Kaija Helle oli mukana kertomassa Haaviston lehtometsän monipuolisista lajeista. Saimme mm. kuulla, kuinka sananiaiset olivat tärkeitä wc-paperin edeltäjiä suomalaisessa arjessa. Tietokirjailija Keijo Rantanen avasi alueen rautatien historiaa. Haaviston metsässä törmää yllättävästi Pori-Tampere radan vanhoihin jäänteisiin 1890-luvun alusta.

Retkeilijöille syksyinen ulkoiluretki oli virkistävä kokemus ja samalla esitettiin pyyntö uudesta retkestä, tällä kertaa keväiseen Haavistoon.