Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Vuosi 2022 numeroina – Tapani Veistola: ”Ym­pä­ris­tö­asiat etenivät kriiseistä huolimatta”

Metsämarssilla. Kuva: Paul Stevens

Tapani Veistola analysoi poikkeuksellista vuotta

Ukrainan sota johti inhimilliseen kärsimykseen ja energiakriisiin. Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajan Tapani Veistolan mielestä oli tärkeää nähdä, että ympäristöasiat ovat pysyneet silti politiikan keskiössä.

”On hyvä, että vihreästä siirtymästä ei lähdetty tinkimään. Vaihtoehtohan olisi ollut ympäristöpolitiikan takatalvi, jolloin oltaisiin peruttu jo tehtyjä päätöksiä”, hän sanoo.

Lue koko haastattelu

630 tuntia haitallisen jättipalsamin kitkentää

Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoiset torjuivat haitallisia vieraslajeja jättipalsamia, jättiputkea ja keltamajavankaalia 50 kohteella eri puolella Suomea. Jättipalsamia kitkettiin yli 50 talkoissa – yhteensä 630 tunnin verran!

42 000 haitallista jättiputkea torjuttiin

Varsinais-Suomessa Luonnonsuojeluliiton maastotyöntekijät kaivoivat kesän aikana ylös melkein 42 000 jättiputkea 280 kohteessa. Näin ehkäistiin keskimäärin 840 000 000 haitallisen vieraslajin siemenen päätyminen luontoon.

85 000 puuntaimea ja kymmeniä hehtaareja metsää

Madagaskarilla kymmeniä hehtaareja metsää ennallistettiin paikallisilla puulajeilla. Taimia oli 55 000. Lisäksi paikallisille jaettiin yli 30 000 hedelmäpuun ja nopeasti kasvavien paikallisten puulajien tainta sekä 128 polttopuuta säästävää hellaa metsien suojelemiseksi.

342 lännenkylmänkukkaa iti koealoilla

Laatokalta Saimaalle -hankkeessa kokeiltiin erilaisia menetelmiä harvinaisen lännenkylmänkukan (Pulsatilla vulgaris) auttamiseksi. Kasvin elinympäristöä ennallistettiin ja tulokset ovat olleet lupaavia, kun 342 kasvia iti.

11 kuukautta turvaa uhatulle ankeriaalle

Suomi rauhoitti ankeriaan 11 kuukaudeksi. Tämä oli meillä ja maailmassa äärimmäisen uhanalaiselle lajillle kansainvälisesti erittäin tärkeä ennakkotapaus ja hyvä malli muillekin maille. Luonnonsuojeluliitto oli vaatinut rauhoitusta vuosikausia.

65 maassa EKOEnergia-merkittyä sähköä

Sähkön ympäristömerkki EKOenergia on levinnyt jo 65 maahan. Tänä vuonna mukaan tulivat muun muassa Uganda, Peru ja Panama. Tämä ei olisi tapahtunut ilman yli 70 vapaaehtoista, jotka ovat vieneet EKOenergiaa maailmalle 10 vuoden aikana.

14 500 lapselle ja aikuiselle norppaoppia

Tieto saimaannorpasta ja sen suojelusta on levinnyt laajalle tänä vuonna. Tapahtumiin osallistui 2100 ihmistä ja 7800 näki uuden mobiilinäyttelyn. Keväällä päättyneen CoExist-hankkeen norppatunneilla tietoa sai yhteensä 4200 lasta ja 500 opettajaa.

200 norppaturvallista katiskaa Saimaalle

Saimaannorpalla oli hyvä vuosi, kun 92 kuuttia syntyi. Saimaasta tehtiin turvallisempaa paikkaa kuuteille rakentamalla norppaturvallisia Saimaa-katiskoja. 26 talkootapahtumaan osallistui 270 henkilöä, ja niissä valmistui lähes 200 katiskaa.

1 130 000 euroa luonnonsuojelulle 60 vuoden aikana

Suomen Luonnonsuojelun säätiö täytti 60 vuotta ja myönsi apurahoina 84 300 euroa 25 hankkeelle. Koko historiansa aikana säätiö on ohjannut yhteensä 1,13 miljoonaa euroa 565 luonnon- ja ympäristönsuojelua edistävälle hankkeelle.

222 534 seuraajaa – Suomen Luonto ohitti Aku Ankan

Luonnonsuojeluliiton kustantama lehti Suomen Luonto kiilasi Aku Ankan ohi toiseksi 222 534 seuraajan someyleisöllään aikakauslehtien joukossa. Suomen Luonto levittää tietoa luonnosta ja luonnonsuojelusta. Voitot menevät lyhentämättöminä luonnonsuojeluun.

Jaa sosiaalisessa mediassa