Harkitsetko testamenttia luonnolle?

Luonnonsuojeluliiton kautta jätät perinnöksi elämän kuutille, pystyyn jäävän kilpikaarnamännyn tai kirkkaammat uimavedet lapsenlapsille.
Teksti Jenni Hamara, Kuvat Anne Stolt, Adobe Stock
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2023
Ykkösperiaate Luonnonsuojeluliitolle testamentattujen varojen käytössä on se, että testamentin antajan tahtoa kunnioitetaan. Toinen kantava periaate on, että varat käytetään luontoa tehokkaimmin hyödyttävällä tavalla. Luonnonsuojeluliitolle suunnatut testamentit ovat olleet hyvin eri kokoisia; vaihteluväli on sadasta eurosta kahteen miljoonaan.
”Usein ihmiset miettivät, pitäisikö ylipäänsä tehdä testamenttia. Tyypillinen väärinymmärrys on, että kaikki pitäisi osoittaa yhdelle taholle. Testamentissa voi kuitenkin jakaa omaisuuden useampaan osaan. Pienikin testamenttilahjoitus auttaa”, kertoo Luonnonsuojeluliiton talouspäällikkö
Erkki Nenonen.
Luonnonsuojeluliitolle on osoitettu testamentteja erilaisiin tarkoituksiin. Yleensä testamentataan kohdentamattomana yleislahjoituksena. Se onkin käytännöllisin muoto, sillä silloin varat voidaan käyttää kiireellisimpään tarpeeseen.
Yleishyödyllisille yhdistyksille tehdyt testamentit ovat verovapaita.
Saimaa
– rakastettu klassikkokohde
Luonnonsuojeluliitto on saanut saimaannorpan suojelutyöhön omistettuja testamentteja halki vuosien. Niiden vaikuttavuus on saatu moninkertaistettua käyttämällä niitä saimaanorppahankkeiden omavastuuosuuksien kattamiseen. Niinpä jokainen norpalle testamentattu euro onkin käytännössä parhaimmillaan 4–5 euroa.
Norppaturvallisen kalastuksen edistäminen Saimaalla ja ympäristökasvatus ovat Luonnonsuojeluliiton ydintyötä. Norpalle testamentatut varat näkyvät esimerkiksi katiskatalkoina, joissa valmistetaan norpalle turvallisia katiskoja. Kalastajat ja kesäasukkaat saavat vaihtaa verkkojaan ja omia norpanmentäviä katiskojaan turvalliseen malliin, jonka nieluun ei pieni karvainen kuutti mahdu. Maan kamaralla puolestaan norpan ystävien uusi sukupolvi kasvaa kesäisillä norppaleireillä, joilla lapset oppivat leikin varjolla saimaannorpasta.
Saimaalla Luonnonsuojeluliitto tekee pesälaskentoja, joilla selvitetään syntyneiden kuuttien määrää. Talvella norpille kolataan apukinoksia ja tehdään keinopesiä, sillä ilmastokriisin myötä lunta ei ole aina ollut riittävästi pesätarpeiksi.
Luonnonsuojeluliiton asiantuntijat toimivat työryhmissä pyrkien vaikuttamaan lainsäädäntöön, jotta norpalle taattaisiin turvallinen pesintäaika ja kuuttien verkkokuolemat saataisiin estettyä. Saimaannorpan ja uhanalaisten kalojen elinolojen parantaminen kulkevat käsi kädessä. Niinpä vesiensuojelutoimista ja verkkokalastusrajoituksista hyötyvät sekä norppa että kalat.
Metsät
– sijoitus monimuotoiseen tulevaisuuteen
Jos Luonnonsuojeluliitolle testamentattuun kiinteistöön kuuluu metsää, se pyritään aina ensisijaisesti suojelemaan. Esimerkiksi Lapinjärvellä Luonnonsuojeluliitto päätti suojella saamastaan 36,8 hehtaarin metsäkiinteistöstä 24,3 hehtaarin alueen, jotta se varmasti säilyy koskemattomana tulevaisuudessa. Metsätalouskäytössä ollut loppuosa sai jäädä rauhassa kasvamaan ilman virallista suojelustatusta.
Jos haluaa osoittaa testamenttilahjoituksen Suomen metsille Luonnonsuojeluliiton kautta, ei tarvitse itse omistaa metsää. Metsien tilan seuraaminen, poliittinen vaikuttaminen ja luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen arvokkaiden kohteiden hakkuisiin puuttuminen ovat osa järjestön perustyötä, joten esimerkiksi kiinteistön tai osakkeiden arvon muuttaminen metsiensuojelutyöksi on mahdollista.
Itämeri
– perintö pinnan alla
Joskus Luonnonsuojeluliitto saa testamenttilahjoituksia, jotka on osoitettu toimintaan, jollaista järjestöllä ei laajamittaisesti ole. Tällaiseksi voidaan laskea hiljattain saatu Itämeren suojeluun osoitettu testamentti. Luonnonsuojeluliiton Itämeri-työryhmä on valmistellut testamentille mahdollisimman hyvin Itämeren suojelua edistävää käyttöä, josta Luonnonsuojeluliiton valtuusto viime kädessä päättää.
Yhtenä vaihtoehtona on suunniteltu saatujen varojen monikertaistamista käyttämällä niitä Itämeren tilan parantamiseen tähtäävän hankkeen omarahoitusosuuteen. Ilman tätä testamenttia osallistuminen hankkeeseen ei olisi mahdollista. Suunnitelmissa on perustaa myös Itämerirahasto, jonka turvin suojellaan Itämeren luontotyyppejä ja lajiston monimuotoisuutta. Testamentti mahdollistaa Luonnonsuojeluliiton piirien ja yhdistysten Itämerityön vahvistamisen.
Löytyy siis useita sopivia tapoja tehdä testamenttilahjoitus luonnon hyväksi oli sitten kyse muutamasta satasesta, arvokiinteistöstä tai metsäomaisuudesta.
Kiinnostuitko?
Tilaa ilmainen testamenttiopas osoitteesta: sll.fi/testamentti

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija
”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)
Lisätietoja

Järjestö- ja varainhankintapäällikkö Heini Jalava
- +358 40 566 5155
- heini.jalava(a)sll.fi
Jaa sosiaalisessa mediassa
Sinua saattaisi kiinnostaa

Lähiluonnon teemavuosi tuo luontokadon pysäyttämisen lähelle ihmisiä
Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto painotti syyskokouksessaan lähiluontoa ja Itämeri-työtä. Samalla valittiin viisi uutta hallituksen…
Lue lisää
Kuinka käy kuusen?
Kuusta istutetaan talousmetsiin enemmän kuin koskaan. Harva kuusi saa kuitenkaan kasvaa vanhaksi jättipuuksi, joka ylläpitää elämää…
Lue lisää