Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Maakotkakamera – maailmalle lähtö

Pesäkameran välityksellä seuraamamme maakotkan poikanen lähti ensilennolleen ja jätti pesänsä. Nuoren kotkan elämän seuraavista vaiheista kertoo asiantuntija Risto Sulkava.

Poikanen teki ahkerasti lentoharjoituksia ennen pesästä lähtöään. Kuva: Kotkakamera/SLL

Pesäkameralla seuraamamme maakotkan poikanen lähti pesästä lauantaina 27.7.2019 noin klo 08.05. Lentoon lähtö tapahtui pesäpuun rungon takaa siten, että oikeastaan vain varjosta näki, kuinka nuorukainen liiti pesästä. Hyvältä kuitenkin näytti. Liito alaviistoon on kotkan poikaselle normaali ensilennon suunta. Todennäköisesti se tupsahti maahan liidon suunnassa sijainneelle melko avoimelle rinnealueelle. Emot ruokkivat poikasta myös maahan, jos poikanen ei vielä itse pääsekään lentoon. Luultavaa kuitenkin on, että lennon huuma vetää poikasta puoleensa ja nyt ensilennon jälkeen se on varsin pian – ehkä jo nyt – uudestaan siivillään.

Katso tästä tallenne ensilennosta!

Poikasen vaikeimmat ajat ovat kuitenkin edessä. Aluksi emot vielä tuovat saalista, mutta yhä satunnaisemmin ja harvemmin. Poikasen pitää oppia lentämisen hienoudet ja saalistuksen hienosäätö. Kesä varmasti sujuu, kun luonnossa on muitakin aloittelijoita. Mutta syksyn edetessä helpot saalistusmahdollisuudet harvenevat. Nuoret kotkat lähtevät vaeltelemaan ympäriinsä, kuka Venäjän aroille, kuka Norjan tuntureille. Ensimmäisenä talvella on sitten lintunuorukaisen kohtalon hetki edessä. Jos saalistus onnistuu ja ensimmäisestä talvesta selviää, on edessä todennäköisesti noin neljä nuoruuden hengailuvuotta ja sitten mahdollisesti parikymmentäkin pesintävuotta. Mutta kuten luonnossa kaikilla, nuoruus on vaarallista. Iso osa ei selviä ensimmäisestä vuodestaan. Jos siitä selviää, taito karttuu ja kokemus opettaa, mikä helpottaa.

Pesästä lähtenyt maakotkanuorukainen voi palata pesälle vielä myöhemmin tarkistamaan, olisiko sinne ilmaantunut ruokaa. Ja toisinaan koiraslintu, eli poikasen isä, myös tuo saaliin pesälle vielä poikasen lähdön jälkeenkin. Kameraa pidetään vielä jonkin aikaa auki, jos vaikka pesällä vielä jotakin tapahtuisi. Voi kuitenkin olla, että poikanen lähti lopullisesti, ja pesä hiljenee odottamaan seuraavaa kevättalvea ja toivottavasti uutta pesintää. Jos kameralle saadaan jatkolupa ja jos pesintä alkaa tässä pesässä, saatetaan ensi keväänä päästä seuraamaan uutta pesintää. Tällä kertaa toivottavasti jo haudonnasta alkaen.

Kiitos kaikille ravintoseurantaan osallistuneille. Teemme vielä yhteenvetoa saalisvalikoimasta kunhan ehditään määrittää loputkin kuvakaappaukset.

Risto Sulkava

Maakotka-asiantuntija

 

Lue lisää:

Tietoa maakotkasta Luonnonsuojeluliiton sivuilla

Maakotkakamera on tuonut tutkijoille huolta, iloa ja uutta tietoa

Maakotkakamera – draamaa ja sattumia kotkan pesällä

Luonnonsuojeluliiton pesäkamera on paljastanut uutta tietoa maakotkan elämästä

Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen – tekopesät auttavat kuningaspareja

 

Jaa sosiaalisessa mediassa