Ilmojen kuninkaan paluu
Maakotkan pesä on ylväimpiä paikkoja, mitä maa päällään kantaa. Kotkanpesä on ollut nimenä monella tukikohdalla niin partiolaisilla kuin Suomen luonnonsuojeluliitollakin. Kelon latvasta lentoon lähtevä maakotka oli pitkään Suomen luonnonsuojeluliiton tunnus, ennen saimaannorppaa.
Maakotka on ollut Suomessa vuosikymmeniä vainottu petolintu. Se on rauhallisten salomaiden asukas, kun taas merikotka on elänyt saaristossa, nykyään myös suurilla järvillä. Lajit eivät juurikaan kilpaile ravinnosta keskenään.
Kultaista kruunuaan (englanniksi lajin nimi on golden eagle) kantava kotka on yrittänyt tehdä paluuta eteläiseen Suomeen, alkuperäisille elinalueilleen. Vainoa on riittänyt silti näihin päiviin. Kotkia edelleen jopa ammutaan salaa ja pesintöjä häiritään.
Lue lisää: Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen – tekopesät auttavat kuningaspareja
Suojeltu pesä
Uhanalainen maakotka ja erityisesti sen pesä on suojeltu. Sitä suojaavat EU:n lintudirektiivi ja Suomen luonnonsuojelulaki. Sen pesintää ei saa häiritä. Silti riski on olemassa tälläkin pesällä. Uteliaisuus, halu saada läheltä luontokuvia, tarkoituksellinen pesinnän häiritseminen, munien laiton kerääminen – riskejä on useita. Siksi tämän pesän paikkaa ei kerrota tarkemmin.
Suomen luonnonsuojeluliitto on auttanut kotkia rakentamalla niille avuksi tekopesiä ja valmisteli pitkään yhteistyössä viranomaisten kanssa mahdollisuutta näyttää reaaliaikaista kuvaa kotkanpesältä. Kotkaparin pesintä onnistui hyvin, ja poikanen jätti pesänsä 28.7.
Katso tallenne ensilennosta:
Kotkanpesää ja poikasen kehitystä voi myös ihailla näiden tallenteiden välityksellä:
Kotkaperheen aamupuuhat
Koiras tuo saalista pesälle
Seurannan tulokset
Yleisöä pyydettiin seuraamaan emojen pesälle tuomia saaliita ja ilmoittamaan meille havainnoistaan. Valppaat katsojat tuottivatkin arvokasta tietoa kotkan ravinnosta.
Asiantuntija Risto Sulkavan blogikirjoitukset kameraa ja tuloksia koskien:
Maakotkakamera – maailmalle lähtö
Maakotkakamera – draamaa ja sattumia kotkan pesällä
Maakotkakamera on tuonut tutkijoille huolta, iloa ja uutta tietoa