Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri

Keski-Suomi
Navigaatio päälle/pois

Tallenne SLL Keski-Suomen piirin ylei­sö­ti­lai­suu­des­ta 27.3.2024: Atte Komonen: Kirjanpainajien vaikutukset talousmetsiin ja metsäluonnon mo­ni­muo­toi­suu­teen

Kuva Jyväskylän pääkirjaston Wolmarinsalin takaosasta yleisötilaisuudesta, jossa Atte Komonen alustaa kirjanpainajista.
Jyväskylän pääkirjaston Wolmarinsalissa oli kolmisenkymmentä henkeä kuulolla kun Atte Komonen avasi kirjanpainajien vaikutuksia metsissämme.

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden yliopistonlehtori Atte Komonen kertoi kirjanpainajien elämästä ja näiden kaarnakuoriaisiin kuuluvien, kuusen nilaa ravintonaan käyttävien hyönteisten vaikutuksista metsissämme Keski-Suomen piirin järjestämässä yleisötilaisuudessa 27.3.2024.

Komosen valotti kirjanpainajatuhojen syntyä ja mittakaavaa. Kirjanpainajien runsastumisessa avainasemassa ovat sopivat olosuhteet ja ravinnon määrä. Sopivia olosuhteita, eli paahteista ympäristöä ja tuoretta kuusilahopuuta tuottavat esimerkiksi myrskyt, lumituhot ja kuivuus. Myös ihmisen toimet, kuten avohakkuissa syntyvät paahteiset metsänreunat, luovat kirjanpainajille otollista ympäristöä. Ilmastonmuutos voi lisätä kirjanpainajatuhoriskiä: lämpimät keväät tarjoavat kuoriaisten parittelulle oivalliset olosuhteet ja lämpiminä kesinä kirjanpainajat voivat ehtiä lisääntymään kaksi kertaa saman vuoden aikana. Kirjanpainajat eivät kuitenkaan ole lähelläkään kuusimetsille tuhoja aiheuttavien tekijöiden kärkeä, vaan esimerkiksi lumi, tuuli ja ravinnepuutokset ovat paljon merkittävämmässä roolissa.

Aihe kiinnosti, sillä paikalla Jyväskylän pääkirjaston Wolmarinsalissa oli kolmisenkymmentä henkeä ja etäosallistujia 45. Alla tallenne, jossa mukana Atte Komosen alustuksen jälkeen yleisön esittämät kysymykset niin läsnäolijoilta kuin etäosallistujilta. Kiitokset erinomaiselle alustajalle sekä aktiiviselle yleisölle!