Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Kunniakirja Myllyhaan päiväkodin Harakkamyllyn ryhmälle luon­non­tun­te­muk­sen edistämisestä

Talitiainen. Kuva: Reijo Lähteenmäki

Nokian luonnon hallitus on päättänyt myöntää ympäristöpalkinnon Myllyhaan päiväkodin Hakkaramyllyn 4-5-vuoIaiden ryhmälle. Ryhmässä on tehty kaudella 2016- 2017 työtä erityisesti lintujen, ötököiden ja yleisimpien kasvien tuntemuksen edistämiseksi. Hyvän luontosuhteen eteen on myös panostettu.

Luonnossa retkeily on ollut tärkeä osa Harakkamyllyn toimintaa. Metsässä liikkuminen ja luonnon havainnoiminen on ollut mielekästä sekä lapsille että henkilökunnalle. Lähimetsässä ollaan oltu aistit avoinna ja kiinnitetty huomiota vuodenaikojen vaihteluun ja opeteltu tunnistamaan yleisimpiä kasvi-, eläin- ja lintulajeja. Syksyllä poimittiin mustikoita ja puolukoita piirakan leipomista varten.

Kevätkaudella on keskitytty erityisesti lintubongaukseen ja moni lapsi on ottanut bongailun harrastuksekseen myös kotona perheen kanssa. Harakkamyllyn eteisessä on lomake johon uudet havainnot on kirjattu. Myllyhaan päiväkoti sai lahjoituksena jokaiseen ryhmään linnunpöntön. Harakkamyllyn linnunpönttö sijaitsee päiväkodin takana olevassa koivussa. Päiväkodin pöntöt on myös rekisteröity ”Miljoona linnunpönttöä” sivustolle.

Retkien yhteydessä on keskusteltu luonnossa liikkumisen säännöistä. Esimerkiksi siitä että eläviä kasveja, puita yms. ei saa vahingoittaa ja roskia ei jätetä. Luonnossa liikkuminen on todettu lapsille ja ihmisille ikään katsomatta muutenkin tärkeäksi. Luonnon virikkeisyys avaa aistimaailmaa ja kiipeily kivineen ja kantoineen kehittää tasapainoa ja kehon hallintaa. Esimerkkinä voidaan mainita kalliokiipeily, sokkoradat, pienet oppimispolut, Lapsilähtöiset- ja ohjatut leikit ja tietenkin eväitten nauttiminen nuotion ääressä.

Kotien ohella päiväkotien varhaiskasvatus on avainasemassa lasten luontosuhteen syntymisessä ja kasvamisessa. Tämän vuoksi on välttämätöntä, että mahdollisimman monella päiväkodilla on lähimetsä, jonne lapset ohjaajineen voivat helposti kipaista retkelle.

Kunniakirja Myllyhaka