Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Joensuun yhdistys

Joensuu
Navigaatio päälle/pois

Vie­ras­la­ji­tal­koot 2020

Information in English below.

Tänä vuonna keskitymme jättipalsamin (Impatien glandulifera), Suomen luonnonvaraisia kasveja uhkaavan ja haitallisen vieraslajin, poistamiseen. Jättipalsamin kitkentä on helppoa ja palkitsevaa – kasvi lähtee yleensä juurineen irti vain nykäisemällä. Kaikki kitkijät ovat lämpimästi tervetulleita talkoisiin!

Kitkeä voi non-stop eli omaehtoisesti ja omalla aikataululla. Alla olevista talkoopäivämääristä voi ottaa rungon omatoimiselle kitkennälle: sama paikka olisi hyvä kitkeä ainakin 2-3 kertaa kesässä. Tarkemmat ohjeet omatoimiseen kitkentään löydät täältä.

Voimme myös kokoontua yhteistalkoisiin, kun jokainen ottaa toisen huomioon ja vastuun yksilönä. Yhteisiä talkoita on tänä vuonna neljässä kaupunginosassa. Alla olevien kapunginosien asukasyhdistysten fb-sivuille linkit suluissa. Kokoonnutaan terveinä, turvavälein ja käsidesillä varustautuneena, seuraavina ajankohtina:

Noljakka (facebook): 

 • ma 15.6. klo 17-20
 • ma 13.7. klo 15-18
 • ti 18.8. klo 17-20

Karsikko (facebook): 

 • to 2.7. klo 17-20
 • ma 3.8. klo 17-20

Niinivaara (facebook):

 • ti 9.6. klo 15-18
 • la 13.6. klo 10-13
 • ke 29.7. klo 15-18
 • ke 5.8. klo 15-18

Marjala (facebook): 

 • to 11.6. klo 17-20
 • ke 1.7. klo 17-20
 • la 1.8. klo 10-13

Talkoissa on tarjolla opastusta kitkentään ja reipasta talkoohenkeä! Vähentääksemme muovijätettä, voit ottaa mukaan oman kestokassin: kasvijätteen voi kaataa kassistaan läjiin, jätekeräyspisteille, jotka tyhjennetään säännöllisesti Joensuun kaupungin toimesta. Kaikki talkookohteet ja läjityspisteet näkyvät täällä kartalla. Ota myös omat työhanskat, kumpparit, eväät ja vesipullo. Tarkemmat tiedot kustakin talkoopäivästä löydät JSLY:n Tapahtumat -sivulta.

Osallistu Allergia-, iho- ja astmaliiton vieraslajitalkookilpailuun. Kategorioita on kaksi: 1. #ennenjälkeen talkoot 2. #munvieraslajitalkoot. Jaa kuvasi facebookissa tai instagramissa. Voit tägätä myös @joensuun_luonnonystavat kuvaasi :).

Seuraamme koronatilannetta, ja talkoot perutaan, jos tilanne näyttää pahentuvan. Myös huonon sään sattuessa talkookerta voidaan perua tai siirtää. Yhteistalkoolaisilla on tapaturmavakuutus Suomen luonnonsuojeluliiton puolesta, kun kirjoitat nimesi ja yhteystietosi (jolla sinuun voidaan tarvittaessa olla yhteydessä) talkoiden alussa osallistujalistaan.

Lisää tietoa vieraslajeista löydät mm. näistä linkeistä:

https://www.sll.fi/joensuu/vieraslajit/

https://www.sll.fi/2019/07/16/haitalliset-vieraslajit-ja-vieraslajilaki-miten-suomalaisten-olisi-hyva-toimia-ja-miksi/

https://wwf.fi/uhat/vieraslajit/

http://vieraslajit.fi/fi

https://www.allergia.fi/site/assets/files/25158/vieraslajiopas-1.pdf

Ilmoita vieraslajihavainto:
https://viekas.laji.fi/ilmoita (vaatii kirjautumisen, eri vaihtoehtoja)
iNaturalist-sovelluksella älylaitteessa
https://vieraslajit.fi/fi/content/ilmoita-havaintosi

VIEKAS life-hanke: https://www.martat.fi/martat/marttajarjesto/kotitalousneuvonta/kohdennettuneuvonta/viekas/

Volunteer’s season 2020

This year we are weeding Himalayan Balsam, which is an invasive alien species and threatens Finnish indigenous ecosystems. All volunteers are warmly welcome. You may weed on a non-stop method, individually, on your own time table. When we all take responsibility as individuals, we can meet in volunteer work happenings, whilst being healthy, socially distancing and using hand disinfectant. The dates and times of the gatherings:

Noljakka: 

 • mon 15.6. at 17-20
 • mon 13.7. at 15-18
 • tue 18.8. at 17-20

Karsikko: 

 • thu 2.7. at 17-20
 • mon 3.8. at 17-20

Niinivaara:

 • tue 9.6. at 15-18
 • sat 13.6. at 10-13
 • wen 29.7. at 15-18
 • wen 5.8. at 15-18

Marjala 

 • thu 11.6. at 17-20
 • wen 1.7. at 17-20
 • sat 1.8. at 10-13

If possible, take your own working gloves, rubber boots, snack and a bottle of water. At the meeting spot, you’ll find more info and some jolly atmosphere! In case of bad weather, it’s advisable to follow information from sll.fi/joensuu/tapahtumat. The development of the corona situation is also followed. Gatherings are cancelled, if situation gets risky.
Joensuun seudun luonnonystävät -association and resident’s associations will inform on the events closer to timing in social medias.
 
In Joensuu the places for individual weeding can be found from this
listings map. A single plant of Himalayan Balsam can produce up to 4000 seeds so every plant picked is a victory for the nature. To identify the species, here are pictures.

When you weed from the listed places, you don’t need to ask a permission from the land owner (being the city). Weed the plants before flowering or seeding. In the more detailed areal maps of the listed places (link above), you’ll notice a map marking, indicating the collection spot for the plant waste. At the spot it is allowed to leave plants in piles without a waste bag, or then in a waste bag. To minimize the plastic waste, you can collect the balsam to one bag and them go dump it to the pile – that way you can reuse the bag. The waste spots will be cleared regularly.

The volunteers are also insured in case of accidents by the Finnish Association for Nature Conservation, if they leave their contact information for the organizer (but it is not compulsory).

In case for more information please contact here https://www.sll.fi/joensuu/yhteystiedot/ (in Finnish)

More information about the invasive alien species: http://vieraslajit.fi/fi/content/invasive-alien-species-finland (in English)