Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri

Keski-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Piirin historiikki 1974-2023 julkaistu!

Luonnonsuojelupiiri järjesti Suomen ensimmäiset suo-ojien tukkimistalkoot jo vuonna 1989 Haapasuolla Leivonmäellä. Tässä kuitenkin Keuruun yhdistyksemme talkoista vuonna 2007. Kuva Ville Kangas.

Jo puoli vuosisataa elämän suojelua – Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri 1974-2023. Juhani Paavolan kirjoittama historiikki kuvaa vapaaehtoisen ympäristöliikkeen monimuotoista toimintaa Keski-Suomessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ry:n, kuten vähemmänkin järjestäytyneiden ympäristöliikkeiden historia maakunnassa, koostuu toimijoiden sadoista miljardeista sydämenlyönneistä. Niistä kiertyi puolen vuosisadan ajan hetkiä, tapahtumia, kokouksia, väittelyitä ja haparoivaakin pitkäjänteisyyttä. Mutta myös valtavasti tuloksia, myös yhä kypsyviä. Pitkäaikaisen piirin toiminnanjohtajan ja keskisuomalaisen ympäristöaktiivin, edelleen piirihallituksessa vaikuttavan Juhani Paavolan laatima kattava historiikki kertoo piirin vaiheiden ohella muistakin Keski-Suomen ympäristöliikkeistä ja -yhdistyksistä.

”Piirihistoria eli ’Piiristoria’ koostuu paljolti kohtausten, tapahtumien, tuokioiden, luonnehdintojen ja dokumenttien sarjasta. Sivujen alalaidassa toistuva käppyrä on kuin taajaman tai nykymetsän profiili, ja kuin tapahtumia ja ilmiöitä kuvaava sydänkäyränpätkä historiikin kattamalta ajalta”, teostaan kuvailee Juhani Paavola. 108-sivuinen teos on ladattavissa vapaasti TÄÄLTÄ.