Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Joensuun yhdistys

Joensuu
Navigaatio päälle/pois

Kesän 2024 vie­ras­la­ji­tal­koot Joensuussa

Talkoissa keskitytään haitallisten vieraslajien kitkentään, pääasiassa jättipalsamiin. Jättipalsami on haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu kasvi. Se leviää siementensä avulla tehokkaasti. Palsami on tehokas kilpailija ja haitalliseksi luokiteltu, koska se jättää kotoperäiset lajit varjoonsa ja näin ollen köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta.

Jättipalsamin kitkentä on helppoa ja hauskaa! Tänäkin vuonna kannattaa liittyä seuraan, sillä kun olet kitkemässä kahden tunnin ajan, saat palkinnoksi upean hiha-/haalarimerkin. Tälle vuodelle on suuniteltu uusi haalarimerkki, mikäli sinulla on jo viime vuodelta merkki ansaittu. Kutsu siis myös kaverisi talkoilemaan!

Oikea varustus tekee talkoista miellyttävän: Ota mukaasi hanskat ja juomapullo sekä iloista mieltä, vapaaehtoisemme opastavat työssä alkuun. Suosittelemme pitkähihaista ja -lahkeista pukeutumista punkkien ja hyttysten suojaksi. Kumpparit tai maastokengät ovat suositeltavat. Tarjoamme talkoilijoille myös pillimehua, mutta vesipullo on silti hyvä ottaa mukaan.

Tänä vuonna talkoilemme etenkin jättipalsamin kimpussa ympäri Joensuuta: Rantakylässä, Kuhasalossa, Niinivaaralla, Hukanhaudalla, Marjalassa, Karsikossa, Mutalassa ja Noljakassa. Nämä talkoot kestävät kaksi tuntia klo 17-19, mutta mukaan voi tulla myös myöhässä (tällöin voit ottaa rohkeasti yhteyttä talkoovastaaviin). Kaikki tapahtumamme näet Tapahtumat sivuiltamme.

Lisäksi järjestämme kahdet lupiinitalkoot Heinävaarassa: klo 9.30-16 ke 22.5. ja klo 13-16 to 13.6. Talkoissa tarjolla juomista ja ensimmäisissä talkoissa myös keittoa. Talkoisiin on mahdollista tulla paikallisliikenteen bussilla Joensuusta: esim. 490 klo 7.43-8.48 ja takaisin 480 klo 17.12-17.46. Lisätiedot ja ilmoittautuminen tapahtumakuvauksessa tai Annamari Markkola: annamari.markkola@oulu.fi 040 8292103 (Huom. näissä talkoissa ei haalarimerkkiä).

Jättipalsamiviidakko muodostumassa. Kuva: Prikko Päivä
Kerää vieraslajikimppu lupiineista. Muista hävittää kasvinosat siten, ettei ne pääse enää leviämään luontoon. Kuva: Annamari Markkola

Tervetuloa mukaan talkoilemaan!

Vieraslajeista voit lukea lisää sivuiltamme, vieraslajit.fi  ja luonnonsuojeluliiton sivuilta.