Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Lintumuuton tarkkailua Nokian Alasenlahdella

Taivalkunnassa kiikaroitiin lauantaina 8.4. ladon aurinkoisella seinustalla ja etsittiin kaukoputkilla muuttavia lintuja horisontista sekä tulvapellolta. Kottaraisia laskettiin jopa 40, töyhtöhyyppiä 20 ja kurkia viisi. Yksi hassu harmaatakkinen harmaahaikara istua nökötti kaula koukulla jään reunalla. Hyvin arvokkaasti se lähti lentoon myöhemmin kohti Haapaniemensalmea.

Isolepinkäinen lauloi taitavasti Kuloveden rantapuussa. Siinä taisi tulla matkittua sekä lapinsirkun sirahdukset kuin metsäviklon koikotuksetkin. Molemmat lajit havaittiin Alasenlahden maisemista PiLY:n ja Nokian Lintukoulun muutontarkkailu -tapahtuman aikaan. Tapahtumassa oli kaiken kaikkiaan 27 henkilöä. Lintulajeja nähtiin yhteensä 32.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin tähysi kaukoputkellaan taivaanrantaa, kun piekana päätti osua juuri siihen tarkkailtavaksi. Hetkeä aiemmin oli varpushaukka mennä viilettänyt lauantain kylmästä luoteistuulesta välittämättä samalla suunnalla. Myöhemmin tulla putkahti kanahaukka -naaras jostain kaartelemaan taivaalle, mutta sen huomasivat oitis niin varikset kuin sadan sinisorsan parvikin. Petolinnuista myös hiirihaukka näyttäytyi lintujen tarkkailijoille. Kaukoputket kääntyivät seuraamaan ohi liitelevää haukkaa.

Alasenlahden rannalla katseltiin haapanaa, isokoskeloita, nokikanoja ja laulujoutsenia. Västäräkit ja niittykirviset olivat jo saapuneet rantapellolle. Ohi lenteli muutamia sepelkyyhkyjä, peippoja ja kiuruja. Lokkien äänet viestivät keväästä.  Lintuharrastuksesta kiinnostuneita henkilöitä oli tullut mukaan tapahtumaan useita – ja se oli ilahduttavaa.

Jukka T. Helinin mukaan lintulajeja on havaittu Pirkanmaalla normaalisti aikataulussaan, mutta yksilömäärät ovat vähissä. Isoja rastas- tai peippoparvia ei ole juuri nähty.

Lämpimät sateet ja lounainen ilmavirtaus muuttaa äänimaiseman konserttisaliksi aivan lähipäivinä.

Anne Viitalaakse-Kaasalainen (juttu julkaistu myös Nokian Uutisissa)